Политики

19958.jpg

България се нуждае от кадри с добро образование, по търсените от работодателите професии

България се нуждае от кадри с добро образование, по търсените от работодателите професии

Това се казва в писмо от Асоциация на индустриалния капитал в България до министъра на образованието проф. Галин Цоков във връзка с определяне броя на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища и научните организации на Република България за учебната 2024/2025 година.

0 коментара
19955.jpg

Държавата поема изцяло осигурителните вноски на учениците в дуално обучение

Задължителното социално и здравно осигуряване за учениците, включени в дуална система на обучение (обучение чрез работата) вече ще бъде изцяло за сметка на държавния бюджет. Мярката влиза в сила от 1.04.2024 г. и e в подкрепа на работодателите, които назначат ученици на трудови договори за обучение чрез работа. 

0 коментара
19952.jpg

МИР отвори за кандидатстване процедура „Разработване на иновации в предприятията“

МИР отвори за кандидатстване процедура „Разработване на иновации в предприятията“ с бюджет 127 млн. лв. Документите по нея се подават онлайн през системата ИСУН 2020 (https://shorturl.at/awTW6 ) до 16:30 ч. на 15 май 2024 г.

МИР отвори за кандидатстване процедура „Разработване на иновации в предприятията“ с бюджет 127 млн. лв.

0 коментара
19476.jpg

Съвместен изследователски институт между японската „Мейджи“ и „Ел Би Булгарикум“ ще бъде създаден у нас

Научно-развойният център ще се фокусира върху изследователската дейност и иновациите в сферата на млекопроизводството. Целта е съвместният институт да стартира още през 2024 г.

0 коментара
17704.jpeg

Повече младежи, включени в мярката „Младежка заетост“, остават на постоянна работа

Съобщение на Пресцентъра на МТСП

Общо 38 886 безработни младежи до 29-годишна възраст са включени до момента в дейностите по проект „Нова възможност за младежка заетост“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020. От тях повече от половината – 20 951 младежи, са останали на работа при същия работодател след приключване на субсидираната заетост. 

0 коментара
16601.jpg

Министерство на туризма стартира кампания “Моето лято в България”

Съобщение на Пресцентъра

Снимайте вашето лято в България и ни го изпратете. Предложенията ще бъдат публикувани на фейсбук страницата на Министерството на туризма, а събралите най-много харесвания снимки ще бъдат показани в специална изложба под мотото “Моето лято в България”, в навечерието на Световния ден на туризма – 27 септември.

0 коментара
14791.jpg

АИКБ призовава правителството да ревизира план-приема за обучение на студенти и докторанти

АИКБ изпрати писмо до министър-председателя на РБ акад. Николай Денков и министъра на образованието проф. д-р Галин Цоков във връзка с проекта на Решение на Министерския съвет за утвърждаване броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища и научните организации на Република България през учебната 2023-2024 г.

0 коментара

До 30 септември 2023 г Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), чрез областните дирекции, приема заявления за сертифициране на стопанствата в сектор „Плодове и зеленчуци“ по стандарта GLOBALG.A.P

До 30 септември 2023 г Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), чрез областните дирекции, приема заявления за сертифициране на стопанствата в сектор „Плодове и зеленчуци“ по стандарта GLOBALG.A.P. 100 000 лв. е бюджетът по помощта за 2023 г., одобрен от УС на ДФЗ.

Подпомагането е насочено към малки и средни предприятия, както и към признати групи или организации на производителите на плодове и зеленчуци.

Указания по помощта са публикувани на сайта на ДФЗ:

0 коментара
3622.jpg

Агенцията по заетостта стартира национално проучване за потребностите на работодателите в България от работна сила

Агенцията по заетостта стартира национално проучване за потребностите на работодателите в България от работна сила. On-line формулярът е активен до 14 юли 2023 г. и ще се предоставя чрез дирекции „Бюро по труда“ и работните групи към областните Комисии по заетостта.

0 коментара
14730.jpeg

МИР и МОН ще работят заедно за високотехнологичното развитие на България

Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на официалното събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за представяне на финалния доклад по първата фаза на проекта по стратегията на уменията в България. Проектът се осъществява във връзка с присъединяването на държавата към ОИСР.

0 коментара
13562.jpg

ЕП прие правила за устойчиви продукти и борба с подвеждаща „зелена“ пропаганда Трябва да се забранят общо звучащи екологични твърдения, които не са подплатени с доказателства“ • Не трябва да се позволява нарочно ограничаване на трайността на продукта •

Трябва да се забранят общо звучащи екологични твърдения, които не са подплатени с доказателства“

Не трябва да се позволява нарочно ограничаване на трайността на продукта

Продуктите трябва да работят добре и с резервни части и консумативи от други производители

В четвъртък евродепутатите подкрепиха проект на законодателство за подобряване на етикетирането на продукти и тяхната трайност, за да няма подвеждаща информация.

0 коментара
1215.JPG

Поредна „закуска за инвеститори“, срещна министър Никола Стоянов с представители на гръцкия бизнес у нас

Повече от 18 хил. гръцки компании развиват дейност в България, а общата сума на инвестициите от южната ни съседка е близо 6 млрд. лева. Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов с представители на гръцкия бизнес у нас. В дискусията участие взе и Алексиос-Мариос Либеропулос, извънреден и пълномощен посланик на Република Гърция в България. Това е поредна среща във формат „закуска за инвеститори“, която инициира икономическият министър.

0 коментара
1214.jpg

Близо 3000 души се включиха в национална информационна кампания „Да работиш (е) яко!” на Агенция по заетостта

По информация от Прес центъра

Служители на Агенция по заетостта посрещнаха в неформална обстановка ученици, младежи, представители на ромския етнос, хора в пред пенсионна възраст , в рамките на 142 събития, организирани от бюрата по труда в цялата страна. за да провокират техния интерес към пазара на труда и да ги мотивират за активно поведение.

0 коментара
11951.jpg

България и Албания подписаха Спогодба за социална сигурност

Съобщение на Прес центъра на министерството

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров подписа Спогодба за социална сигурност с Албания. Документа беше парафиран в присъствието на Доника Ходжа, извънреден и пълномощен посланик на Албания. у нас От албанска страна по кореспондентски път Спогодбата е подписана от министъра на финансите и икономиката Делина Ибрахимай в Тирана.

0 коментара

Започва прием по схемата за застраховане на селскостопанска продукция, в териториалните структури на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ)

Започва прием по схемата за застраховане на селскостопанска продукция, в териториалните структури на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Срокът за кандидатстване е до 9 юни.

Земеделските стопани могат да кандидатстват по схемата за подпомагане „Помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция“ до 9 юни.

0 коментара
5387.jpg

Започва набирането на проекти на работодатели за съфинансиране по Фонд „Условия на труд“

Фонд „Условия на труд“ към МТСП ще съ финансира с до 100 000 лв. проекти на работодатели през 2023 г.за подобряването на условията на труд в предприятията и за развиването на дейности по диагностика на професионалните болести.

0 коментара
5382-2.jpg

Работодателите и кабинетът са единодушни, че влизането в Еврозоната е приоритет № 1

Пресцентър АОБР

По време на среща на ръководствата на работодателските организации с министър-председателя Гълъб Донев бяха обсъдени приоритетите на АОБР, предоставени по-рано на премиера. Във фокуса на срещата бяха енергетиката, Планът за възстановяване и устойчивост, приемането на еврото, както и не на последно място инфлацията.

0 коментара

Ръководството на БСК се срещна със служебния министър на икономиката и индустрията

Ръководството на Българската стопанска камара проведе работна среща със служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

По време на срещата, която бе по инициатива на министър Стоянов, в БСК беше обсъдена цената на ел. енергията и механизма за компенсация, сигурността на доставките на природен газ и промени в законодателството, свързани с възможността за преминаване към алтернативно гориво.

0 коментара

Българските компании получават 200 млн.лв. за собствени ВЕИ мощности

С още 30,6 млн. лв. фирмите ще могат да внедрят модерни ИКТ решения
Общо 200 млн. лв. ще инвестира Министерството на иновациите и растежа в изграждане на ВЕИ мощности и съоръжения за производство и съхранение на енергия до 1 MWh за бизнеса.

0 коментара

Ваучерите за храна да се използват и за туристически услуги

След актуализацията на държавния бюджет за 2022 г., ваучерите за храна могат да се използват и за заплащане на туристически услуги съгласно Закона за туризма.

Всички доставчици на туристически услуги, регистрирани за упражняване на търговска дейност на територията на Република България и регистрирани по Закона за ДДС, могат да сключат договор за обслужване с оператор на ваучери за храна.

0 коментара
2007.jpg

Явлението „пари в плик“ лишава работниците от техните права

Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев по време на Кръгла маса за представяне и обсъждане на предложения за законодателни промени с цел ограничаване на недекларираната заетост, организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България. (АИКБ).

0 коментара
2009.jpg

Споразумение за сътрудничество за развитие на креативните и рекреативните индустрии подписаха министрите Везиева, Балтова и Минеков

С този документ се поставя началото на общи усилия на министерството на икономиката, мимистерството на туризма и министерството на културата за развитието на културните, творческите и рекреативните индустрии на България. 

0 коментара
2012.jpg

Компенсации за бизнеса обсъдиха вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова и работодателските организации

На брифинг след срещата Нинова заяви, че до дни ще бъдат обявени компенсаторни механизми за бизнеса ,заради енергийната криза.

0 коментара
2014.jpg

Конференция за бъдещето на Европа: препоръки на гражданския панел по въпросите на изменението на климата, околната среда и здравеопазването

От 7 до 9 януари гражданският панел по въпросите на изменението на климата, околната среда и здравеопазването ще представи своите препоръки за Конференцията за бъдещето на Европа.

0 коментара
2017.jpg

Подкрепата за бизнеса по мярката 60 на 40 продължава и през 2022 г.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в отговор на въпрос по време на петъчния парламентарен контрол. Той обясни, че за момента действието й е удължено до края на февруари. Очакванията са да се запазят работните места на над 75 000 работници и служители средномесечно, за което ще са необходими около 120 млн. лв.“.

0 коментара
2022.jpg

Министерството на туризма отвори за кандидатстване втората мярка за подпомагане на туристическия сектор

Министерството на туризма отвори за кандидатстване втората мярка за подпомагане на туристическия сектор

Крайният срок за кандидатстване е 04.02.2022 г. в 16:30 часа.

0 коментара
2037.jpg

Българският претендент за Европейската младежка награда „Карл Велики“ за 2022 г. е проектът Лятна академия „Перспективи“

Всяка година, както вече писахме, Европейският парламент и Международната фондация за наградата „Карл Велики“ организират конкурс за проекти, реализирани от и за млади хора. Национално жури във всяка страна от ЕС избира по един проект, а след това от селектираните 27 проекта се определят тримата лауреата на европейската награда.

0 коментара
2040.jpg

Конференцията за бъдещето на Европа е в заключителната си фаза

След състоялото се миналия уикенд обсъждане на проектопредложения за препоръки по всички теми.
Съобщение на пресцентъра на ЕП.

Пленарната сесия и деветте работни групи започнаха работа по окончателните предложения за препоръки на Конференцията на заседание, което се проведе на 25-26 март в Европейския парламент в Страсбург, като някои от участниците се включиха онлайн.

0 коментара
2041.jpeg

Периодите, през които българи са работили и са се осигурявали в Либия, да се признават за осигурителен стаж за пенсия

Това бе обсъдено на среща на министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков с с временно управляващия Посолството на Държавата Либия в София Мофтах Дрени.

Двамата обсъдиха възможностите за задълбочаване на двустранните отношения в областта на труда и социалната политика чрез подписване на Спогодба за сътрудничество в областта на социалното осигуряване и подготовката на кадри.

0 коментара
2044.jpg

Нов живот за потребителските стоки

Европейският Парламент прие на 7 април резолюция, в която изложи идеите си за въвеждане на право на поправка на уредите. През втората половина на годината се очаква Комисията да представи законодателно предложение по въпроса, който има ключово място в плана на ЕС за постигане на кръгова икономика до 2050 г.

