Събития

19959.jpg

Българо-словенски бизнес форум с провеждане на двустранни срещи, на 27.02.2024 г. от 15.30 ч., в зала „Роял“ на хотел „София Балкан Палас“ (бивш Шератон), София. Регистрация –до 23.02.2024 г.

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), в партньорство със Spirit Словения, организират Българо-словенски бизнес форум с двустранни срещи между представителите на бизнеса от двете страни.

0 коментара
19957.jpg

Европейската младежка награда „Карл Велики“ за 2024 г е отворена за кандидатстване

Европейската младежка награда „Карл Велики“ за 2024 г. е отворена за кандидатстване. Срокът е до 12 февруари.

Бюрото на Европейския парламент в България кани всички заинтересовани младежи на възраст между 16 и 30 години да кандидатстват до 12 февруари 2024 г. в конкурса за международната награда „Карл Велики“, посветен на развитието и интеграцията на ЕС и въпросите, свързани с европейската идентичност.

0 коментара
19954.jpg

Стартира националният конкурс “Най-добър младежки стартъп в България 2024” Кандидатури се приемат до 15 март през сайта на конкурса https://www.startup-competition.fmfib.bg

Отворени са заявките за участие в третото издание на националния конкурс “Най-добър младежки стартъп в България”. Състезанието се организира от Фонд на фондовете и Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" . Кандидатури на младежи от цялата страна се приемат през сайта на конкурса https://www.startup-competition.fmfib.bg/ в срок до 15 март. 

0 коментара
19953.png

Започна кандидатстване за националния конкурс “Най-добър младежки стартъп в България 2024” на Фондът на фондовете и СУ "Св. Климент Охридски"

Над 30 организации от предприемаческата екосистема партнират на инициативата тази година, а техни експерти ще обучават младежите в менторска програма

0 коментара
19951.jpg

БФБЛ удължава срока за участие в Годишните награди за отговорен бизнес 2023 до края на деня на 31 януари

БФБЛ  продължава кандидатстването в 21-вото издание на авторитетното състезание за корпоративна социална отговорност, устойчиво развитие и многообразие до 31 януари, вкл.. 

0 коментара
19946.jpg

Еврокомисарят Илиана Иванова и премиерът акад. Николай Денков връчиха наградите на отличени в 19-то издание на конкурса „Иновативно предприятие на годината“

Победителите бяха определени от 18-членно жури с представители на бизнеса, на академичните среди, държавната администрация, финансовия сектор и на медии. От постъпилите над 100 кандидатури финалистите са 21 фирми. Всички те получават правото да използват утвърдената марка „Високи постижения в иновациите“ / ’Excellence in Innovation’ на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“.

Наградените: 

0 коментара
19936.jpg

Продължават номинациите за участие в конкурса "Наградите на БАИТ" за 2023 г.

Продължават номинациите за участие в конкурса "Наградите на БАИТ" за 2023 г. Остават само 4 седмици до крайния срок за регистрация. Тази година кандидатури се приемат до 24.00 ч. на 15 декември 2023 г. на http://bait-awards.bg/pages/Registration/.

Регистрацията е безплатна.

0 коментара
19942_2.jpg

БТПП връчи своите Годишни награди за 30-ти юбилеен път

Церемонията по награждаването се състоя в „София Балкан Палас“. Присъстваха над 200 представители на държавните институции, дипломатическите мисии, акредитирани у нас, членове на БТПП, браншови организации, регионални търговско-промишлени палати (камари), партньори на Палатата от страната и чужбина. Отличените фирми в Класацията на БТПП "Топ 100" са определени въз основа на критерии, показващи устойчивост и успешно управление. 

0 коментара
19941.jpg

Стартира електронното гласуване за осмите Годишни награди в туризма – 2023

Стартира електронното гласуване за осмите Годишни награди в туризма – 2023. Може да гласувате за финалистите до 23:59 ч. на 05.12.2022 г. на www.tourismawards.bg

Стартира електронното гласуване за осмите Годишни награди в туризма – 2023

0 коментара
19939.jpg

Форум „Отговорно бизнес поведение“ се проведе при засилен интерес от представители на над 400 фирми

Организатор бе Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), в качеството си на Национална контактна точка за България на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

0 коментара
19934.jpg

Десет български учители бяха отличени с наградата „Константин Величков“

В Деня на народните будители, десет български учители бяха отличени за своята работа и принос към образованието с наградата на Министерството на образованието и науката „Константин Величков“ .

0 коментара
19739.jpg

Започва регистрацията за конкурса „Наградите на БАИТ” за 2023 г.

Кампанията и церемонията за 13-ото издание са със специалното участие на Христо Борисов, съосновател на първата българска компания-еднорог, оценена на 1 млрд. долара

От днес, 16 октомври, започва регистрацията за участие в конкурса „Наградите на БАИТ” за 2023 г. 

0 коментара
19738.jpg

Кръгова икономика в текстилния сектор - акценти от проведена конференция

Целта на форума „Кръгова икономика в текстилния сектор: практики, решения и политики , който събра представители на властта, европейските институции, бизнеса и експерти от бранша, беше намирането на работещо решение, свързано с въвеждането на системата за разделно събиране на текстил в България. Според европейските изисквания, от началото на 2025 г. всички държави членки на ЕС трябва да събират непотребните текстилни изделия разделно, така че да не отиват в общия боклук и да се депонират.

