Брой 1 2014

Българският форум на бизнес лидерите връчи Наградите за отговорен бизнес 2013

ЧЕЗ България взе награди в две категории

Рекорден брой компании участваха в единайсетото издание на най-престижния конкурс в областта на корпоративната социална отговорност в България. За отличията се състезаваха 56 компании от цялата страна, с 10% повече от предишната година. Победителите бяха определени от независимо жури от изтъкнати личности от областта на бизнеса, медиите, правителствения и неправителствения сектор.

0 коментара

Зам.-министър Бранимир Ботев участва в програмата на изложението „Professional Beauty” в Лондон

В специализираната борса са представени шест български фирми „Лидера груп”, „Хелена Ризортс”, „Хотел Регнум”, „Арома Българска роза Карлово, „Яна” и „Пи Ен Джи”. На съпътстваща церемония от програмата „World SPA&Wellnes Awards 2014 Balkans”, страната ни беше обявена за лидер на Балканите в тази сфера.

0 коментара

Фермери и собственици на гори се обучават безплатно

Одобрените по Програмата за развитие на селските райони обучаващи организации вече набират кандидати за курсове и информационни дейности. Те са финансирани по мярка 111 „Професионално обучение, информационни дейности и разпространение на научни знания”. В обученията могат да участват напълно безплатно всички пълнолетни лица, заети в селското и горското стопанство.

Национално участие на български производители на международна изложба за мода и аксесоари в Москва

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) организира участие на български компании на Международната специализирана изложба за мода и аксесоари CPM Moscow 2014, която ще се проведе в Москва в периода 25 - 28 февруари 2014 г.

0 коментара

Покана от ИАНМСП към МСП за участие в общ щанд на „ТЕХНОМЕБЕЛ“ и „СВЕТЪТ НА МЕБЕЛИТЕ“

Международните специализирани изложби „ТЕХНОМЕБЕЛ“ и „СВЕТЪТ НА МЕБЕЛИТЕ“, ще се проведат от 01 до 05 април 2014 г. в Интер Експо Център, София.

0 коментара

Обезщетения от работодателя при закриване на предприятието

Въпрос:Работя в магазин, предстои закриването му поради намаляване на оборота. На какво основание ще бъда освободена от длъжност? Не се касае за взаимно съгласие, нали? Какви обезщетения ми дължи работодателя? К.И., Пловдив

0 коментара

Образователна кампания за енергийна ефективност

Започна образователна кампания за енергийна ефективност сред ученици, инициативата е подкрепена от МОН и обхваща 10 града в Западна България.

Служители на ЧЕЗ провеждат беседи за разумно и отговорно използване на електроенергията пред деца от първи до четвърти клас в 10 града от региона. Планирани са лекции във Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, София, Перник, Кюстендил, Благоевград и Етрополе. Инициативата е подкрепена от Министерство на образованието и науката.

0 коментара

Проект по програма ЕВРОСТАРС се сключи в МИЕ

Първо за България споразумение за финансиране на проект по програма ЕВРОСТАРС се сключи в МИЕ

Евгени Иванов, изп.директор на ИАНМСП и Владимир Ставрев, управител на „АМГ Технолоджи” ООД подписаха споразумение за финансиране на международния проект TRIPLE-S Microscope. Проекта е класиран на 15 място от общо 510 допустими проекти.

0 коментара

Състоя се първата среща на правителството на Пламен Орешарски с представители на бизнеса от цялата страна

Националният форум „Рестарт на икономиката.Растеж, стабилност, инвестиции.“ се проведе при голям интерес от страна на бизнеса. Над 600 представители на корпорации, на малкия и средния бизнес, на браншови организации, клъстери участваха в дискусиите в 4 те панела: Визия за икономиката на България, Икономическа и социална политика, Регионална политика и развитие, Земеделие.

0 коментара

Започна Международно изложение „Пчеларство-Плевен 2014”

Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков откри ХII-тото Международно изложение-Договаряне „Пчеларство-Плевен 2014”. Той заяви, че сектор „Пчеларство” е много важен за страната ни и неговото развитие е сред приоритетите на Министерството на земеделието и храните. Министърът припомни, че само за 2013 година за пчеларския сектор бяха заделени близо 5,9 млн. лева.

0 коментара

Приключиха номинациите за Годишните награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите

Единадесетото издание на Наградите привлече интереса на рекорден брой компании. 56 компании от цялата страна участваха в номинациите в престижния бизнес конкурс (ръст от 10% в сравнение с предходната година).