Четири причини за въвеждане на правото на поправка

0 коментара
2047.jpg

Гражданите на ЕС искат преразглеждане на Договорите

Последната пленарната сесия на Конференцията Бъдещето на Европа“ прие 49 предложение (над 300 мерки) за широкообхватни реформи

• Делегацията на Парламента реши да подкрепи предложенията с голямо мнозинство
• Въз основа на исканията на гражданите членовете на ЕП ще се опитат официално да инициират изменение на Договорите на ЕС
• Отзивите на гражданите за предложенията са преобладаващо положителни и призовават за бързи последващи действия

0 коментара
2050_0.jpg

Стартира финансовата подкрепа за работодатели и безработни лица

Средствата са разпределени за страната и водещото е темпът на тяхното разходване, до изчерпване на финансовия ресурс

Агенцията по заетостта стартира прием на заявки от работодатели, които желаят да получат финансова подкрепа при наемането на безработни лица от определени уязвими групи на пазара на труда съгласно Закона за насърчаване на заетостта (ЗНЗ).

0 коментара
2051.jpg

Допълнителен ресурс от 96,2 млн. лв. за Гаранция, ще улесни достъпа до бизнес кредити за малки и средни компании

Това стана ясно от брифинг на министър Даниел Лорер, , съвместно с представители на Асоциацията на банките в България. Средствата са допълнителни по „Програма Възстановяване“, по линия на REACT-EU, и ще позволят на седемте банки партньори да подкрепят с нови кредити без обезпечение , българския бизнес за оборотни средства и за нови инвестиции, предвид инфлацията.

0 коментара

Гражданите на ЕС искат преразглеждане на Договорите

Последната пленарната сесия на Конференцията Бъдещето на Европа“ прие 49 предложение (над 300 мерки) за широкообхватни реформи

• Делегацията на Парламента реши да подкрепи предложенията с голямо мнозинство
• Въз основа на исканията на гражданите членовете на ЕП ще се опитат официално да инициират изменение на Договорите на ЕС
• Отзивите на гражданите за предложенията са преобладаващо положителни и призовават за бързи последващи действия

0 коментара
2003.jpeg

АОРБ и Синдикатите с искане за конституиране на Комитет за наблюдение по Следващо поколение Европейски съюз

Национално представителните организации на работодателите и на работниците, и служителите, изпратиха писмо до министър-председателя Стефан Янев, заместник министър-председателя по управление на европейските средства Атанас Пеканов и министъра на финансите Валери Белчев с искане за конституиране на Комитет за наблюдение по Следващо поколение Европейски съюз с подкомитети на Националния план за възстановяване и устойчивост и на Фонда за справедлив преход, включителн

0 коментара
2001.jpg

ББР с нова програма в подкрепа на малкия и средния бизнес, творческите индустрии и стартъпите

Българската банка за развитие стартира нова програма с подкрепата на Паневропейския гаранционен фонд, чиято цел е насърчаване на инвестициите и намаляване на негативните последици от пандемията от COVID-19. Тя е специално насочена към малкия и средния бизнес, творческите индустрии и стартиращите предприятия в производството.

0 коментара
2000_0.jpeg

Вицепремиерът Гълъб Донев се срещна с ръководители на браншови организации на автобусните, товарните и таксиметровите превозвачи.

Донев информира присъстващите , че Правителството е осигурило 15 млн. лв. за допълнителна субсидия на автобусния градски и междуградски транспорт, съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика.

0 коментара

Призив от Асоциация на индустриалния капитал в България

АИКБ изпрати Призив до председателя на НС и до всички парламентарни групи на 46-то Народно събраниe, за спешна необходимост от актуализиране на бюджета на Република България за 2021 г., във вида, в който беше одобрен вече от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).,

0 коментара

ОПРЧР се включва в Конференцията за бъдещето на Европа с Кампанията „Влез в мрежата”

Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ се включва в Конференцията за бъдещето на Европа със серия от събития в седем български града. Целта на всяко едно събитие е да събере предложенията на българските граждани за бъдещето на Европа. Анкетите от всички събития ще бъдат обобщени и изпратени на Европейската комисия, с което България се включва в картата на Конференцията.

0 коментара

Определиха носителите на наградите „Дигитални новатори в образованието за 2021 г.

Имената на отличените учители ще бъдат оповестени на официална церемония в ТехноМеджикЛенд

12 български учители ще бъдат отличени в конкурса, организиран от БАИТ като дигитални новатори в образованието за 2021 г. и ще получат своите награди на официална церемония.

0 коментара

Съветът на ЕС по заетост и социална политика прие Препоръка за създаване на Европейска гаранция за детето

Съветът на Европейския съюз по заетост и социална политика прие единодушно Препоръката за създаване на Европейска гаранция за детето. Целта на инициативата е преодоляване на детската бедност чрез инвестициите в децата и техните семейства. В заседанието, което се проведе на 14 юни в Люксембург, участва заместник-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев.

0 коментара

Министерски съвет прие постановление за определяне на реда за отпускане на държавна помощ за туроператори

Министерски съвет прие решение, с което се определят редът, начинът и условията за отпускане на държавна помощ за туроператорите. Субсидията се отпуска целево за връщане на средства към крайните потребители и ще е в размер до 15% от оборота на компаниите през 2019 година, но не повече от дължимата сума по туристически пакети за неосъществени пътувания. Това е втора част от планираната сума, която възлиза на 51 млн. лв.

0 коментара

АЗ продължава приемът на документи по антикризисните мерки за заетост

Агенция по заетостта уведомява, че продължава срокът на действие на четири мерки за запазване на заетостта, осигуряване на нова заетост и за подкрепа на семействата заради пандемията, реализирани по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Допълнително финансиране, осигурено с ПМС 182/07.05.2021 г., дава възможност мерките да се изпълняват до посочените срокове:

до 31.05.2021 г.

0 коментара

Стартира многоезичната цифрова платформа за Kонференцията за бъдещето на Европа

Конференцията за бъдещето на Европа представлява поредица от дебати и дискусии, инициирани от гражданите, които ще дадат възможност на хората от цяла Европа да споделят своите идеи и да помогнат за оформянето на нашето общо бъдеще.

0 коментара

Излезе първи брой на бюлетина на ББР за Макроикономическо развитие

В  Бюлетина за Макроикономическо развитие е разгледан обхватът на корона-кризата в шоковите месеци на 2020 г. и последствията от това безпрецедентно явление, които ще бъдат изследвани и анализирани десетилетия наред. Ще научим какви са най-съществените отлики със световната криза от 2008 г. и как пандемията се отрази на финансовите пазари по света и у нас.

0 коментара

Кръговата икономика ‒ инструмент за бързо възстановяване

Бюрото за връзка на Европейския парламент в България в партньорство с Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) организират уебинар на тема „Кръговата икономика ‒ инструмент за бързо възстановяване“, който ще се проведе онлайн на 16 април 2021 г., петък от 11.00 до 12.30 ч. 

0 коментара

Бюрата по труда приемат заявления от работодатели или регистрирани безработни за финансова подкрепа

От 08.03.2021 г., във всички бюра по труда в страната се приемат заявления от работодатели или регистрирани безработни за ползване на финансова подкрепа по Закона за насърчаване на заетостта.

0 коментара

България има потенциал за развитие като дестинация за голф туризъм

Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на срещата си с Българската голф асоциация. “През последните години страната ни все по-често е споменавана като една от добрите дестинации за голф туризъм в Европа и имаме потенциал за развитие в тази посока. Изработихме специален рекламен клип, който ще популяризираме в социалните мрежи, тъй като голф туризмът е в класацията на една от най-бързо развиващите се пазарни ниши, “уточни тя.

0 коментара

Обнародвана е Наредбата за условията при които Държавата ще покрива разходи за обучение на студенти

Държавата ще покрива разходите за обучение на студенти, които имат сключен договор с българска компания за осигуряване на стаж срещу ангажимент студентът да работи при работодателя след успешното си завършване, а възнаграждението, което ще получават младите специалисти ще е над средното за съответното предприятие.

0 коментара

Започва приемът на документи по мерките за запазване на заетостта 60/40 и 80/20 за 2021 г.

Агенция по заетостта стартира приема на документи за 2021 г. от работодатели, желаещи да получат финансова подкрепа по мерките за запазване на заетостта, придобили публичност като „60/40” и „80/20”.

0 коментара

Португалия пое Председателството на ЕС на 1 януари 2021 г.

Мотото на председателството е: „Време е за резултати: справедливо, зелено и цифрово възстановяване“.

В момент, в който Европа се сблъсква с тежките социално-икономически последици на пандемията от COVID-19, Португалия застава начело на Съвета на ЕС с намерение да постави като приоритет възстановяването.

0 коментара

Извънредно онлайн заседание проведе Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС)

Заседанието, свикано от заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова обсъди промени в две постановления, свързани с подкрепа на бизнеса и работниците по време на пандемията

0 коментара

ББР публикува информация за одобрените за кредитиране физически лица и МСП по гаранционните програми

Търговските банки са поискали одобрение за кредити на близо 23 000 физически лица и над 1 000 компании по двете гаранционни програми на Българската банка за развитие от стартирането им до момента. Общият размер на заемите надхвърля 231 млн. лв.

0 коментара

АИКБ и КНСБ предлагат изменения в Кодекса на труда за компенсиране в кризисни ситуации

Целта на промените е да се създаде постоянна нормативна уредба, която да се задейства в кризисни ситуации, като работниците и работодателят, които се оказват в принудителен престой, да бъдат подпомогнати директно от държавния бюджет.

0 коментара

Хотелиерският бранш подкрепя идеята на правителството за осигуряване на леглова база като буферна зона

Бизнесът вече има готовност да предостави над 3 хил. легла в цялата страна, където да се настаняват карантинирани лица, хора в изолация и близки на болни от COVID-19. Това стана ясно от среща на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с представители на Националния борд по туризъм и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

0 коментара

Хотелиерският бранш подкрепя идеята на правителството за осигуряване на леглова база като буферна зона

Бизнесът вече има готовност да предостави над 3 хил. легла в цялата страна, където да се настаняват карантинирани лица, хора в изолация и близки на болни от COVID-19. Това стана ясно от среща на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с представители на Националния борд по туризъм и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

0 коментара

ДФ „Земеделие“ – РА и АФПЗРСР на Република Северна Македония подписват меморандум за сътрудничество

ДФ „Земеделие“, акредитиран да изпълнява функциите на Разплащателна агенция в Република България, и Агенцията за финансова подкрепа в земеделието и развитието на селските райони (АФПЗРСР) на Република Северна Македония ще ратифицират меморандум за сътрудничество. За това се договориха директорът на ДФЗ - РА Васил Грудев и директорът на АФПЗРСР Никола Бабовски по време на двустранна работна среща, която се проведе в София.

0 коментара

Европейският парламент прие мандата за преговори по законодателството на ЕС в областта на климата

Създава се независим научен орган, който да наблюдава напредъка. Всички преки и косвени субсидии за изкопаеми горива трябва да бъдат постепенно прекратени до 2025 г.

В миналата сряда Парламентът прие мандата за преговори по законодателството на ЕС в областта на климата с 392 гласа „за“, 161 гласа „против“ и 142 гласа „въздържал се“.

0 коментара

44 зрелостници получиха почетното отличие на МОН „Национална Диплома“

Почетната грамота се присъжда на ученици с отличен успех (6,00) по всички учебни предмети, вписани в дипломата за средно образование и за изявени способности в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта.

0 коментара

Mинистър Деница Сачева участва във видеоконферентна връзка на министрите на държавите-членки на ЕС по заетост и социална политика

По време на дискусията бяха обсъдени приетите на национално и европейско равнище възстановителни мерки за преодоляване на последиците от настоящата криза и за стабилизиране на пазара на труда.

0 коментара

ЕП: ЕС се нуждае от 2 трилиона евро за справяне с последиците от COVID-19

Пресцентъра на ЕП разпространи информация относно Резолюция на ЕП във връзка с преразглеждането на бюджета на ЕС след 2020 г. и плановете за икономическо възстановяване. ЕП призова за стабилен пакет, фокусиран върху нуждите на гражданите и в допълнение на бюджета на ЕС. Резолюцията беше приета в петък с 505 гласа „за“, 119 гласа „против“ и 69 гласа „въздържал се“.В нея се казва, че :

0 коментара

Covid-19: спешна подкрепа за селските стопани и рибарите в ЕС

Европейският съюз приема мерки за подпомагане на селските стопани и рибарите, засегнати от кризата с коронавируса, за да могат те да осигурят нужните храни.

Проблемите с производството на храни

0 коментара

Министърът на икономиката Емил Караниколов проведе срещи с български производители и учени

Със съдействието на държавата, стартира производството на български маски, шлемове и очила

На срещите бяха представени образците на маски, защитни шлемове и очила, чието производство вече стартира. Има готовност да се произвеждат и по 30 - 40 хил. маски с филтри с активен въглен от костилки на кайсия, които не пропускат вируси с големина подобна на коронавирусите.