0 коментара
DigitalTransformation.jpg

БСК предлага 36 безплатни обучения по дигитални умения

Българската стопанска камара, в сътрудничество с Contipso Learning, създаде електронна платформа за обучение в областта на дигиталните умения. В електронната платформа са достъпни 36 курса, разделени в две категории  - Специфични дигитални умения и Секторни базови умения в 16 икономически сектора.

0 коментара
COPIS 2023.jpg

Интер Експо Център започва българското изложение на рекламната и печатната индустрия COPIS.

От 13 до 15 септември изложителите ще представят водещи брандове от сферите на пространствения дизайн, дигиталния печат, печатната индустрия, софтуер за печат, управление на бизнес процеси, промоционални сувенири и подаръци, рекламен текстил, производство на рекламно-информационни елементи и визуални комуникации.

0 коментара
17745.jpg

Над 100 учени от 22 страни се конкурираха за място в Българския INSAIT

Пресцентър на МОН - информация за конкурс за изследователи в INSAIT Трима млади учени в областта на изкуствения интелект се присъединяват към INSAIT, а журито включваше едни от най-ярките умове на нашето време. Над 100 учени от 22 страни кандидатстваха в първия обявен конкурс за изследователи в българския INSAIT. Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към Софийския университет “Св.

0 коментара
17044.png

Националният фонд „Култура“ организира Отворена дискусия на 18 август от 14:00 часа в Габрово в Музея „Дом на хумора и сатирата“

Националният фонд „Култура“ кани заинтересовани творци и културни организации на 

Отворена дискусия по Индикативната Програма за 2023 г. на Фонда и Проект 42 от Националния план за възстановяване и устойчивост. Дискусията се организира на 18 август от 14:00 часа в Габрово в Музея „Дом на хумора и сатирата“ 

0 коментара
17043.jpg

Възстановява се работата на Консултативния съвет за професионално обучение

Съобщение на Пресцентъра на МОН Възстановява се работата на Консултативния съвет за професионално обучение. Това стана ясно по време на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и заместник-министър Мариета Георгиева с посланика на Швейцарската конфедерация Н. Пр. Раймунд Фурер. След едногодишно прекъсване съвещателният орган ще проведе заседания следващия месец, като вече е актуализиран съставът му. 

0 коментара
16359.jpg

Министър Стойчева участва в международния форум„Burgas Blue Summit and Innovation Expo“

В изказването си пред Форума министърът на иновациите и растежа Стойчева заяви, че „Ключова цел на Министерството на иновациите и растежа е да покаже капацитета на България през предприемаческата екосистема.

0 коментара
15697_01.jpg

Евроклубът при БТПП представи Приоритетите на Испанското председателство на Съвета на ЕС

Страната пое Председателството на Съвета на Европейския съюз от 1 юли 2023 г. 

На срещата присъстваха посланици, политици, предприемачи и журналисти, които се запознаха с приоритетите на Испанското председателство на Съвета на ЕС, както и с резултатите постигнати от Шведското председателство от 1 ви януари до 1- ви юли 2023г.

0 коментара
15616.jpg

Среща на АОБР с министър–председателя

Съобщение на Пресцентъра на АОРБ 

Представители на ръководствата на организациите – членове на Асоциацията на организациите на българските работодатели /АОБР/ - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, проведоха среща с министър-председателя акад. Николай Денков и заместник министър-председателя Мария Габриел.

0 коментара
15335_01.jpeg

Връчиха отличията в конкурса на БАИТ „Дигитални новатори в образованието“

В приповдигната емоционална обстановка протече четвъртата церемония за връчване отличията на класираните в отделните категории 14 учители дигитални новатори  в конкурса на БАИТ за 2023 г.

0 коментара
14834_01.jpg

България може да се превърне в център за рециклиране на турбокомпресори

Най-голямата компания в Европа за дистрибуция на нови и рециклирани турбини за двигатели с вътрешно горене - Turbo`s Hoet Group – откри своя фабрика край Божурище. 

Модерното съоръжение е оборудвано с последно поколение машини и технологии за преработка, което позволява рециклирането на пълната гама турбокомпресори за всички видове превозни средства - от леки автомобили до камиони и яхти, съобщиха от компанията-оператор „Турбо Гарант“.

0 коментара
14833_01.jpg

До 17 юни Интер Експо Център е домакин на международните изложения INTER DRONE EXPO и Automotive Expo Sofia,

Изложение INTER DRONE EXPO се фокусира върху технологиите и компонентите за въздушна мобилност, електро мобилност, умни градове, дигитализация, кибер сигурност, безпилотни системи, софтуер и др.

