Явлението „пари в плик“ лишава работниците от техните права

Явлението „пари в плик“ лишава работниците от техните права

0 коментара
2007.jpg

Явлението „пари в плик“ лишава работниците от техните права

Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев по време на Кръгла маса за представяне и обсъждане на предложения за законодателни промени с цел ограничаване на недекларираната заетост, организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България. (АИКБ).

АИКБ предложи законодателни промени по 51 мерки за борба с недекларираната заетост, като сред основните са изработване и въвеждане на нов механизъм за определяне на минималната работна заплата, промени в социално-осигурителната отговорност на работодателя и работника и връщане на справедливостта и доверието в пенсионно-осигурителната система. Освен промените в нормативните документи, АИКБ представи и Методика за превенция на недекларираната заетост, която е с практическо приложение и е насочена към управление на човешките ресурси.

„Целта на днешната кръгла маса е да съберем мнения и реакции най-вече от институциите и организациите, които пряко са заинтересовани от предложенията за законодателни промени и Методиката за превенция на недекларираната заетост. Това ще ни помогне да постигнем баланс между държавните институции, работодателите и синдикатите и да подготвим предложенията за едно по-широко разпространение и популяризиране. заяви председателят на УС на АИКБ Васил Велев.

„Явлението „пари в плик“ винаги е предизвиквало гняв в мен заради високата социална цена, която плащаме всички, не само ощетеният работник или служител. Защото тази порочна форма на заетост лишава работниците от техните права, засяга производителността и качеството на труда, отразява се негативно върху бюджета и пенсионната система, заяви Гълъб Донев и подчерта, че в сътрудничество със социалните партньори правителството предприема комплекс от мерки за изсветляване на икономиката, чиято цел е от една страна да се защитят трудовите и осигурителните права на работещите, а от друга да се създадат условия за лоялна конкуренция между предприятията.

Повече по темата на www.bica-bg.org