0 коментара

Божидар Данев: Проблемите на пазара на труда не могат да бъдат преодолени без реформа на трудовото и осигурителното законодателство

„Проблем номер едно на страната ни е безработицата. Проблемите на пазара на труда не могат да бъдат преодолени без реформа на трудовото и осигурителното законодателство, което датира от 70-80-те години на миналия век“. Това заяви изпълнителният председател на БСК Божидар Данев по време на пресконференция, на която бяха представени 28 - те предложения на Камарата за промени в трудовото и осигурителното законодателство.

0 коментара

БТПП предлага безплатни митнически консултации през февруари

Българска търговско-промишлена палата възобновява осигуряването на консултанти по митнически въпроси, във връзка с констатирания интерес на български фирми към разширяване на стокообмена.

0 коментара

Сертификат за отличие на малки и средни предприятия ще издават Кофас и БТПП

За първи път в страната ни, Кофас България, световен лидер в областта на кредитното застраховане, в сътрудничество с Българската търговско-промишлена палата (БТПП) въвежда специален „МСП сертификат за отличие” за малки и средни предприятия.

0 коментара

Министерство на околната среда и водите и Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда организират национална кампания конкурс „За чиста околна среда - 2014 г."

Темата на кампанията е „Обичам природата - и аз участвам", а целта е да се повиши екологичната култура и се следват съвременните тенденции в сферата на опазване на околната среда, както и да се насърчи участието с доброволен труд на гражданите и младите хора в създаването на по-добра жизнена среда.

0 коментара

Вицепремиерът Бобева се срещна с представители на бизнеса в БТПП

На икономиката и бизнеса им трябват най-вече спокойствие и реформи – този извод аргументира вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева пред членове на Управителния съвет на БТПП, Съвета на председателите и Съвета на браншовите организации, сред които на Варненската търговско-индустриална камара, Хасковска ТПП, ТПП-Монтана, ТПП- Търговище по време на среща в БТПП

0 коментара

Асен Тасев: „След като започна да рисувам, от вените ми протича акварел”

Асен Йосифов Тасев – за приятелите Асо! 24-годишен талант с блеснали очи, чар в изобилие и четка, като естествено продължение на ръката. Страстта към изкуството наследява от дядо си по майчина линия, също художник. Роден е в град София. Завършва Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография със специалност фотография. Взема уроци по рисуване при художничката Мария Симова, чиято заслуга е това, което представлява Асен Тасев днес.

0 коментара

Евгений Иванов: Работим за организационно и ресурсно укрепване на Агенцията, опростяване на правилата и по-широк достъп на малкия и средния бизнес до европейско и национално финансиране

Евгений ИВАНОВ е Изпълнителен директор на ИАНМСП. Завършил е Техническия университет в София, специалност „Електрически машини и апарати“. Има две магистратури – „Икономика, организация и управление на патентно-правната и лицензионна дейност“ и „Комплексно социално-икономическо развитие на градското стопанство“.
0 коментара

Реставратор на недвижими културни ценности е най-новата професия в списъка за професионално обучение

В курсове за обучение на техник-реставратори могат да бъдат включени лица, които имат диплома поне за средно образование. През декември 2013 г. списъкът на професиите за професионално образование и обучение бе допълнен с две нови професии в сферата на строителството, по предложение на обучаващи институции в партньорство с бизнеса. Това са „Реставратор-изпълнител“ и „Техник-реставратор“ на обекти от културното наследство - недвижими културни ценности.

Продължава кампанията по приемане на номинации на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) за Годишните награди за отговорен бизнес 2013

Форумът по традиция ще връчи и Специална награда за цялостна социално отговорна политика на малко и средно предприятие.

0 коментара

БТПП пое ротационното председателство на Бизнес съвета на ОЧИС

Палатата подготвя събития, насочени към активизиране отношенията между страните от Черноморския регионОт 1 януари БТПП пое председателството на Бизнес съвета към Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС). На 47-та редовна среща на Бизнес съвета в гр.

0 коментара

Първият печеливш в играта „Академия енергия”е Ася Алексиева от София

За участие в играта на ЧЕЗ, един месец се регистрираха 4 307 участника. Съгласно правилата на играта, Ася бе избрана сред първите 20 от общо 332 участници, отговарящи на критериите за включване в месечната класация.Наградата е готварска печка.

0 коментара

Преобладаващата част от фирмите очакват 2014 да е по-добра за бизнеса

БТПП проведе анкетно допитване сред своите членове, по заявка на bTV, в навечерието на празниците. Според проучването, преобладаващият дял фирми – 55% се надяват новата година да бъде в известна степен по-добра. 18% от тях очакват 2014 г. да бъде значително по-добра. Категорични песимисти за новата година са 6%. 12% са посочили, че по-скоро не очакват следващата година да е по-добра. Според 9% няма да има промяна за бизнеса им през новата година.

0 коментара