0 коментара
14832_01.JPG

Транспортният министър Георги Гвоздейков ще открие изложенията за дронове, безпилотни системи и автомобилни технологии на 15 юни

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков ще открие международните изложения INTER DRONE EXPO и Automotive Expo Sofia в Интер Експо Център. На 15 юни той ще даде старт на двата международни формата, които от 15 до 17 превръщат София в бизнес хъб за проследяване на възможностите и бъдещето на дроновете, безпилотните системи, автомобилните технологии, сервизирането и автоконсумативи.

0 коментара
5087.jpg

До 30 юни е удължен срока за кандидатстване в конкурса "Мениджър на годината - 2023"

До 30 юни е удължен срока за кандидатстване в конкурса "Мениджър на годината - 2023". Документите, необходими за първи етап от конкурса, ще получите чрез e-mail адрес: [email protected]

0 коментара
1467.png

Ирина Радоева е новият председател на УС на БАИТ

Ирина Радоева, изпълнителен директор на „АПИС ЕВРОПА“ АД, е новият председател на УС на БАИТ, избрана единодушно на Общото отчетно-изборно събрание на 31 май. До момента тя беше член на Управителния съвет на асоциацията с ресори „Електронно управление“, „Държавни институции“ и „Пазарна среда и конкуренция“.

Общото събрание на асоциацията избра нови управителен и контролен съвети за следващите две години.

0 коментара
13945.jpeg

МИИ проведе Национален информационен ден посветен на Европейския фонд за отбрана

Български предприятия могат да кандидатстват за 1,2 млрд. евро от Европейския фонд за отбрана
В рамките на събитието,  Министерството на икономиката и индустрията  представи възможностите и условията за финансиране на българските предприятия от отбранителната индустрия пред Европейския фонд за отбрана. Форумът беше  открит от  министър Никола Стоянов.

0 коментара
13944_1.jpg

ДЗИ „Живото застраховане „ стана Застраховател на годината за 2022 г.

ДЗИ беше избрана за „Застраховател на годината – Живото застраховане“ в годишните награди „Застраховател на годината“, „Пенсионноосигурително дружество на годината“, „Застрахователен брокер на годината“, които се проведоха за 15-та поредна година. 

Сред печелившите тази година са Булстрад Виена Иншурънс Груп, ДЗИ-Живото застраховане, Българската агенция за експортно застраховане, ПОК „Доверие“, ПОД „Алианц България“, ПОД „Бъдеще“, SDI Group, ING Brokers.

0 коментара
13703.jpg

Лидл България взе Голямата награда в Националния конкурс “Най-зелените компании в България 2023“

В 13 –тото издание на конкурса, организиран от b2b Media се състезаваха над 100 заявки от различни компании .Компетентно жури трябваше да открои най-иновативните зелени идеи, кампании, събития, инициативи или инвестиции и да поощрят организациите, които работят за по–здравословна и чиста среда.

За втори път бяха връчени и специалните отличия на ОББ, които ас основен партньор на събитието.

0 коментара
13159_1.png

Започна регистрацията за конкурса "Дигитални новатори в образованието" за 2023 г

Краен срок за подаване на Формулярите е 26.05.2023 г. до 17:00 ч.

От 3 май 2023 г. започва регистрацията за участие в конкурса за учители „Дигитални новатори в образованието“, Конкурса се организира от БАИТ за четвърта поредна година.

0 коментара
12278.jpg

ИАНМСП и БАН ни канят за трета поредна година на „Наука за бизнес“

Събитието „Наука за бизнес“ на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) и Българската академия на науките (БАН ) ще представи най-интересните разработки на Академията, готови да се превърнат в успешен бизнес или да му помогнат в оптимизацията на процеси , на 27 април от 10.00 часа в Интер Експо Център.

0 коментара
1221601.jpeg

МИР организира Национална среща „Индустриалните зони - растеж за общините и регионите“

На срещата присъстваха близо 200 представители на местната власт, на бизнеса, медии и други заинтересовани страни от цяла България „Покажете инициатива, ние сме с вас, с тези думи при откриването на срещата министърът на иновациите и растежа Александър Пулев призова кметовете и областните управители да са активни при отваряне на процедурата за кандидатстване за индустриални зони. 

0 коментара
11870_03.jpg

Българската агенция за инвестиции връчи наградите „Инвеститор на годината“22

На тържествената церемония присъстваха представители на номинираните компании, на работодателски организации, представители на местната власт, на дипломатическия корпус, двустранните търговско-индустриални камари, медии.

Събитието се организира за седемнадесети път от Българската агенция за инвестиции (БАИ) към Министерството на иновациите и растежа (МИР).

0 коментара
11188.jpg

МИР организира информационни дни на 3 и 4 април за Деветата тръжна процедура на ЕКА за България

Процедурата ще бъде отворена за подаване на проектни предложения от 24 април до 16 юни 2023 г.

На 3 и 4 април Министерство на иновациите и растежа ( МИР) и Европейската космическа агенция (ЕКА) организират информационни дни за Деветата тръжна процедура на ЕКА в България,. 

0 коментара
7926.jpg

Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ) обяви победителите в седемте категории на Годишните награди за отговорен бизнес 2022

Юбилейното 20-о издание на най-авторитетния национален конкурс за корпоративна социална отговорност, устойчиво развитие и многообразие се проведе под мотото „Дай добър пример“.