0 коментара

ББР стана член на Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК)

За да насърчи двустранните бизнес отношения, ББР стана член на Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК). Камарата е създадена през 2004 г. и обединява над 240 френски, български и международни компании.

0 коментара

„Денят за вас “ е в Чепеларе на 9 и 15 февруари

Община Чепеларе става част от инициативата на Министерството на туризма „Денят за вас“. Емблематични културно-исторически и туристически обекти в града ще посрещат гости без такси на 9 и 15 февруари.

0 коментара

Председателите на ЕС представяха приоритетите за бъдещето на Европа

След срещата за размисъл относно бъдещите предизвикателства пред Европейския съюз в дома на Жан Моне във Франция, председателите Давид Сасосли, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен направиха  изявления в посетителския център на Европейския парламент в Брюксел.

0 коментара

АИКБ и Университетът по хранителни технологии – Пловдив сключиха споразумение за сътрудничество

То бе подписано от председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев и от ректора на университета проф. Пламен Моллов.

Целта на споразумението е да се подобри взаимодействието между бизнеса и висшето образование, да се подпомогне развитието на учебните програми, за да отговарят по-тясно на потребностите на бизнеса.

0 коментара

Споразумение за сътрудничество подписаха Министерството на образованието и науката и Министерството на културата

Трето по ред споразумение за сътрудничество между Министерството на образованието и науката и Министерството на културата, подписаха министрите Красимир Вълчев и Боил Банов в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Споразумението предвижда учебни занятия да се провеждат и в библиотеките, освен в галерии и музеи.

0 коментара

Кръгла маса обсъди мерки за ограничаване на измамите с болничните листове

Асоциация на индустриалния капитал в България настоява, по примера на повечето европейски страни. при изплащане на болничните да се въведе период на изчакване.

0 коментара

Kитайски производител на електробуси проучва пазара на България

Китайски производител на електробуси, единственият, получил европейски сертификат за всичките му компоненти Alfa Bus е на посещение в България по покана на министъра на икономиката Емил Караниколов. Двете страни обсъдиха в детайли възможностите за сътрудничество, потенциалната инвестиция и институционалната подкрепа от страна на държавата. На срещата присъстваха членове на Борда на директорите и заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

0 коментара

Фондът на фондовете предоставя ресурс от 25 милиона лева за микрокредитиране

Кредитите се отпускат с финансов инструмент „Микрокредитиране със споделен риск“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, чрез финансовите посредници Първа инвестиционна банка, „Микрофонд“ и „СиС Кредит.“ Te ще предоставят микрокредити на стартиращи и социални предприятия.Изпълнителният директор на Фонда на фондовете Александър Георгиев подписа договорите с тримата избрани финансови посредници.

0 коментара

VMwarе Bulgaria със сертификат за „Инвеститор клас А“

Виемуер България (VMwarе Bulgaria) бе сертифицирана като „Инвеститор клас А“ от Българска агенция за инвестиции и Министерство на икономиката, съобщиха от пресцентъра на МИ . Отличието се връчва заради продължаващият ангажимент на компанията в ИТ сектора в България, който включва разрастване на екипа с капацитет до 1000 служители.

0 коментара

Зам.министър Лъчезар Борисов връчи сертификат за инвестиция за 46 млн. лв.

Сертификатът е за инвестиция клас А по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) и бе връчен на изпълнителният директор на фирма „VMWare“ Дияна Стефанова. Сертификатът е на стойност 46 061 000,00 лв., в резултат на който ще бъдат разкрити над 500 нови работни места.

0 коментара

ДФ „Земеделие“ одобри 148 общински проекта за над 44 милиона лева

Приключи обработката на проектните предложения за детски градини, училища, спортни площадки и физкултурни салони по подмярка 7.2 от ПРСР 2014-2020. ДФ „Земеделие“ одобри 148 проекта на стойност над 44 млн. лв., след като издаде оценителни доклади за проектите, подадени по процедури чрез подбор.

0 коментара

София бе домакин на международна конференция за цифровизацията в пчеларството

Конференцията „Цифровизация в пчеларството: ползи и предизвикателства“ се организира от Сдружение за биологично пчеларство и фондация „Златен мед“ с подкрепата на Министерството на земеделието, храните и горите.

В Конференцията участваха министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и. двама еврокомисари – по цифровата икономика и общество Мария Габриел и по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган.

0 коментара

Българската банка за развитие с нова корпоративна визия

Автор на новото лого, съчетаващо символиката на българска шевица, буквата Б за означаване на банковата група и стрелки, показващи посоките и възможностите за развитие, е дизайнерът Антон Робов.

0 коментара

Състоя се Седмата национална среща на земеделските производители в България

Срещата обсъди най-належащите въпрос в земеделието, свързани с работната ръка, стратегията за напояването, новият Закон за поземлените отношения и новостите в секторната нормативна уредба. „Ще бъде създадена работна група със земеделските асоциации по закона за земята.

0 коментара

Традиционната среща на Евроклуба на БТПП представи отчета и поемането на Председателството на ЕК

На срещата, организирана от Enterprise Europe Network към Българската търговско-промишлена палата, бяха представени постиженията на Австрийското председателство на Съвета на ЕС и поемане му от Република Румъния. В срещата участваха посланиците на двете председателстащи страни, дипломати, представители на бизнеса, неправителствени организации и медии.

0 коментара

МТСП организира кариерни форуми за връщане на българи от чужбина

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще организира кариерни форуми в страни, в които има големи български общности. Целта на инициативата е български граждани, които учат, живеят и работят в чужбина да бъдат запознати с възможностите за стартиране или продължаване на своята професионална реализация в родината, за да могат да вземат информирано решение за завръщане в България. През 2019 г.

0 коментара

АИКБ представи Института за устойчиво икономическо развитие

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) официално представи учредения от нея Институт за устойчиво икономическо развитие и първото му изследване върху колективното договаряне в България.

0 коментара

Заявяване на обучения по специалности от професии за учебната 2019/2020

Във връзка с организацията на дейностите, свързани с държавния план-прием за учебната 2019/2020г., БТПП насочва вниманието на своите членове към възможността да направят заявка за обучение по специалности от професии, от които имат необходимост.

Заявките следва да бъдат отправени към РУО по местонахождение на фирмата в срок до 10 декември т.г.

0 коментара

ИАНМСП подписа Договор за пилотна ваучерна схема за малки и средни предприятия

МСП ще могат да се възползват от 50 хил. лв. безвъзмездно финансиране за излизане на фондовата борса. Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/ подписа Договор № BG16RFOP002-2.15-0001-C, с наименование „Ваучерна схема за предоставяне на услуги за емитиране на ценни книжа на малки и средни предприятия“.

0 коментара

Необходима е спешна реформа в трудовата медицина

Сред най-важните мерки са профилактичните прегледи и изследвания. Само със стандартите може да се гарантира качество на прегледа и възможност за сравнимост на резултатите по единни критерии, независимо от това кой къде преглежда. Около това становище се обединиха членовете на Националния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) по време на свое заседание.

0 коментара

Отриха офис за електронна търговия със селскостопански продукти в Пловдив

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов заедно с китайския си колега Хан Чанфу откриха Офис за контакти на асоциация  Шънджън Крос-Бордър И-Комерс (Shenzhen Cross-Border E-Commerce Association).

0 коментара

България е загубила 25 млрд. лв. заради изтичане на квалифицирани кадри

Този извод бе направен по време на Кръгла маса „Бизнесът и висшето образование“ организира Асоциацията на индустриалния капитал в България в сътрудничество с в. „Стандарт“.

0 коментара

Как да се гарантира по-справедливо третиране на малките и средни фермери обсъдиха земеделските министри на ЕС

По време на редовното заседание на Съвета по земеделие и рибарство в Люксембург, под българското председателство, те обсъдиха предложението на ЕК за директива, относно нелоялните търговски практики по веригата на предлагането на храни. „Крайно време е да възстановим баланса в хранителната верига. Искаме да се уверим, че малките земеделски стопани и търговци на дребно функционират в справедлива и здрава търговска среда и че не се толерира злоупотреба или нелоялни практики.

0 коментара

Българското председателство инициира дискусия в Съвета на ЕС за социална Европа 2020

По инициатива на Българското председателство Съветът на ЕС по заетост и социална политика проведе важен политически дебат за бъдещето на социална Европа след 2020 г. в Брюксел, Белгия. По време на дискусията министрите на труда и социалните въпроси на държавите членки обмениха опит и обсъдиха какви промени са необходими- за насърчаването на заетостта, социалното сближаване, борбата с бедността и подкрепата на хората в неравностойно положение.

0 коментара

Първа кръгла маса по проекта „Сподели България“ се проведе в Банско

„Съвместният проект „Сподели България“ между Министерство на земеделието, храните и горите и Министерство на туризма предвижда създаване и популяризиране на 12 винено-кулинарни дестинации в 50 общини с над 100 туристически обекта в България. Разчитаме на диалога с местния бизнес, с производителите и общините, за да намерим най-правилната и успешна реализация на маршрутите. Проектът е отворен за надграждане“.

0 коментара

МСП са важен фактор за растеж, създаване на заетост и благосъстояние в ЕС

Около това становище се обединиха министърът на икономиката Емил Караниколов и Улрике Рабмер-Колер, Президент на Европейската организация на занаятите, малките и средните предприятия /UEAPME/. Основната задача на организацията е да подкрепя МСП, като в нея членуват 12 млн. фирми с над 55 млн. служители.

На срещата, двамата обсъдиха възможностите за по-активно сътрудничество в провеждането на политики за насърчаване на малките и средни предприятия /МСП/.

0 коментара

Приключи европейски проект свързан с подкрепа на жени, жертви на домашно насилие

15 партньора от 7 страни от ЕС (Италия, Испания, Великобритания, Гърция, Кипър, Швеция, България) завършиха успешно европейски проект “WE GO! Women Economic-independence & Growth Opportunity, с основна цел икономическо овластяване на жени, жертви на насилие от интимния партньор. Българският участник в проекта е Българският център на жените в технологиите ( БЦЖТ). Финална конференция по проекта се проведе в Европейския Парламент в Брюксел.

0 коментара

АИКБ – активен партньор на Българското Председателство

Председателят на АИКБ, Васил Велев и министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС, Лиляна Павлова подписаха споразумение за партньорство по повод на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

0 коментара

Земеделците с единна позиция по ОСП 2020 г.

Тя е изготвена след задълбочен диалог в рамките на три месеца. „Поздравявам ви за позицията, това е стартът на поне едногодишна работа занапред. Изразявам мнение, че сте израснали страшно много с този документ, който представяте, докоснали сте се до всяко едно нещо, което включва ОСП“, заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов,. Той подчерта, че е важно да се запази нивото на финансиране и след 2020 г.

0 коментара

МЗХГ отчете 100 – те дни от управлението и представи Програмата си

Първостепенна задача е изготвянето на българската позиция по Общата селскостопанска политика (ОСП)на ЕС след 2020 г. Няма съществени различия в позициите от проведените срещи и дискусии с представителите на браншовите организации.

0 коментара

Земеделският бранш ще излезе с обща позиция за силен бюджет на ОСП след 2020 г.

„Земеделският бранш трябва да излезе с обща позиция за силен бюджет на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. По този начин по-лесно ще се защитят интересите на национално и европейско ниво“. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на „Национален земеделски форум – ОСП след 2020 г.“ Той припомни, че запазване нивото на подпомагането в следващата ОСП ще изисква по–високи вноски от страните членки.

0 коментара

МОН ще въведе дистанционно обучение по български език за българите по света

Дистанционното обучение ще даде възможност за онези деца и ученици, където няма голяма българска общност и училище, също да усвоят езика. „Все по-голяма част от българите ще живеят зад граница и ще се увеличават. Най-малкото няма да намалява склонността към пътуване. Все повече хора ще искат да се върнат обратно в България и да знаят български език. Това поставя предизвикателства към нас да развиваме политиката“, посочи министър.

0 коментара

АИКБ да стане посланик на малкия бизнес

Това предложиха от икономическото министерство на среща в Асоциацията на индстриалния капитал на България. В срещата участваха председателят на Асоциацията Васил Велев, заместник-председателят Кънчо Стойчев и членовете на Националния съвет на АИКБ Елеонора Негулова, Румен Атанасов, Илия Келешев и Марин Генов.

