Министър Калфин покани посланиците на страните от ЕС на работна закуска

Министър Калфин покани посланиците на страните от ЕС на работна закуска

0 коментара

Целта на срещата беше да ги запознае с политиката на министерството по водещи теми, между които предстоящата пенсионна реформа, процеса на деинституционализация на децата и позицията на България по приоритетите на Латвийското председателство на Съвета на ЕС.

Пред посланиците, министър Калфин представи ключовите елементи от предлагания от него пакет промени в Кодекса за социално осигуряване, които получиха одобрението на депутатите на първо четене на проекта в Народното събрание. Той припомни и позицията на Европейската комисия, свързана с необходимостта от провеждане на пенсионна реформа в страната ни.

„Утре (б.р. днес) изтича срокът за внасяне на предложения, от народните представители, преди второто четене на Проекта за промени в Кодекса за социално осигуряване. Благодарен съм, че не се прие отлагането на второто четене за след лятната ваканция. Извървяхме дълъг път и постигнахме много. Ако не довършим постигнатото сега, или пък се оставим на едни или други емоции да прекъснат пътя му, страната ни ще загуби възможността да проведе така необходимите промени в пенсионната система. Това няма да е полезно нито за обществото, нито за пенсионерите, нито пък ще даде добър знак към Европа за случващото се в България“, категоричен беше министър Калфин след близо двучасовата среща с посланиците на страните-членки от ЕС.