0 коментара
7925-01.jpg

За десета поредна година АИКБ връчи наградите „ Икономика на светло“

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) връчи десетите юбилейни наградите „Икономика на светло“ за 2022 г. на официална церемония. Сред гостите на събитието бяха министър-председателят Гълъб Донев, кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на изпълнителната и законодателната власт, бизнеса, неправителствените организации, социалните партньори, медиите. 

0 коментара
6303.jpg

Работна среща по темата за Внос на работници от трети страни се проведе в БСК

„Процедурата по внос на работници от трети страни продължава да е твърде бюрократична, необходима е дигитализация на процеса, както и промени в нормативната уредба – и на европейско, и на национално ниво, ако искаме Европа да участва в световната надпревара за привличане на таланти. Въпреки това, не може да се пропусне фактът, че институциите наистина полагат усилия да подобрят процеса.“

0 коментара
6212_1.jpg

Консултативният съвет към ББР проведе учредителното си заседание

Съветът е създаден по инициатива на Надзорния съвет на банката и е с участието на национално представителните работодателски организации. Новият орган ще осигури директна връзка между банката и бизнеса, ще оптимизира процеса за създаване на нови финансови продукти и ще подпомогне обществения контрол върху дейността на ББР.

0 коментара
5390-1.jpg

Връчиха наградите на победителите от конкурса "Наградите на БАИТ" за 2022 г.

На официална церемония бяха отличени победителите в отделните категории от конкурса "Наградите на БАИТ" за 2022 г. 

Президентът на Република България Румен Радев връчи Наградата за специален принос на проф. Мартин Вечев, "Архитект" на Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), професор по компютърни науки във Федералния технологичен институт в Цюрих (ETH Zürich).

0 коментара
5388.jpg

Приключи Шестото издание на Годишните награди на b2b Media Employer Branding Awards

Рекорден брой кандидатури се конкурираха в шестото издание на Годишните награди на b2b Media за постижения в областта на изграждането и утвърждаването имиджа и популярността на Работодателския бранд - Employer Branding Awards.

0 коментара
5381.jpg

Министър Никола Стоянов и посланикът на Австрия у нас Н. Пр. Андреа Икич-Бьом се срещнаха с випускници на австрийския проект за дуално обучение у нас

Министър Никола Стоянов и посланикът на Австрия у нас Н. Пр. Андреа Икич-Бьом посетиха предприятието „Гебрюдер Вайс,“ включено в програмата за дуално обучение Това е най-старата транспортна компания в света, която от 30 години оперира и логистичен център в България. 

0 коментара
5379.jpg

Известни са номинираните в конкурса „Наградите на БАИТ” за 2022 г.

За наградите на БАИТ в това издание се състезаваха 78 проекта в 7 категории

Приключи работата на журито и вече са известни номинираните в отделните категории.

Победителите ще бъдат обявени на официална церемония на 23 февруари.

Наградата за специален принос ще бъде връчена по традиция от Президента на Република България. Тя се определя чрез вътрешни номинации и се дава за изключителен принос в развитието на информационните и комуникационни технологии в България.

0 коментара
5375.jpg

Работодателите представиха приоритетите си за 20223г

Председателите на 4-те работодателски организации, членове на Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР)  -    Васил Велев , председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Добри Митрев , председател на УС на Българската стопанска камара (БСК), Цветан Симеонов,  председател на УС на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и ротационен председател на АОБР за 2023 г.

0 коментара
press_conference_AD_Austria_Sofia_eugeniesophie9.jpeg

ADVANTAGE AUSTRIA представи резултатите от ежегодното проучване за инвестиционния климат в България

Проучването е проведено с участието на повече от 100 ръководители на австрийски компании у нас  в края на 2022 г.  и  беше огласено  от Австрийското търговско представителство (ADVANTAGE AUSTRIA)по време на среща с медиите.

81% от австрийските компании оценяват положително митническо - данъчната система у нас, а 12% са оптимисти за 2023 г. въпреки трудните времена в глобален план.

0 коментара
5373.jpg

Приключиха номинациите за "Наградите на БАИТ" за 2022 г.

78 регистрации от личности, компании и институции бяха направени до крайния срок за участие в конкурса.

Най-много са подадените проекти в категорията Образователна награда – 21. Следва категорията Успешен български ИКТ продукт/услуга с 15 кандидатури. Младежка награда и Публична администрация са с по 10 участника.

Журито започва работата си по оценяване на подадените кандидатури, като номинираните в отделните категории ще станат известни след средата на месец февруари.

0 коментара
5371.jpg

МИР: Огромен интерес на фирмите към Плана за възстановяване – подадени са над 10200 проекта за по-малко от пет месеца

Над 10200 са подадените проектни предложения по първите две процедури от Плана за възстановяване и устойчивост по линия на Министерството на иновациите и растежа – „Технологична модернизация“ и „ИКТ решения и киберсигурност“. Те са  на обща стойност над 765 млн. лв., сочат данни на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ (ГД ЕФК) към Министерството на иновациите и растежа (МИР).