0 коментара

Наши университети ще приемат 1135 студенти от българските диаспори в трети страни

Министерският съвет е утвърдил общо 1135 места в българските висши училища за студенти – българи, живеещи извън страната. Става дума за наши сънародници от Украйна, Молдова, Сърбия, Албания, Косово, Казахстан и други. Те се обучават по две различни постановления – 103-то ПМС от 1993 година и 228-мо ПМС от 1997 година, като по второто ще се приемат граждани на Македония.

0 коментара

Справяне с неграмотността и мотивирани учители обеща министър Красимир Вълчев

Основен приоритет в работата на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и на неговия екип, ще бъде справянето с неграмотността и мотивирането на учителите. Това стана ясно на първата пресконференция на министъра, на която той представи и ново назначените заместник министри инж. Татяна Михайлова и Деница Сачева.

0 коментара

Новите кредитни продукти за МСП на Банка ДСК бяха представени в БТПП

Информационен ден, организиран от Съвета по иновации и развитие на технологиите при БТПП, запозна присъстващите представители на на бизнеса с възможностите за финансиране. Румяна Иванова, директор на Дирекция „Малки и средни предприятия и агробизнес” в ЦУ на Банка ДСК, представи темите:

0 коментара

700 малки стопанства получават стартова помощ за развитие

ДФ „Земеделие“ одобри 700 заявления за подпомагане по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства” от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия” от ПРСР 2014-2020 г. В областните дирекции на Фонда вече се изготвят и подписват договори с одобрените кандидати. Субсидията по проектите възлиза общо на 20 535 900 лева.

0 коментара

ОП РЧР ще финансира създаване на Национален център за обучение на лекари от спешната помощ

Близо 7000 лекари и професионалисти от Спешната медицинска помощ ще бъдат обучени по проект „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“, финансиран по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“. Договорът за предоставянето на средствата беше подписан от министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев и вицепремиера и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев.

0 коментара

МОН представи план за решаване на проблемите, констатирани от одита на ЕК

В писмо до МОН от края на миналата седмица, Европейската комисия (ЕК) критикува управлението и изпълнението на ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" (ОП НОИР). Докато не бъдат отстранени, констатираните от одита на ЕК през октомври 2016 г проблеми, ще бъдат замразени междинните плащания по проектите.

0 коментара

Работна среща на министър Стела Балтова с туристическия бизнес

Балтова представи приоритетите в работата си пред близо 30 организации и компании от сектора. Тя заяви, че нейният екип ще положи максимални усилия, за да осигури нормално функциониране на бизнеса, като съдейства да се реализират приоритетите на служебното правителство. „Географски светът не се е променил, но стана малък за различните видове бизнес и днес отбелязваме все по-активното навлизане на дигиталните технологии, които мултиплицират туристическите услуги.

0 коментара

Започна прием на заявления за контрол на вредителите по трайните насаждения

Държавен фонд „Земеделие“ започна прием на заявления по Схемата за държавна помощ за компенсиране на част от разходите на земеделските стопани, за закупуване на продукти за растителна защита на трайни овощни насаждения, ягоди и малини през зимния период за 2017 година. Срокът за подаване на заявленията за подпомагане на борбата с вредителите, в периода след преминаването на студовете, до набъбване на пъпките, е до 2 март.

0 коментара

Ще преодоляваме недостига на специалисти със стимули, а не със санкции

Това заяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков на среща с ръководителите на национално представителните работодателски организации. Единствено стимули, а не санкции могат да помогнат за осигуряване на достатъчно квалифи цирани специалисти за българската икономика. Около този принцип се обединиха министърът на образованието и науката проф. Николай Денков и ръководителите на национално представителните работодателски организации на среща днес.

0 коментара

МТСП ще разчита на конструктивният диалог със социалните партньори

Това заяви министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев при приемането на поста от министъра в оставка Зорница Русинова. "Надявам се да успеем, заедно с национално представителните организации на работодателите и синдикатите, да договорим механизъм за определяне на минималната работна заплата", допълни министърът.

0 коментара

Работодателите ще могат да наемат работници от трети държави за сезонна работа

Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова утвърди, след консултации в Националния съвет по трудова миграция и трудовата мобилност, списък с икономическите сектори, включващи сезонни дейности. Такива са селското, горското и рибното стопанство, хотелиерството и ресторантьорството.

0 коментара

Фонд "Земеделие" ще кредитира одобрени проекти по Пчеларската програма

ДФ „Земеделие“ утвърди условията, при които одобрените кандидати по Националната програма по пчеларство (НПП) 2017-2019 г. ще имат възможност, чрез кредит да реализират проектите си. Облекчените условия на Схемата за кредитиране ще позволят на бенефициерите по НПП да получат предварително финансов ресурс за реализиране на одобрените им проекти по мерки А, Б, В и Д от Програмата – за нови кошери, голи роеве, отводки, пчелни майки, ветеринарно-медицински препарати.

0 коментара

АИКБ приветства увеличаването на издръжката на студентите от приоритетни специалности

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) приветства решението на правителството да увеличи издръжката на студентите от приоритетни за бизнеса специалности.

0 коментара

Образованието е ресор с огромна нужда от реформи

За да имаме добра образователна система, трябва да върнем авторитета и да подобрим статута на българския преподавател в училище. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева при представянето на отчета за свършената работа в министерството, по време на мандата.

0 коментара

Браншови организации от ИТ сектора подписаха споразумение с МОН

Споразумението предвижда разширяване обхвата на учебните програми по приложно програмиране и компютърно моделиране в българските училища. БАСКОМ, Българска аутсорсинг асоциация, БАИТ и ИКТ Клъстер подписаха споразумение с МОН, под патронажа на президента Росен Плевнелиев. за ефективно софтуерно образование, което да отговори на нарастващите потребности на икономиката. Недостигът на ИТ специалисти в българските организации през 2016 г.

0 коментара

Близо 950 млади фермери представиха документи за преминато обучение

4 098 земеделски стопани са заявили участие в Схемата за млади земеделски стопани за Кампания 2016. На 1 декември изтече срокът за представяне на удостоверения за придобити професионални умения и познания. Съгласно изискванията на Наредба 3, младите стопани представят документи за завършено средно и/или висше образование в областта на селското стопанство или ветеринарната медицина, и/или документи за икономическо образование със земеделска насоченост.

0 коментара

ЕК пита българското правителство как ще подобри нарушения социален диалог в страната ни

Комитетът по заетостта на ЕК организира консултации между правителствата и социалните партньори на страните –членки, предшестващи срещата на Съвета на министрите на труда.

Българските работодатели бяха представени от д-р Милена Ангелова (главен секретар на АИКБ, вицепрезидент на CEEP, заместник-председател на групата на работодателите в ЕИСК), а държавата – от Михаил Илиев , старши експерт в МТСП.

0 коментара

Стартира регистрацията на работодатели, студенти и висши училища по проект „Студентски практики“

От 2 септември 2016 г. до края на проекта – декември 2017 г., работодателите, които желаят да се включат в проекта и да наемат студенти като практиканти , могат да попълнят своя профил в информационната система на проекта на адрес: http://praktiki.mon.bg/sp

0 коментара

Обсъдиха отпадането на ДДС върху дарените храни

"Министерство на земеделието и храните подкрепя идеята за отпадане на ДДС върху дарените храни, защото това ще мотивира производителите да даряват храни, вместо да ги унищожават", заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на среща с омбудсмана на Република България Мая Манолова, изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев и представители на хранителния бранш.

0 коментара

ДФЗ изплати близо 1 млн. лева по Схемата за млади земеделски стопани (МЗС)

Подпомагане получават близо 3 000 стопани, които са декларирали площи по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) в заявлението за подпомагане за Кампания 2015 и са отбелязали участие по МЗС. Допустими кандидати са млади земеделски стопани на възраст до 40 години към годината на първото подаване на заявление по схемата. Земеделски стопани, които са заявили участие през 2015 г., са допустими за подпомагане по схемата до петата година от създаване на стопанството.

0 коментара

Български храни и напитки да се предлагат в българските хотели

Това се споразумяха Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и браншови организации на производители на храни.

„България е страна, произвеждаща най-висококачествените храни и напитки“, заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при подписването на Меморандум за сътрудничество между Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и браншови организации на производители на храни. На събитието присъства и министърът на туризма Николина Ангелкова.

0 коментара

Министерството на икономиката пусна за обществено обсъждане Законопроект за иновациите

Сливане на Българската агенция за инвестиции и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, в нова Агенция за икономически растеж, която ще провежда държавната иновационна политика, предвижда Законопроект за иновациите, пуснат за обществено обсъждане от Министерството на икономиката.

0 коментара

МОН отличи 3 проекта в конкурса "Млади таланти"

Финалистите ще представят България на Европейския конкурс за млади учени EUCYS през септември в Брюксел. На първите три места се класираха проектите: „Наличие на нулеви суми в подмножества на крайни векторни пространства“ на единадесетокласничката Пресиана Маринова от Математическата гимназия „Баба Тонка“ в Русе, която има амбиции да се занимава професионално с наука.

0 коментара

Агенцията за малки и средни предприятия създава социална мрежа за бизнеса

Това ще бъде иновативна и високотехнологична платформа за подпомагане работата и развитието на малките и средните предприятия, както в България, така и в чужбина. В нея ще има единен централизиран дигитален информационен регистър за работещите фирми. Чрез платформата ще се предоставят технологични инструменти за осигуряване на повече пазари и по-голям ръст на износа на компаниите.

0 коментара

ДФЗ започна изплащането на субсидии на 447 млади земеделски стопани по подмярка 6.1

Започна поетапното превеждане на първото плащане към фермерите, които имат подписани договори за подпомагане по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани” от мярка 6 „Развитие на стопанствата и предприятията” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.

0 коментара

Министър Кунева обсъди спешни промени в сектора с бивши министри на образованието и науката

В срещата, продължила повече от два часа в МОН, участваха проф. Георги Фотев, доц. Марко Тодоров, проф. Иван Лалов, доц. Веселин Методиев, проф. Владимир Атанасов, проф. Даниел Вълчев, проф. Сергей Игнатов, проф. Николай Милошев, проф. Анелия Клисарова, доц. Румяна Коларова и проф. Тодор Танев.

0 коментара

Производствена база на OSRAM се изгражда край Пловдив

„Изграждането у нас на първа производствена база на OSRAM не само за България, но и за цяла Югоизточна Европа е огромно признание за страната ни като предпочитана инвестиционна дестинация“. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на официална церемония по първа копка на завод на световния лидер в производството на осветителни тела OSRAM край Пловдив.

0 коментара

Междуправителствена комисия ще насърчава икономическото ни сътрудничество с Унгария

Министърът на икономиката Божидар Лукарски и унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто подписаха Споразумение за икономическо сътрудничество между двете страни, с което се създава смесена междуправителствена комисия. Комисията ще работи за насърчаване на стокообмена и увеличаване на инвестициите в енергетика, транспорт и транспортна инфраструктура, селско стопанство, хранително-вкусова промишленост, металургия, туризъм, здравеопазване, фармацевтична промишленост и др.

0 коментара

Калфин: България може да бъде привлекателен партньор за швейцарския бизнес

„България може да бъде привлекателен партньор за швейцарския бизнес.“ Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социална политика Ивайло Калфин по време на работна среща с Мари-Габриеле Инайхен-Флайш - държавен секретар и ръководител на Държавния секретариат по икономика във Федералното министерство на икономиката, образованието и изследванията на Швейцария.

0 коментара

БАБХ започват масови проверки на влизащите от Гърция и Македония пресни плодове и зеленчуци

Инспекторите ще следят за съответствие с обявеното качество на стоката и необходимите придружаващи документи - за произход, етикетировка, фактури и цялата придружаваща документация. Целта на проверките е да се предотврати вносът на некачествени и негодни за консумация плодове и зеленчуци. От БАБХ очакват, че заради вдиганата блокада по границата с Гърция има опасност в страната да влезе развалена продукция, с произход Гърция.

0 коментара

Стартира националният кръг на състезанието "Стани стипендиант на ЧЕЗ" в направление "Икономика"

ЧЕЗ ще определи победителя сред първите три проекта, събрали най-много гласове в онлайн гласуването на stipendiant.com. С бизнес проекти в онлайн гласуването се състезават дванадесетокласниците Анелия Атанасова от ПГИ „Иван Илиев“ гр. Благоевград, Димитър Стойков от ПГ „Проф.

0 коментара

1.5 милиона лева за застраховане на селскостопанска продукция

Заявления за участие в схемата ще се приемат от 21 март 2016 г. до изчерпване на ресурса, но не по-късно от 31 август 2016 г. Бюджетът за 2016 г. по Схемата за държавна помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция е 1.5 млн. лева, реши Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“.