0 коментара

Германската компания „Профайн Енерджи ГмбХ“ официално потвърди своя интерес за мащабна инвестиция в Северозападна България

Германската компания „Профайн Енерджи ГмбХ“ официално потвърди своя интерес за мащабна инвестиция в Северозападна България , изграждане на плаваща соларна електроцентрала с капацитет в рамките на 500 ÷ 1500 mWp, на територията на язовир „Огоста“.

0 коментара

Агенцията по заетостта е с нов изпълнителен директор

Смилен Вълов, който е част от екипа на Агенция по заетостта повече от 16 години, е новият изпълнителен директор на институцията. Той беше представен в новата си роля пред колегите от Централно управление на Агенцията лично от министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков и двамата заместник-министри Лазар Лазаров и Иван Кръстев.

0 коментара

Пазарът на труда в България трябва да възприема всеки човек като талант

Това послание отправи министър-председателят Гълъб Донев при откриването на шестото издание на международния форум „Битката за талантите”, организиран от b2b Media.

0 коментара
2081.jpg

Асоциацията на българските работодатели призова бизнеса за туширане на цените и спиране на инфлацията

Последната за годината пресконференция на АОБР бе заредена с позитивизъм, породен от решението на НС да се гарантират компенсациите за небитовите потребители на електроенергия през цялата 2023 г., тъй като това е в интерес на конкурентоспособността на българската икономика и на всеки български гражданин.

Това бе становището на ръководителите на Национално представените работодателски организации - АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ.

0 коментара

За 29-ти път БТПП връчи Годишните си награди

Церемонията се състоя на живо и събра над 200 представители на бизнеса, на държавните институции, дипломатическите мисии, акредитирани у нас, членове на БТПП, браншови организации, регионални търговско-промишлени палати (камари), партньори на Палатата от страната и чужбина.

0 коментара

Стратира нов Подкаст в публичното пространство / или в НЕТА/ ?, „Със сърце за занаятите“

„Насочваме усилията си: към дигиталното пространство - за да достигнем до многобройна публика, включително до българите в чужбина; към кинодокументалистиката – да запазим технологиите на занаятите, докато майсторите ги има и да развием

0 коментара

МИИ организира Анкета, относно очакваните въздействия от прехода към евро, върху МСП

До 16 декември ще се проведе онлайн допитване на сайта на Министерството на икономиката и индустрията за очакваните въздействия от прехода към евро, върху МСП

Освен чрез сайта на министерството, анкетата ще бъде разпространена и чрез специализирани организации.

0 коментара

Българското председателство на ЦЕИ събра водещи експерти от Европа, които обсъдиха бъдещето на сектора на МСП

Икономическият и бизнес форум в рамките на Българското председателство на Централно европейската инициатива (ЦЕИ) събра в София водещи експерти от цяла Европа, които обсъдиха предизвикателствата и бъдещето на сектора на МСП в региона.

0 коментара

Международна конференция за дигитална трансформация в туризма събра експерти от осем държави

„Дигитализирането на туризма е необратим процес на модернизацията на сектора. Имаме визията, идеите, специалистите и иновациите, за които ни вдъхновяват представителите на научната общност. Тези идеи ще бъдат успешно приложени от туристическия бизнес, в услуга на потребителите“, каза министърът на туризма Илин Димитров при откриване на форума. По думите на министъра дигитализацията може да намери отлична проява в държавите от Дунавския регион и Балканите.

0 коментара

Предстоящо, NEXT DIFI 2022

NEXT DIFI 2022 е седмото издание на финансовия форум за дигитални финанси, финтех и банкови иновации. То е посветено на актуалните въпроси, свързани с кибер сигурността във финансовата сфера, дигиталните финансови инструменти, новите технологии, икономическите промени и съвременните предизвикателства във финансовия сектор.

0 коментара

Националните дни на неформалното образование 13 – 15 октомври 2022 г.

Националните дни на неформалното образование са партньорска инициатива на над 30 български институции и организации от всички образователни сектори и степени, които развиват иновативни практики за неформално обучение и образование за учещи през целия живот от всички възрасти.

0 коментара

Министър Пулев и екипът му осъществиха Мобилна приемна в областната управа в Силистра

Целта на приемната е да се популяризира и запознае местният бизнес с кандидатстването по процедурите по Плана за възстановяване и устойчивост /ПВУ/ и структурните фондове на ЕС.
Министър Пулев обяви, че от всички регистрирани фирми в Силистра и областта, 99% попадат в сегмента микро-, малки и средни предприятия и могат да кандидатстват по Плана за възстановяване и устойчивост, като 93% от тях са микро предприятия с до 9 заети лица.

0 коментара

Културният туризъм може да се практикува през цялата година и на цялата територия на България

Културният туризъм може да се практикува през цялата година и на цялата територия на България. Това заяви зам. министърът на туризма проф. Мариела Модева упо време на националната дискусия „Чудесата на България“ в Кърджали.

Според нея, когато представителите на държавата, местната власт, на Европейския парламент и кметовете работят заедно, е ползотворно за туристическия бранш.