0 коментара

Меморандум за разбирателство в сферата на селското стопанство подписаха България и Кипър

България и Кипър задълбочават сътрудничеството в областта на земеделието. Това предвижда Меморандум за разбирателство в сферата на селското стопанство и развитието на селските райони, който подписаха министърът на земеделието и храните Десислава Танева и министърът на енергетиката, търговията, индустрията и туризма на Република Кипър Йоргос Лакотрипис. Документът бе парафиран в присъствието на президентите на Република България Росен Плевнелиев и на Кипър Никос Анастасиадис.

0 коментара

Над 275 000 клиенти на ЧЕЗ предпочитат електронни фактури

Чрез избора на електронната фактура, те дават своя принос и към опазването на околната среда. Отказвайки се от хартиена фактура, те спестяват по 6.6 млн. листа хартия на година и спасяват от изсичане по 825 дървета. Изборът на електронна фактура е изключително удобство за клиентите, спестява време и дава възможност за лесно и удобно контролиране на разходите. Електронната фактура е валиден, електронно подписан данъчен документ и е напълно идентична с хартиената.

0 коментара

Над 200 молби за подпомагане на деца са постъпили в „Българската Коледа“

Благотворителната кампания 2015-2016 година събра близо 2,4 млн. лв. Фокусът на инициативата през 2015-2016 година е подкрепата на децата в критично здравословно състояние, нуждаещи се от реанимация и интензивно лечение.

0 коментара

ДФЗ започна прием на заявления за Държавна помощ по две схеми за компенсиране на пропаднали площи

От 15 февруари до 2 март в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ се приемат заявления по схемата за държавна помощ за компенсиране на загубите на земеделски стопани в резултат на природни бедствия или неблагоприятни климатични условия, настъпили през 2015. Финансовият ресурс по схемата е в размер на 6 млн. лева. 4 196 400 лв. са предвидени за пропаднали през 2015 г. площи.

0 коментара

ДФЗ намали лихвите, от 5 на 4 процента, за новите кредити в селското стопанство

С решение на Управителния съвет на ДФ „Земеделие“ годишният лихвен процент за новоотпусканите кредити е намален от 5 на 4 процента. Облекчените лихвени условия ще се прилагат по три инвестиционни схеми за кредитиране.

0 коментара

Двустранна Спогодба за социална сигурност подписаха България и Черна гора

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и вицепремиерът и министър на външните работи и европейска интеграция на Черна гора Игор Лукшич подписаха днес двустранна Спогодба за социална сигурност, с която се гарантират социалните права на лицата, работили или работещи в двете страни.

0 коментара

Над 130 заявления за преструктуриране и конверсия на лозя

В определения период за прием на заявления за финансова помощ по мярка “Преструктуриране и конверсия на лозя” от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2014-2018 г. бяха подадени 132 проекта със срок за изпълнение 2016 - 2018 г. Заявената финансова помощ е в размер на 60 662 483 лева.

0 коментара

Приемната за граждани на МТСП вече е „едно гише“

„Обединената приемна ще улесни обслужването на граждани, ще спести време и ще повиши качеството на услугата. В нея „на едно гише“ ще бъдат обслужвани граждани от експерти на различните агенции към министерството – Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта, Държавната агенция за закрила на детето и Главната инспекция по труда“, съобщи пред медии днес, вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

0 коментара

ДФЗ обобщи усвояването на европейските земеделски фондове за период 2007 – 2013 г.

Изпълнителният директор Румен Порожанов направи презентация, в която акцентира върху рекордното усвояване от 99% на земеделските фондове от Разплащателната агенция през 2015 г. Изплатените над 3.3 милиарда лева са по различните схеми и мерки на Директните плащания, Програмата за развитие на селските райони; ОП „Рибарство“; селскостопанските пазарни механизми, държавните помощи и др. Само приоритетният сектор „Животновъдство“ е получил над 273 млн.

0 коментара

Връчиха първите договори по ОП „Иновации и конкурентоспособност“

Божидар Лукарски и Томислав Дончев, в присъствието на премиера Бойко Борисов, връчиха първите подписани договори по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ за новия програмен период. Министър-председателят се обърна към предприемачите, с одобрените за финансиране проекти, с думите - "Работете. Ръстът от 3% на икономиката не ни задоволява и се надяваме новата година да стигнем до 4,5%". "Желая ви тези пари да ги похарчите по най-добрия начин - за иновации".

0 коментара

Фонд „Земеделие“ преведе първите близо 460 000 лева по схема „Училищен плод“

Държавен фонд „Земеделие“ направи първите плащания от близо 460 хиляди лева по „Училищен плод” за Кампания 2015/2016. Доставките по схемата започнаха от ноември 2015 г. и ще продължат до 31 май 2016 г. В този период децата от детските градини и училищата получават пресни ябълки, круши, грозде, праскови, сливи, банани, портокали, мандарини, грейпфрути, киви, череши, домати, краставици и моркови.

0 коментара

От 14 декември до 29 февруари 2016 г, се кандидатства за разсрочване на кредити в сектор „Животновъдство“

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ взе решение за разсрочване на кредити в сектор „Животновъдство“. От 14 декември до 29 февруари 2016 г. в областните дирекции на ДФ „Земеделие“ ще се приемат заявления за разсрочване на предоставените през периода 2008-2010 г. и 2012 г. кредити за закупуване на фураж.

0 коментара

ЧЕЗ стартира Академия за студенти енергетици

Регистрацията продължава, актуална информация - на сайта www.cez.bg. ЧЕЗ стартира инициатива в подкрепа на младите хора с интереси в областта на енергетиката, инфраструктурата, иновативното и творческо мислене - Академия за студенти.

0 коментара

Внимание- измамници се представят за служители на ЧЕЗ

Компанията призовава клиентите си да бъдат бдителни и да подават сигнали за злоупотреби. Клиенти на ЧЕЗ подадоха сигнали за измамници, които се представят за служители на компанията. Те събират лични данни, информация или номер на електромер по телефон, констатират нарушения, съобщават за възникнали аварии и инциденти или предлагат услуги, вследствие на което събират пари на ръка.

0 коментара

Китай ще прави центрове за промотиране на българския бизнес

Китай е готова да финансира и изгради на собствена територия центрове за промотиране на България и българския бизнес. Това стана ясно по време на среща на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева с Джонатън Гу, вицепрезидент на Агенцията за малки и средни предприятия на Шанхай и Баи Хуан Яо, генерален директор на Федерацията на бизнеса на Шанхай.

0 коментара

Националния икономически съвет към МИ взе решение относно „синя карта“

Да се създаде междуведомствена работна група, която да подготви законодателни промени с цел улесняване на процедурата за издаване на разрешителни за дългосрочно пребиваване на чужди специалисти в страната тип „синя карта“, реши на заседание вчера Националния икономически съвет към Министерство на икономиката. В групата ще бъдат включени представители на всички заинтересовани институции – МВнР, МВР, специалните служби, МТСП и МИ.

0 коментара

Министър Калфин: Ще използваме средствата от европейските фондове за нови и още по-ефективни програми и политики

Това обяви вицепремиерът и министър на труда Ивайло Калфин по време на Петата дискусия „Деветте пътя към еврофондовете“, организирана от вестниците „24 часа“ и „Труд“. Събитието бе посветено на възможностите, които предоставя Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОП РЧР) 2014-2020 г. За текущия програмен период , общият бюджет на управляваната от Министерството на труда и социалната политика Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ е 2 млрд. и 136 млн. лева.

0 коментара

АОБР изпрати Позиция за предложения ръст на минималната работна заплата в НС

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) категорично отхвърля предложения ръст на минималните осигурителни доходи (МОД) по длъжности и икономически дейности през 2016 г., включен в проекта на Закон за бюджета на ДОО за 2016 г. Това се казва в позиция на АОБР, изпратена до председателите на комисията по труда и социалната политика и бюджета Хасан Адемов и Менда Стоянова, както и до председателите на парламентарните групи в 43-то Народно събрание.

0 коментара

ЧЕЗ временно прекратява планираните прекъсвания и осигурява 300 дежурни екипи за изборите

Служители на компанията извършват оглед на всички съоръжения, от които се захранват избирателните секции и обектите, свързани с провеждането на изборите. Дружеството ще преустанови временно и планираните, оперативни превключвания за периода от 08:00 ч. на 23 октомври до 08:00 ч. на 27 октомври 2015 г.

0 коментара

Калфин: Заетостта ще е приоритет не само през този сезон, но и до края на мандата на този екип

Това заяви министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на пресконференция за приоритетите на министерството през новия политически сезон. Екипът на министерството ще работи по четири основни приоритети.

0 коментара

ДФ „Земеделие“ изплати 3.4 млн. лева de minimis за пчелни семейства

На 31 юли 2015 г. изтече срокът за сключване на договори по схемата за предоставяне на минимална помощ de minimis, за подкрепа на пчеларите за справяне с последствията от нестабилните климатични условия през 2014 и началото на 2015 г.

0 коментара

ДФЗ подпомага собственици на коне под селекционен контрол с 500 000 лева

Със средствата ще бъдат подкрепени земеделски стопани, отглеждащи 7 600 броя коне под селекционен контрол. По-голяма част от средствата са заделени за породата Каракачански кон. Останалата сума ще бъде изплатена на други породи. Общият размер на предоставените на един земеделски стопанин помощи de minimis не може да надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро за период от три данъчни години (2013 – 2015 г .).

0 коментара

Подписани са всички договори по лозаро-винарската програма

ДФ „Земеделие” сключи 13 договора за предоставяне на финансова помощ с одобрените кандидати от третия прием по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя” на Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за финансовата 2015 г. Авансовото подпомагане, което 13-те кандидати ще получат, ако представят в срок банковите си гаранции и подадат заявки за плащане, е над 3.2 милиона лева.

0 коментара

Позиция

Председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Васил Велев, изпрати Становище до д-р Хасан Адемов, председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика, по предложения за изменения и допълнения на общ законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, № 553-08-47, внесено в Народното събрание.

0 коментара

Министър Калфин покани посланиците на страните от ЕС на работна закуска

Целта на срещата беше да ги запознае с политиката на министерството по водещи теми, между които предстоящата пенсионна реформа, процеса на деинституционализация на децата и позицията на България по приоритетите на Латвийското председателство на Съвета на ЕС.

0 коментара

Дискутираха "Програма за развитие на селските райони" 2014-2020 г.

Министър Десислава Танева съобщи по време на дискусията, че над 1,8 млрд. лева са разплатените средства към земеделските стопани за кампания 2014. Тя заяви, че целта на „Програмата за развитие на селските райони 2014-2020“ е тя да бъде реализирана по един справедлив начин за всички земеделски производители, за да бъдат мотивирани да създадат диверсифицирани земеделски стопанства.

0 коментара

Усилието да включим младежите на трудовия пазар трябва да е усилие на цялото общество

Проблемът с младежката заетост се нуждае от общите усилия на цялото обществоТова каза Ивайло Калфин на кръгла маса на високо равнище „Младежката заетост – предизвикателства и решения“. Форумът е съвместна инициатива на Европейската сметната палата и Сметната палата на България.

0 коментара

България и Австрия подписаха програма за сътрудничество в сферата на труда

Споразумение за интензивно сътрудничество между българското и австрийското министерства на труда, беше подписано между вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и федералния министър на труда, социалните въпроси и защита на потребителите на Република Австрия – Рудолф Хундсторфер.

0 коментара

ЧЕЗ И УНСС обсъдиха възожностите за подготовката на кадри за енергетиката

Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, и Петър Баран, главен оперативен директор на компанията, се срещнаха с ректора на УНСС проф. Стати Статев и представители на академичното ръководство на Университета за национално и световно стопанство /УНСС/. На срещата бяха обсъдени възможностите за сътрудничество с цел осигуряване на подготвени икономически кадри в областта на енергетиката и създаването на нови възможности за повишаване на квалификацията на специалисти от сектора.

0 коментара

Наградиха победителите в конкурса за насърчаване на младежката заетост

На специална церемония, заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова награди победителите в конкурса за насърчаване на младежката заетост „Посоката избираш ти, възможностите даваме ние“.

0 коментара

Започна приемът за предоставяне на de minimis за пчеларите

Документи се подават до 30 юни 2015 г. в областните дирекции на ДФ „Земеделие”. Помоща de minimis е в подкрепа на пчеларите за справяне с последствията от нестабилните климатични условия през 2014 г. и началото на 2015 г.

0 коментара

Българо-виетнамски бизнес форум се проведе в София

Форумът , организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Посолството на СР Виетнам в България, беше насочен към насърчаване на директните контакти между българските и виетнамските делови среди и практическа реализация на приетия модел за икономическо сътрудничество между двете държави.

0 коментара

Социалната комисия прие предложението за промяна в пенсионната система

Комисията по труда, социалната и демографска политика, прие в сряда на първо четене проекта на Министерството на труда и социалната политика за промени в пенсионната система. Те превдиждат изравняване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените на 65 години, повишаването на осигурителните вноски с два пункта, мерки за индексиране на пенсиите и др.

0 коментара

Голям интерес за сътрудничество между наши и руски фирми на бизнес форум в Москва

Участие във форума взеха представители на 40 български и близо 60 руски фирми. „Голямата представителност на настоящия форум показва достатъчно категорично желанието на предприемачите и търговците от България и Русия за продължаване на активните отношения в икономическата област и преодоляване на негативните тенденции“, каза в приветствието си към участниците, министърът на икономиката Божидар Лукарски.

0 коментара

Изключителен интерес от бизнеса по „Иновации и конкурентноспособност“

Информационен ден за представяне на първата обявена процедура "Подобряване на производствения капацитет на МСП" по одобрената Оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност" 2014-2020 протече при изключително висок интерес от страна на бизнеса.Залата не можа да поеме желаещите, затова Министерство на икономиката ще организира втори информационен ден, в рамките на който да може да се отговори на всички въпроси от страна на бизнеса по процедурата.

0 коментара

Споразумяха се за пенсионната реформа

Правителството и социалните партньори внасят в НС съгласуван законопроект „Доволен съм, че правителството и социалните партньори внасят в Народното събрание съгласуван законопроект по толкова важна и чувствителна тема. Всеки от нас прояви национална отговорност и направи своите отстъпки, за да приемем един съгласуван и съдържателен пакет. Показахме, че ако има достатъчно открит диалог, съгласието по общи приоритети е възможно включително в области, в които има много различия.

0 коментара

България и Азербайджан подготвят спогодба за уреждане на пенсиите между двете страни

„Експертите на Министерството на труда и социалната политика ще съдействат с всичко необходимо на колегите си от Азербайджан, за да се изготви и подпише Спогодба за социална сигурност между двете държави“, заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на работна среща с посланика на Азербайджан Н.Пр. Емил Каримов. Вицепремиерът подчерта желанието на българската страна за подписване на стратегическия документ между двете държави.

0 коментара

Стартира кампанията на ОП „Развитие на човешките ресурси”- „Посоката избираш ти“

„Използваме и социалните медии, за да достигнем до младите. Това е тяхното пространство, а тази оперативна програма е тяхната програма“, това заяви министърът на труда и социална политика Ивайло Калфин на пресконференция за старта на кампанията на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”- „Посоката избираш ти“. Заедно със заместник-министър Зорница Русинова, министърът представи инициативата, насочена към младите хора и борбата с младежката безработица.

0 коментара

Предстои стартирането на три програми за заетост и обучение на младежи

И трите програми са по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОП РЧР) 2014-2020. Общият им бюджет е 181 млн. лева. Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, която участва в Кръгла маса на тема „Интеграция на младите хора в европейска България. Проблеми на младежта: Митове и реалност“.

0 коментара

В Софийския университет стартира инициативата „Образование България 2030“

В присъствието на заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен, отговарящ за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността. Приоритет на тази инициатива е страната ни да стане по-перспективна, с по-качествено образование, каза при откриването евродепутатът Ева Паунова. „Бъдещето ни в момента е предрешено - над половината от работоспособните жители на страната не са адекватни за нуждите на работодателите.

0 коментара

ЧЕЗ обезопаси 81 щъркелови гнезда и изолира 47 опасни стълба през 2014 г.

ЧЕЗ монтира 81 нови метални платформи за обезопасяване на щъркелови гнезда върху електрически стълбове в Западна България през 2014 г. и изолира 47 стълба. Мерките са част от политиката на компанията за отговорно отношение към опазването на биологичното разнообразие, избягване на евентуални пожари по електроразпределителната мрежа вследствие на запалвания на щъркелови гнезда, както и за опазване на биологичното разнообразие и живота на белия щъркел и белоглавия лешояд.

0 коментара

Френската компания Recife (Ресиф) има намерение да инвестира в България

Френската компания Recife (Ресиф) е готова да инвестира в придобиването на кожарска фабрика в България. Това стана ясно от среща на министъра на икономиката Божидар Лукарски със собственика на марката Стефан Арнал днес в Париж. Recife произвежда луксозни кожени изделия и аксесоари за цял свят - калъфи, колани, чанти, визитници и др. Компанията има предприятия във Франция и Испания, а в момента проучва фабрика "Пролет" в Димитровград.

0 коментара

Великденски фермерски пазар в София от 4 до 9 април

Празничното изложение бе открито официално от министъра на земеделието и храните Десислава Танева и от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. „Целта на фермерския пазар е, до българския потребител за празниците да достигне традиционната родна храна и продукти. Всеки, които желае ще може да си закупи истинско българско агнешко месо, яйца, млечни продукти от фермата, козунак, традиционен хляб, каза министър Танева при откриването му на столичния пазар "Иван Вазов".

0 коментара

Калфин: Мерките, които приемаме са над 30, целта е НОИ да стане по-автономен

Плавно повишаване на вноските за пенсия, на възрастта и на стажа за пенсиониране, предлага социалният министър Ивайло Калфин, в пакета от над 30 мерки за пенсионната реформа.

0 коментара

ЧЕЗ спря тока на „Тролейбусен транспор“ в Перник

Електрозахранването бе преустановено заради натрупани задължения над 640 000 лева към ЧЕЗ и неизвършени плащания по текущите си задължения за консумирана електроенергия от 5 месеца насам, съобщи пресцентъра на компанията.

0 коментара

Меморандум за сътрудничество подписаха БСК и и Националното представителство на студентските съвети

Целта е да се обединят усилията на двете организации за ускоряване модернизацията на висшето образование и подготовката на конкурентноспособни и висококвалифицирани кадри за икономиката. „Цел № 1 на образованието трябва да бъде подготовката на кадри, притежаващи съответните знания, умения и компетенции, необходими за развитието на конкурентоспособна икономика.

0 коментара

Председателят на групата на работодателите на Европейския икономически и социален комитет Яцек Кравчик се срещна с вицепремиера Ивайло Калфин

Основна тема на срещата бе обсъждането на възможности и подходи за активизиране и оптимизиране на социалния диалог, с цел постигане на национално съгласие за извършване на наложителните реформи в България в областта на пенсионната реформа и на подобряване на заетостта. Кравчик представи европейските практики и опита на Полша при провеждането на пенсионната реформа. Той сподели, че в Полша, след обсъждане със социалните партньори, пенсионната възраст е повишена до 68 г.

0 коментара

Десислава Танева откри Международните специализирани изложения „АГРА“, „БиоАГРА“ и „Винария“

Министър Танева заяви, че за нея е изключително удоволствие да бъде тук сред бизнеса и потребителите, които тази година са събрани в един мегафорум, обединяващ българското земеделие. „На едно място можем да видим -храни, оборудване, земеделски инвентар, вино, туризъм и всичко свързано със земеделския отрасъл, което е в пряка помощ на стопаните.

0 коментара

Поредната от серията дискусии, свързани с предстоящата пенсионна реформа, се проведе в МТСП

Повечето от дискутираните този вторник предложения, ще бъдат обсъждани отново обяви на брифинг за медиите, съветникът на министъра на труда и социалната политика Николай Николов. От Асоциацията на индустриалния капитал на България (АИКБ) са предложили осигурителните вноски да се разпределят между осигурителите и осигурените в съотношение 50:50.

0 коментара

Държавата ще насърчава отговорното родителство с промени в Закона за семейни помощи за деца

С предложенията за промени в Закона за семейни помощи за деца (ЗСПД) насърчаваме отговорното родителство, съобщи на пресконференция в МТСП вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

0 коментара

ЧЕЗ организира мобилни приемни за битови и бизнес клиенти в Западна България

Приемните се прведоха във Видин и в Монтана и продължават през следващата седмица в Благоевград и Перник.

Кампанията е част от политиката на компанията за активен диалог с потребителите. През есента на 2014 г. бяха проведени приемни в 14 населени места на обслужваната от ЧЕЗ територия.

0 коментара

Поредната дискусия по предложенията за промени в КСО завърши с брифинг в МТСП

Това стана ясно на брифинга на вицепремиера Ивайло Калфин и министъра на финансите Владислав Горанов, след поредната среща на социалните партньори във вторник.

0 коментара

Кампания за насърчаване на вътрешния туризъм ще стартира през следващата седмица

В нейният фокус ще бъдат петдесет малко известни туристически обекта. Според социологическите проучвания 61% от българите са готови да пътуват и почиват в страната, но нямат информация къде и как да организират свободното си време. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова, която представи кампанията за насърчаване на вътрешния туризъм в България.

0 коментара

Даниела Везиева връчи сертификати на 19 млади предприемача, одобрени за финансиране по проект “Техностарт”

На церемония в Министерството на икономиката, заместник-министър Даниела Везиева връчи сертификати на одобрените за финансиране кандидати от проведения Национален конкурс по проект “Техностарт”.

0 коментара

Министър Лукарски се срещна с н.пр. посланика на Индонезия Бунян Саптомо

На срещата бяха обсъдени инициативи за стимулиране на двустранните отношения и предстоящия икономически форум „Трейд експо“ в гр. Джакарда, Индонезия, който се провежда всяка година през октомври, съобщиха от пресцентъра на министерството.

0 коментара

ДФ „Земеделие” преведе близо 5,2 милиона лева по три схеми de minimis

Държавен фонд „Земеделие” изплати на производители на плодове, зеленчуци и картофи, както и на собственици на коне, под селекционен контрол, близо 5,2 млн. лв. На фермерите по схемата за производство на плодове и зеленчуци бяха преведени 4,3 млн. лева. Подпомагане получиха 3 179 фермери, които отглеждат ябълки, праскови, кайсии, череши, сливи, вишни, круши, ягоди, малини, десертно грозде, домати, краставици, пипер, моркови, дини, пъпеши, зрял лук и главесто зеле.

0 коментара

Министър Калфин връчи ключове от 32 специализирани автобуса на кметове от цялата страна

Автобусите, които са оборудвани за хора с увреждания, ще бъдат предоставени на 32 общини от страната. На Церемонията, която се състоя в базата на фирма „ТРАНСФОРМА” АД (село Лозен), вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, връчи ключовете за автобусите на 32 -мата кметове на избраните общини.

0 коментара

Марк Жирардели ще е посланик на българския ски спорт зад граница

Ски легендата съветва министъра на туризма Николина Ангелкова по въпросите на зимния туризъм. Министър Ангелкова представи приоритетите на новосформираното министерство на туризма, на специална пресконференция, с участието на Жирардели.

0 коментара

Удължаване живота на ТЕЦ „Варна“

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова се срещна с ръководството на ЧЕЗ ЕАД във връзка с удължаване живота на ТЕЦ „Варна“. В навечерието на 2015 г. енергийната система на страната е пред прага да загуби поредните 210 мегавата мощност, ТЕЦ Варна да спре напълно, което ще бъде придружено и от съкращаване на персонал.

0 коментара

БЪГАРСКАТА КОЛЕДА

Подари надежда на дете в беда

ДАРЕТЕ ПО ИНТЕРНЕТ директно с вашата банкова карта от цял свят
Open or Close

Въведете име и фамилия за физическо лице или име на организация за юридическо лице, които ще бъдат записани в траназакционната бележка.

Обадете се на номер 09001117 за фиксирани абонати на Vivacom и Mtel
Open or Close

С всяко обаждане помагате с 1 лев на дете в беда. Стойността на всяко обаждане е 1 лв.

0 коментара

София бе домакин на петата  регионална кръгла маса „Социален диалог в Югоизточна Европа"

Форумът се организира от Министерството на труда и социалната политика и фондация „Фридрих Еберт”, в сътрудничество с българските профсъюзи и организациите на работодателите. Участниците в конференцията – представители на министерства, синдикати и работодателски организации от страните от балканския регион, обсъдиха реформата на трудовото законодателство в страните от Югоизточна Европа.