0 коментара

Министър Даниел Лорер връчи сертификат за приоритетен инвестиционен проект на „Интуитив Сърджикал“

Международната компания е лидер в производството на техника за роботизирана хирургия и минимално инвазивни грижи и ще инвестира 84 млн. лв. собствени средства в изграждане на най-модерен производствен обект в Първомай, област Пловдив, за 3D ендоскопи за роботизирана хирургия. в резултат на проекта първоначално ще бъдат открити над 100 нови работни места.

0 коментара
2016.jpg

Приключи конкурсът Наградите на БАИТ 2021

94 регистрации от личности, компании и институции бяха направени до крайния срок за участие в конкурса.

С 22 кандидатури като най-оспорвана категория се очертава Успешен български ИКТ продукт/услуга, в която ИКТ компаниите разкриват подробности за конкурентните предимства и пазарната реализация на продуктите си.

0 коментара
2019.jpg

Агенцията по заетостта е с нов изпълнителен директор

Смилен Вълов, който е част от екипа на Агенция по заетостта повече от 16 години, е новият изпълнителен директор на институцията. Той беше представен в новата си роля пред колегите от Централно управление на Агенцията лично от министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков и двамата заместник-министри Лазар Лазаров и Иван Кръстев.

0 коментара
2020.jpg

Представиха резултатите от проучване сред австрийския бизнес в България 

По традиция ADVANTAGE AUSTRIA проведе ежегодното си проучване сред австрийския бизнес у нас с фокус  общата политико-икономическа обстановка и очакванията на компаниите за 2022 и представи резултатите от проучването пред журналисти. В събитието участваха Даниел Лорер (tbc), министър на иновациите и растежа, Н.Пр.

0 коментара
2024.jpg

Известни са номинираните в конкурса „Наградите на БАИТ“ за 2021г.

Тази година за наградите на БАИТ се състезаваха 94 проекта в 7 категории.

След гласуването на журито вече са известни номинираните в отделните категории.

Имената и проектите на номинираните могат да бъдат намерени на сайта на Наградите.: https://bait-awards.bg/pages/Nominated

0 коментара
2026.jpg

Годишните награди на b2b Media отличиха най-добрите работодатели

Годишните награди на b2b Media, които отличават най-добрите работодатели и екипи, се проведоха в присъствието на официални гости, медии и финалисти.

По време на официалната церемония бяха определени призьорите в над 20 категории.

Наградата за “Най-добър работодател на годината - Employer of the Year” спечели Schneider Electric България.

0 коментара
2027.jpg

Два сценария за развитие на електроенергийното производство в страната до 2050 г. предложи АИКБ

Асоциация на индустриалния капитал в България представи визията си за развитие на електроенергийното производство в страната ни с хоризонт до 2050 г.

0 коментара
2033.png

Конференция за бъдещето на Европа: втори набор от идеи на гражданите ще бъдат обсъдени по време на пленарната сесия на Конференцията

Идеите за ЕС в света и миграцията, икономиката, социалната справедливост и работните места, както и за културата, младежта, спорта и цифровата трансформация ще бъдат разгледани на 11-12 март четиридесет препоръки бяха изготвени от Европейския граждански панел по темата "ЕС в света/миграция", която проведе среща на 11-13 февруари 2022 г.

0 коментара
2039.jpg

Миграционната политика на ЕС

Семинар за журналисти на тема „Новата миграционна политика на ЕС: накъде и кога? проведе Бюрото на ЕП в България

Събитието се проведе присъствено в Дома на Европа както и онлайн в платформата Zoom и беше открито от Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България.

0 коментара
2042.jpg

Голямата награда спечели „Балканфарма Дупница“ АД

Голямата награда спечели „Балканфарма Дупница“ АД

Българската агенция за инвестиции (БАИ)  връчи наградите „Инвеститор на годината“ 2021 и отличи най-значимите инвестиционни проекти, реализирани в България през изминалата година.

0 коментара
2045.jpg

Стартира ТЕХНОМЕБЕЛ 2022 в Интер Експо Център

Международното изложение ТЕХНОМЕБЕЛ 2022. , посветено на мебелната и дървообработващата промишлености, се провежда за 19-и път и ще събере в София представители на секторите от България и чужбина.

0 коментара
2046.jpg

Заключителна пленарна сесия на Конференцията за бъдещето на Европа за одобряване на предложенията

На 29 и 30 април пленарната сесия на Конференцията за бъдещето на Европа ще се събере за последен път в Страсбург, за да финализира своите предложения.

0 коментара
2048.png

Започна регистрацията за конкурса "Дигитални новатори в образованието" за 2022 г

Конкурса за учители се организира от БАИТ за трета поредна година.

Целта на конкурса е да отличи и насърчи добрите практики в използването на дигиталното съдържание и по-широкото навлизане на информационните технологии в образованието, подпомагащи учебния процес във всички учебни дисциплини.

0 коментара
2049.jpg

БТПП организира  20-тото издание на  Доверете се на българското  от 9 май

Изложението се провежда от 9 до 21 май в Централните софийски хали, на  партера .  Работно време е от 10.00 до 19.30 ч.

В изложението ще участват над 25 фирми - производители, търговци и предприемачи, които предлагат различни български продукти в областите: био продукти, облекло, трикотажни изделия, обувки, чанти, бижута, стоки за бита и  други.

0 коментара
2053.jpg

Правителството , бизнеса и синдикатите се договориха относно компенсациите

Насроченият за 18 май 2022 г. Национален протест се отлага

Организаторите остават в протестна готовност, в случай, че постигнатите с с представителите на правителството договорености, не бъдат изпълнени.

0 коментара
2054.jpg

МОН връчи наградите ПИТАГОР 22 за принос в науката

Осем учени получиха награда „Питагор“ на Министерството на образованието и науката (МОН) в четиринадесетото издание на конкурса за принос в науката. За първи път във всяка от категориите бяха присъдени отличия отделно за утвърден и за млад учен.

0 коментара
2057.jpg

България спечели домакинството на 68-о заседание на Световната организация по туризъм на ООН за 2023 г.

Страната ни получи престижното призвание по време на сесията на европейската секция на СОТ, която се провежда в Ереван, Армения, между 2 и 3 юни 2022 г. Българското домакинство ще бъде отлична възможност да се представят предимствата на страната ни като целогодишна туристическа дестинация. На събитието в Ереван България беше представлявана от проф. Мариела Модева, заместник-министър на туризма.

0 коментара
2059.jpg

На 8-9 юли 2022 Третото издание на Арт Фест Локация Локорско"

Сдружение "Подкрепа за дебют с финансовата подкрепа на Столична програма "Култура" 22,, раздел Събития на Столична община организират за трети път фестивал за документално кино за художествени занаяти, приложни изкуства, , пленерр, изложба, дебютни участия на млади таланти и други съпътстващи събити

На площадките пред читалището, и в Ателие Подкрепа ще се насладите на майсторски похвати на изчезващи занаяти, на млади творци Пазители, на 'майсторлъка' на Отдадени майстори....

0 коментара

На 8-9 юли 2022 Третото издание на Арт Фест Локация Локорско"

Сдружение "Подкрепа за дебют с финансовата подкрепа на Столична програма "Култура" 22,, раздел Събития на Столична община организират за трети път фестивал за документално кино за художествени занаяти, приложни изкуства, , пленерр, изложба, дебютни участия на млади таланти и други съпътстващи събити

На площадките пред читалището, и в Ателие Подкрепа ще се насладите на майсторски похвати на изчезващи занаяти, на млади творци Пазители, на 'майсторлъка' на Отдадени майстори....

0 коментара

България спечели домакинството на 68-о заседание на Световната организация по туризъм на ООН за 2023 г.

Страната ни получи престижното призвание по време на сесията на европейската секция на СОТ, която се провежда в Ереван, Армения, между 2 и 3 юни 2022 г. Българското домакинство ще бъде отлична възможност да се представят предимствата на страната ни като целогодишна туристическа дестинация. На събитието в Ереван България беше представлявана от проф. Мариела Модева, заместник-министър на туризма.

0 коментара

МОН връчи наградите ПИТАГОР 22 за принос в науката

Осем учени получиха награда „Питагор“ на Министерството на образованието и науката (МОН) в четиринадесетото издание на конкурса за принос в науката. За първи път във всяка от категориите бяха присъдени отличия отделно за утвърден и за млад учен.

0 коментара

Започна регистрацията за конкурса "Дигитални новатори в образованието" за 2022 г

Конкурса за учители се организира от БАИТ за трета поредна година.

Целта на конкурса е да отличи и насърчи добрите практики в използването на дигиталното съдържание и по-широкото навлизане на информационните технологии в образованието, подпомагащи учебния процес във всички учебни дисциплини.

0 коментара

Заключителна пленарна сесия на Конференцията за бъдещето на Европа за одобряване на предложенията

На 29 и 30 април пленарната сесия на Конференцията за бъдещето на Европа ще се събере за последен път в Страсбург, за да финализира своите предложения.

0 коментара
1999.jpg

Международната конференция Произвеждай мода в Европа

Събитието ще се проведе между 13 и 15.10.2021 г. в хотел “Новотел”,, София, бул. Цариградско шосе 115.Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) в партньорство с Българската Асоциация за тексти, облекло и кожи (БАТОК) оргатизира Международна конференция EUROSHORING FOR FASHION: „Произвеждай мода в Европа”.
0 коментара

Филип Купфер е новият търговски съветник към посолството на Австрия и ръководител на ADVANTAGE AUSTRIA

От 1 септември 2021г. новият търговски съветник към посолството на Австрия и ръководител на ADVANTAGE AUSTRIA е г-н Филип Купфер.

Филип Купфер е роден във Виена, дипломиран юрист, има дългогодишен опит в подкрепа на австрийския бизнес във Виена, Казабланка, Милано, Загреб и Сараево, както и натрупан стаж в различни министерства във Виена.

0 коментара
CVS_035.jpg

Дискусията в НДК „Как да се чуе гласът на гражданите чрез Конференцията за бъдещето на Европа?“,можеше да бъде гледана на живо онлайн.

Дискусията беше организирана от Бюрото на Европейския парламент в България, в партньорство с Министерството на външните работи и Представителството на Европейската комисия в България. Модератор беше Милена Милотинова, водещ на предаването „Брюксел 1“.