0 коментара

Почти 403 хиляди деца ще получават пресни плодове и зеленчуци по „Училищен плод”

Децата са от 2 889 учебни заведения в цялата страна. За настоящата кампания по схемата „Училищен плод”са предвидени 11,9 млн. лева., като на дете ще се полагат свежи плодове и зеленчуци на обща стойност 27,29 лева, без ДДС. Запазва се стойността на порция – 0,68 лв. без ДДС, информираха от ДФЗ.

0 коментара

Евентуална инвестиция в ТЕЦ „Варна“, на този етап, не е оправдана

Това е констатацията на работната група между ЧЕЗ АД и БЕХ ЕАД, за търсене на технико-икономическо решение за бъдещата експлоатация на Централата.

Разработеният от двете компании финансов модел показа, че в настоящите условия на регионалния електроенергиен пазар, не е възможно да се структурира надежден бизнес проект за ТЕЦ „Варна“, който да обезпечи евентуална инвестиция в централата, съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ.

0 коментара

Проектът „Brandiko” на МИЕ зае първо място в евроконкурс за предприемачество

На осмата ежегодна церемония по връчване на Европейските награди за насърчаване на предприемачеството в Неапол, българската разработка в сферата на защитата на интелектуалната собственост зае първо място, в конкуренция с номинациите на Германия и Сърбия. Проектът „Brandiko” бе отличен с първа награда в категория „Инвестиране в изграждането на предприемачески умения”.

0 коментара

Социалните партньори настояват обществото да получи от служебното правителство в най-кратък срок отчет за изпълнението на бюджета за деветте месеца

Този анализ трябва да даде подробен отговор за причините за неизпълнението на приходната част на бюджета и преизпълнението на разходната му част

0 коментара

ДФ „Земеделие” отпусна 4 650 000 лева за изхранване на овце-майки по de minimis

Помощта се отпуска заради тежката година за овцевъдите и кризата в сектор животновъдство. Фермерите могат да подават заявления за помощта от 23 септември до 1 октомври 2014 г.

Конкретният размер на ставките на единица животно ще бъде определен след обобщаване на информацията от подадените заявления. Размерът на помощта, която всеки отделен кандидат може да получи, ще зависи и от спазване на лимита за помощи de minimis – до 15 000 евро на предприятие за период от три данъчни години.

0 коментара

Православните храмове получават над 66,5 милиона лева за реконструкция

Това съобщи изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” д-р Лозана Василева по време на информационния семинар, посветен на изпълнението на проекти на Българската православна църква (БПЦ) по ПРСР. Събитието се състоя в Рилския манастир „Свети Иван Рилски”.

0 коментара

Фонд „Земеделие” отпуска 4, 4 млн. лева за напълно пропаднали площи

Земеделските стопани, чиито площи бяха напълно унищожени (на 100%) от природните бедствия през миналата година, ще бъдат компенсирани с общо 4,4 милиона лева. Това реши на последното си заседание Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ – Разплащателна агенция. Държавната помощ се дава на фермери, чиито култури са пострадали от измръзване, от наводнения, от бури с проливни дъждове, градушки и суша.

0 коментара

Фонд „Земеделие” изплати над 5,5 милиона лева за преструктуриране и конверсия на лозя

Средствата са изплатени на 12 кандидати, подали заявки за авансово плащане, след сключване на договори по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя” по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2014-2018 г.
Заявките за авансово плащане, придружени с банкови гаранции, се подаваха от 21 до 31 юли 2014 г. По тях може да бъде изплатена до 80% от финансовата помощ, предвидена за инвестицията, в случай че реализацията на проекта е започнала.

0 коментара

Проектът на МИЕ "Брандико" спечели номинация за Европейските награди за насърчаване на предприемачеството

Проектът на Министерство на икономиката и енергетиката "Брандико", за създаване на търговска марка от тренировъчни предприятия и нейната защита като Марка на Общността, спечели от Европейската комисия номинация за Европейските награди за насърчаване на предприемачеството в категорията "Инвестиции в предприемачески умения", публикува пресцентъра на министерството.

0 коментара

ЧЕЗ напомня на клиентите си да изключват електроуредите от контактите при по-дълго отсъствие от дома

Това може да предотврати евентуални повреди и да намали сметките за електроенергия

Във връзка със сезона на летните отпуски, ЧЕЗ напомня на своите клиенти, че е важно при по-дълго отсъствие да изключват уредите в дома си от електрическите контакти. По този начин могат да се предотвратят евентуални повреди, причинени от лоши метеорологични условия, както и да се намали излишният разход на електроенергия в домакинството.

0 коментара

ЧЕЗ инвестира 884 хиляди лева в електроразпределителната мрежа през юли

Компанията ще вложи близо 200 хил. лева за присъединяване на нови клиенти

„ЧЕЗ Разпределение България” АД инвестира 884 хиляди лева в рехабилитация и модернизиране на електроразпределителната мрежа на Западна България през юли. На територията на град София ще започне реализацията на 16 инвестиционни обекта на обща стойност 366 хиляди лева. В Югозападна България ще стартират проекти за 148 хиляди лева, а в Северозападна България – за близо 370 хиляди лева.

0 коментара

За да има повече прозрачност, ДФЗ открива приемна за бенефициенти

В максимално кратки срокове ДФ „Земеделие” – РА ще съгласува всички общински търгове. За последните четири дни бяха одобрени 84 вече проведени тръжни процедури на общини и 34 предстоящи обществени поръчки. Подписани са и 60 окончателни анекса към договори на общини, включително по Ос 4 – ЛИДЕР. Това стана ясно по време на съвместна пресконференция на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и Фонда, в която участваха ръководствата на двете ведомства.

0 коментара

Фонд „Земеделие” изплати над 6,5 милиона на земеделските производители

Над 6 милиона лева тръгнаха към банковите сметки на бенефициентите по мерки 112 „Създаване на стопанства на млади фермери”, 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”, 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране”, 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности”, 321 „основни услуги за населението и икономиката в селските райони”, както и представители на местни инициативни групи.

0 коментара

Приключи подаването на заявления за Кампания 2014 г. по Директни плащания

Подадените заявления са близо 137 хиляди. Те са по всички схеми и мерки, за които фермерите можеха да кандидатстват за субсидии през Кампания 2014 г., а именно: Схемата за единно плащане на площ (СЕПП); Схемата за национални доплащания на хектар земеделска земя (НДП); Схемата за подобряване на качеството на плодове и зеленчуци, произвеждани в България (СППЗ);

0 коментара

ДФ „Земеделие” (ДФЗ) одобри поредна партида проекти по мярка 311 и мярка 312

Одобрените още 41 проекта по мярка 311 „Разнообразяване към не земеделски дейности” са на стойност 13 446 518 лв. С тях ще бъдат създадени 40 семейни хотели и къщи за гости и склад за търговия с мебели. Субсидиите за туризъм ще бъдат изразходвани за строеж и реконструкция на сгради, купуване на мебели и оборудване, изграждане на системи за водоснабдяване и канализация, озеленяване, беседки и др.

0 коментара

Генералният секретар на Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН Талеб Рифай пристигна в България

На знаково посещение в България пристигна генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН, негово превъзходителство Талеб Рифай, по покана на заместник-министъра на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев.

0 коментара

Схема „Младежка заетост” по Програмата за развитие на човешките ресурси стартира до броени дни

Схемата ще осигури работа на около 7500 безработни младежи до 29 години

Това съобщи заместник-министъра на труда и социалната политика Росица Янкова, на пресконференция за нивото на безработица през април на Агенцията по заетостта (АЗ). Управляващ орган по „Младежка заетост” ще бъде АЗ, а конкретни бенефициенти ще бъдат млади хора, които ще стажуват при работодател, допълни заместник-министър Янкова. Схемата ще има две насоки.

0 коментара

България показва ново туристическо лице на изложение в Дубай

България показва ново лице с възможностите си да привлече високо платежоспособни туристи от арабския свят. Това бе демонстрирано на най-значимото международно туристическо изложение в Близкия изток Arabian Travel Market. Борсата е за професионалисти и се провежда в Дубай в периода от 5 до 8 май 2014 г., съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката ( МИЕ ). Министерството организира за втора поредна година българското участие в изложението.

0 коментара

Кръгла маса във Варна обсъди ползите за България и Европа от „Южен поток”

Създаване на платформа „Балканска енергийна инициатива’ за сътрудничество за изграждането на газопровода, предложи Желко Сертич, председател на Сръбската търговска камара.

0 коментара

Министерство на околната среда и водите е основен партньор на кампанията на bТV „Да изчистим България за един ден“

За трета поредна година Министерство на околната среда и водите е партньор на кампанията на bTV „Да изчистим България за един ден“, съобщиха от пресцентъра на министерството. Министър Искра Михайлова е изпратила писма до всички кметове на общините в страната и до НСОРБ, за съдействие и координация на дейностите по транспортиране на отпадъците, събрани по време на почистването.

0 коментара

БТПП представи официално мобилно приложение за проверка на баркодове „БГ БАРКОД“

Разработката беше обещана от БТПП при сключването на последния Коледен пакт за недопускане на пазара на некачествени и опасни стоки. Днес тя е факт и е на разположение на всички граждани и фирми.

0 коментара

Новини от Държавен фонд земеделие

Развъдните организации получават 3 милиона лева от ДФ „Земеделие” за водене на родословна книга
Срокът за кандидатстване по схемата и за сключване на договорите е до 31 май 2014 г.
Средствата ще бъдат отпуснати за водене на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животните през 2014 година.

0 коментара

Стартира Кампанията по Директни плащания 2014 г.

Кандидатите за директни плащания в Кампания 2014 г. могат да подават заявления до 15 май без санкции и до 9 юни със санкция от 1 % за всеки ден закъснение. Документите се подават в Общинските служби „Земеделие”. Новите бланки са публикувани на сайта на ДФ „Земеделие” www.dfz.bg, в менюто „Директни плащания”/ Кампания 2014.

0 коментара

Министър Греков подписа Договора за участие на България на Световното изложение „ЕКСПО Милано 2015 г.

„Радвам се, че България ще бъде част от Световното изложение „ЕКСПО Милано 2015 г.“, което ще се проведе под надслов „Да изхраним планетата, енергия за живот”. Това каза в Милано министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков по време на подписването на Договора за участието на България на световното изложение, което ще се проведе от 1 май до 31 октомври 2015 г.

0 коментара

ЧЕЗ изплати на Националната електрическа компания (НЕК) сума в размер на 8 072 719 лв. като до края на месец март са предвидени още две плащания.

ЧЕЗ изплати на Националната електрическа компания (НЕК) сума в размер на 8 072 719 лв. като до края на месец март са предвидени още две плащания.

0 коментара

"Мениджър за един ден" 2014

Националната инициатива Мениджър за един ден на „Джуниър ачийвмънт България“ се организира за 13-а поредна година. Събитието се проведе под патронажа на министър-председателя Пламен Орешарски и бе официално открито от министъра на образованието и науката Анелия Клисарова.

Тазгодишното издание събра над 1000 ученици и студенти, които имаха възможността за един ден да заемат ръководни постове в 350 институции и компании. За първи път в събитието се включиха всички Министерства.

0 коментара

Над 14 000 безработни са започнали работа през февруари

14 200 безработни са започнали работа през месец февруари 2014 г., 13 309 от тях са намерили реализация на първичния пазар - с 1 203 повече в сравнение с месец януари 2014 г. Останалите 891 лица са ангажирани по програми за заетост, мерки и схеми на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”, съобщи изпълнителният директор на АЗ Асен Ангелов на специална пресконференция.

0 коментара

Над 50 деца се включиха в състезанието „Изпързаляй Зимата’, организирано от онлайн портала Az-deteto.bg

Игрите се проведоха на пистата до хижа „Алеко“ и бяха разделени в няколко дисциплини - състезание с шейни, състезание за целене на мишена със снежни топки и състезание за най-оригинален снежен човек. Участие в надпреварата взеха деца между 5 и 12 години, разпределени в три възрастови групи. Наградите за победителите бяха осигурени от ЧЕЗ.

0 коментара

В БТПП се проведе презентация на „Дейности и услуги, предоставяни от отделите на посолството на САЩ в София”

Събитието се организира, съвместно с Търговския отдел на американското посолство в столицата. Презентацията бе официално откритa от председателя на БТПП Цветан Симеонов, който поясни, че целта й е да се съдейства за разширяване на двустранните икономически отношения между България и САЩ. БТПП оценява високо стремежа на Посолството на САЩ да подпомага не само американските фирми на българския пазар, но и да стимулира излизането на български фирми на американския пазар.

0 коментара

Kръгла маса в БТПП обсъди проекта за промени в Закона за стоковите борси и тържищата

Участие в дискусията взеха представители и експерти в областта на тържищата и стоковите борси, на фирми, както и служители от Министерството на земеделието и храните, Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ и Комисията за защита на потребителите /КЗП/.

0 коментара

Сертификат за отличие на малки и средни предприятия ще издават Кофас и БТПП

За първи път в страната ни, Кофас България, световен лидер в областта на кредитното застраховане, в сътрудничество с Българската търговско-промишлена палата (БТПП) въвежда специален „МСП сертификат за отличие” за малки и средни предприятия.

0 коментара

Присъединяваме се  към отправените предложения посегателствата над енергийната инфраструктура да бъдат определени като тероризъм

Това се казва в обръщение на Петър Докладал, Регионален мениджър на ЧЕЗ за България, към всички доставчици на комунални  услуги, чиито съоръжения са постоянно обект на посегателства, кражби и увреждания,  за единни действия за прекратяване на тази порочна практика. „Ръководството на ЧЕЗ в България осъжда остро всички посегателства над инфраструктурни обекти, включително на жп и енергийна инфраструктура.

0 коментара

Първият печеливш в играта „Академия енергия”е Ася Алексиева от София

За участие в играта на ЧЕЗ, един месец се регистрираха 4 307 участника. Съгласно правилата на играта, Ася бе избрана сред първите 20 от общо 332 участници, отговарящи на критериите за включване в месечната класация.Наградата е готварска печка.

0 коментара

Програмата „The Job of my Life”

Стартира процедура за набиране на кандидати за професионално дуално обучение в Германия по програмата „The Job of my Life” на Германското правителство

Обучението е по над 300 професии, в областта на туризма, хранително-вкусова промишленост; в строителството, в механика/електроника, специалист по обработка на пластмаси и каучук, в логистиката и в администрацията, медиен технолог/печатар и др.

0 коментара

Земеделието в България има бъдеще и младите хора трябва да са мотивирани да се занимават със селско стопанство

Това каза министъра на земеделието проф. Димитър Греков на среща с президента на европейския икономически и социален комитет Анри Малос в МЗХ

0 коментара

Стартира занимателна онлайн игра за енергийна ефективност Играта „Академия Енергия” образова потребителите как да пестят електроенергия в дома си

На 2 декември ЧЕЗ стартира онлайн игра „Академия Енергия“, която ще популяризира начините за по-разумно и отговорно енергийно потребление, съобщиха от пресцентъра на компанията.

0 коментара

Дни след форума на високо равнище в Букурещ, София стана домакин на Българо-китайски бизнес форум

200 български компании проведоха срещи с представители на  около 40 китайски фирми, работещи в секторите химическа промишленост, информационни технологии и съобщения, лека промишленост.

Форумът беше открит от Н. Пр. Уей Дзинхуа, извънреден и пълномощен посланик на Китай в България и заместник-министъра на икономиката и енергетиката Анна Янева.

0 коментара

Среща с представители на клъстер „Хоризонтално интегрирани технологии и системи“

Възможностите за партньорство между БТПП и КЛЪСТЕР „Хоризонтално интегрирани технологии и системи“ (ХИТС) обсъдиха на среща в Палатата председателят на БТПП, Цветан Симеонов и представителите на ръководството на ХИТС, Мичо Чипев и Паско Пасков. Клъстерът е платформа за интегриране на разработваните от отделни фирми продукти и услуги. Създаден е от самостоятелно работещи софтуерни фирми, всяка от които е дългогодишен доказан лидер в областта си на българския пазар.

0 коментара

Да се подобри достъпът на дребния и средния бизнес до обществени поръчки, препоръчват от ЕК

Обществените поръчки са стабилен източник за бизнес, но и също – за корупция и е важно да се съблюдават правила и норми, както и да се подобри достъпът на малките и средни фирми до договори в процеса на изпълнение. Това подчерта Зорница Димитрова от Генерална дирекция „Вътрешен пазар и услуги” на ЕК, представяйки готвените нормативни промени в областта на обществените поръчки.

0 коментара

„ВАШАТА ЕВРОПА“ – портал за практическа информация за граждани и предприятия в Европейския съюз

Бизнесът може да се възползва от предоставената практическа информация на европейско и национално ниво във връзка с единния европейски пазар

0 коментара

„Софийска вода“ поощрява коректните си клиенти с томбола

Три перални и две съдомиялни машини ще подари „Софийска вода“ на петима свои коректни клиенти по случай Коледните празници.

Уредите се характеризират с нисък разход на вода и най-висок клас енергийна ефективност.Всички клиенти, които нямат задължения към 31 декември 2013 г., автоматично се включват в томболата „Плащам, за да пестя”. Подаръците ще се получат от титуляра на сметката или от клиента, който заплаща сметките за вода, в случай, че имотът се отдава под наем.

0 коментара

БСК: Всеки шести от безработните младежи над 20 години никога не е започвал работа

„Реалният брой на безработните млади хора е 3-4 пъти по-висок от официално оповестявания. Близо 300 000 младежи са без работа, докато държавата отчита, че те са около 75 000. Близо 46% от безработните млади хора са повече от една година без работа.“ Това заяви ръководителят на Националния център за оценка на компетенциите д-р Томчо Томов по време на семинар, свързан с ролята на бизнеса в борбата с младежката безработица. В срещата участваха лектори от компанията „Филипс“ (Австрия).

0 коментара

Националният съвет за тристранно сътрудничество прие стратегията за заетостта за периода 2013 – 2020

Посочени са мерки за краткосрочен, средно срочен и дългосрочен план.  Тристранката прие представения от министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов проект на Актуализирана стратегия по заетостта на Република България 2013 - 2020 г. Целта на документа е да се осигурят условия и възможности за подобряване качеството на работната сила и повишаване на заетостта в икономика, на стандарта на живот и да се насърчи социалното включване.

0 коментара

Кръгла маса, организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), обсъди предложения за законодателни промени за ограничаване на неформалната икономика

Предложения за законодателни промени за ограничаване и превенция на неформалната икономика, генерирани от бизнеса, и пакет мерки за борба с данъчните измами, готвени от Министерството на финансите, бяха обсъдени с представители на социалните партньори, организираното гражданско общество, научните среди и други заинтересовани страни по време на кръгла маса, организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) днес.

0 коментара

Потребителският съвет на ЧЕЗ обсъди възможностите за нова форма на месечната сметка

Новият модел на ценообразуване на електроенергията и предложение за въвеждане на единна форма на фактурата за всички битови потребители в България, бяха обсъдени на третото заседание на Потребителския съвет към „ЧЕЗ България”. Участие в дискусията взеха представители на неправителствени организации, експерти, потребителски и браншови организации. В дискусията се включи и енергийният омбудсман Радослав Димитров.

0 коментара

Започва първият етап от изграждането на нова енергийна схема в столицата

„Целта е да гарантираме по-голяма сигурност на доставките за нашите клиенти, сред които са важни държавни и обществени институции – Народно събрание, Президентство, министерства, агенции, здравни заведения. Надяваме се нашите клиенти да проявят разбиране и търпение за временните неудобства, които биха могли да се появят”, каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

0 коментара

БСК набира фирми, които ще подкрепи в намиране на чуждестранни партньори

БСК ще консултира българската фирма при изготвянето на външнотърговския договор. Двама експерти от фирмата ще участват в специализиран тренинг по интернационализация на дейността, който ще се проведе в БСК. Сформираният екип ще направи задълбочено проучване на обема на целевия пазар за дефинираните продукти, пазарния достъп и функциониране на веригата на доставки. Екипът идентифицира потенциални купувачи и осъществява първоначална комуникация с тях.
0 коментара

Ще бъдат разгледани всички жалби на клиенти, подадени по реда на Общите условия, във връзка с аварията на 12.08.2013

Най-вероятната причина за аварията е свързана с голямата възраст на съоръженията от критичната инфраструктура, които са проектирани през 70-те години и са въведени в експлоатация в периода 1973-1987 г.( при среден експлоатационен живот  30 години). Това са 26 подстанции и 30 км кабели 110 кВ.

Оценките показват, че подмяната и модернизацията на тези съоръжения ще изисква инвестиции в размер на 130 милиона лева през следващите 10 години.

0 коментара

Доброволци подмениха крушките в детска градина във Видин

„Винаги сме щастливи, когато имаме възможност да допринесем за подобряване на условията за живот на децата. Надявам се средствата, които ще бъдат спестени благодарение на новите крушки, да бъдат вложени в дейности и приспособления, които ще направят престоя на малчуганите в градината по-приятен и уютен“, каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

0 коментара

Министерството на финансите подготвя нов режим на възстановяване на ДДС

Фирмите не трябва да са идентифицирани като рискови от органите на НАП, да не им е издаван ревизионен акт и да нямат изискуеми публични задължения, предвиждат от МФ. Новият режим ще бъде въведен от 1 януари 2014 г. след промени в Закона за ДДС, които се подготвят в момента. По изчисления на финансовото министерство от режима ще могат да се възползват 220 000 компании, регистрирани по ДДС.

0 коментара

За първото полугодие 3 000 българи са заминали на работа в чужбина чрез Агенцията по заетостта

През периода за сезонна селскостопанска работа в Испания са заминали 733 души, за Дания са били одобрени 33, а в Германия в хотелиерството и ресторантьорството и други дейности са заминали за сезонна работа 77 българи.
Работа като домашни помощници в Германия са започнали 95 българи, а 1 062 са одобрени за работа в строителството в Израел.

0 коментара

Приключи приемането на документи на младежи с висше образование по програма „Старт на кариерата”

Te могат да се информират за графика на интервютата от интернет-страницата на Агенцията по заетостта или от информационните табла в бюрата по труда до 22.08.2013
Работодателите ще проведат интервюта с кандидатствалите младежи в периода от 22.08.2013 г. до 11.09.2013 г. Работодателят класира кандидатите за всяко работно място. В рамките на утвърдената обща квота за съответното ведомство работодателят може:

0 коментара

Започва профилактика на съоръженията на ЧЕЗ

По време на профилактиката се преглеждат съоръженията на компанията, а резултатите от проверките се анализират и се определят необходимите видове дейности и ремонти, както и техниката, нуждаеща се от рехабилитация. Всички повредени съоръжения се подменят.

0 коментара

Активизиране на икономическите ни отношения с Русия обсъждаха на среща в МИЕ

В дискусията, която се проведе по инициатива на Министерството на икономиката и енергетиката, участваха заместник-министър Красин Димитров, посланикът на България в Русия Бойко Коцев, изпълнителният директор на Агенцията за малки и средни предприятия Богдана Ваташка – Анави, директорът на българския център за промишлеността в Москва Илиян Цонев, представители на Агенция Митници, КРИБ, БТПП, БСК, АИКБ, Браншовата камара по машиностроене, СОМАТ и други.

0 коментара

Среща по сформиране на работни групи по проблематиката на МСП в рамките на инициативата „Бизнесът предлага“ проведе ИАНМСП

„Идеята на инициативата „Бизнесът предлага“ е да започнем работен диалог между всички заинтересовани страни с оглед генериране на конкретни мерки и предложения в посока насърчаване развитието на малките и средните предприятия. Нашата цел е да намерим действаща, работеща формула на партньорство и диалог между държавна администрация и бизнеса, за да бъдем максимално полезни и ефективни“, подчерта и.д.

0 коментара

Дискусия в МТСП, във връзка с разработване на програми за заетост

Във форума участваха заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова, заместник-министърът на младежта и спорта Мая Тодорова и над 40 представители на младежки организации.

„Националният план за изпълнение на „Гаранцията за младежта” ще бъде в направления информиране и ориентиране на младежите, обучения, субсидирана заетост, предприемачество и мобилност с цел включване в заетост”, посочи министър Адемов.

0 коментара

ЧЕЗ и Камарата на строителите обсъдиха възможностите за по-бърза реализация на инвестиционните проекти

Регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал и председателят на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Светослав Глосов обсъдиха на работна среща възможностите за облекчаване на съгласувателните режими, с цел съкращаване на сроковете при реализацията на инвестиционни проекти.

0 коментара

Националната агенция по приходите ще намали броя на документите, които фирмите трябва да представят по време на данъчни ревизии

Всички удостоверения, които се вадят от други държавни органи, ще се изискват по служебен път от инспекторите на НАП. Това е обещал финансовият министър Петър Чобанов по време на среща с работодателски организации днес.