0 коментара

МТСП и УНСС подписаха рамков договор за сътрудничество

Министерство на труда и социалната политика (МТСП) и Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) подписаха рамков договор за сътрудничество при провеждането на студентски стажове, презентации, семинари, конференции, подготовката на проучвания и научни изследвания в областта на публичната администрация и реализиране на съвместни проекти. 

0 коментара

12 български учители бяха отличени в конкурса „Дигитални новатори в образованието“ за 2021

На официална церемония в ТехноМеджикЛенд отличените учители получиха своите награди. Конкурсът се организира от БАИТ за втора поредна година, Общият брой кандидатури, които бяха подадени тази година е 85. Най-много учители кандидатстваха в категорията Интерактивност при преподаването – 43-ма. За категориите Технологични иновации – 11, Най-добра учебна програма с използване на информационни технологии – 10, Мултиплициране на иновативните учебни решения - 21.

0 коментара

Как да проследите Учредителната пленарна сесия на Конференцията за бъдещето на Европа

Конференцията ще се проведе В събота, 19 юни, в Страсбург с физическо и дистанционно участие

Учредителната пленарна сесия на Конференцията за бъдещето на Европа ще бъде излъчвана на живо на платформата на EbS+.https://audiovisual.ec.europa.eu/en/ebs/2/20210619

0 коментара

Покана за уебинар на тема „Как да дишаме по-чист въздух? Европейски практики и решения“

Бюрото за връзка на Европейския парламент в България има удоволствието да Ви покани на уебинар на тема „Как да дишаме по-чист въздух? Европейски практики и решения“, който ще се проведе онлайн на 15 юни 2021 г., вторник, от 15.00 до 16.30 ч.

0 коментара

Приключи 11- ият конкурс “Най-зелените компании в България”

За 11-та поредна година организаторите от b2b Media предизвикаха бизнеси и организации, които имат зелени идеи, кампании, събития, инициативи или инвестиции и самоинициират действия и каузи за по–здравословна среда да покажат своите постижения. Над 50 бизнеси, личности и организации бяха отличени в Националния конкурс “Най-зелените компании в България” 

С приза „Зелена личност“ беше удостоен посмъртно алпинистът Атанас Скатов, който загина по-рано тази година при изкачване на К2. 

0 коментара

ББР ще бъде домакин на мини-конференция "Equity for Infrastructure"

Събитието ще се състои на 18 май от 10:00 до 13:00 часа и ще се излъчва онлайн във Фейсбук и Vimeo.

Конференцията е посветена на възможностите за финансиране от Инвестиционния фонд "Три морета" (3SIIF).

0 коментара

Учреди се Съвет “Кръговата икономика – Зелената алтернатива за България“ при БТПП

Учредители на СЪВЕТА с акроним „КИЗА-БГ“, са фирми, организации и научни институти,  работещи в  областта на кръговата икономика, както и  физически лица, с богат опит и експертиза. Председателят на БТПП Цветан Симеонов приветства учредителите на Съвета и изтъкна, че идеята е съвсем навременна, тъй като  една от приоритетните области на бизнеса, в синхрон със Зелената сделка, е трансформиране на индустрията на основата на иновативни зелени технологии и постигане н

0 коментара

Поредната от поредица срещи на АОБР, с партиите и коалициите, за които социологическите агенции дават шанс за участие в следващия парламент, констатира пълно сходство на приоритетите.

До момента са проведени срещи с представителите на БСП, ДПС, , Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ и Патриотична коалиция “Воля и НФСБ.
Основа на обсъжданията са приоритетите на АОБР за 2021 г..

0 коментара

Членовете на ЕП приеха новата програма InvestEU, която ще мобилизира публични и частни инвестиции и гарантира по-лесен достъп до финансиране.

Парламентът одобри постигнатото предварително споразумение със Съвета на ЕС, с 496 гласа „за“, 57 „против“ и 144 „въздържал се“.

0 коментара

Отличиха победителите в конкурса „Наградите на БАИТ“ за 2020


За първи път официалната церемония се проведе и излъчи онлайн.
Председателят на журито и Председател на УС на БАИТ Огнян Траянов връчи специално учредената за 10-ата годишнина на Наградите
Почетна грамота на акад. Кирил Боянов за академичен принос в развитието на информационните технологии, в знак на признателност към първопроходниците и като повод за размисъл и самочувствие у тези, които вървят по техните стъпки.

0 коментара

Предвидимата икономическа политика е на първо място сред изискванията на австрийския бизнеса в България

Австрийското търговско представителство Advantage Austria/ представи годишната си анкета сред австрийския бизнес в България, относно инвестиционния климат в страната.

0 коментара

Приключиха номинациите за „Наградите на БАИТ” 2020

93 регистрации от личности, компании и институции бяха направени до края на срока за участие в 10-то издание на конкурса „Наградите на БАИТ“.

Най-много подадени проекти има в категорията  Успешен български ИКТ продукт/услуга - 23. Следват категориите Образователна награда и Младежка награда, съответно с 19 и 15кандидатури.

0 коментара

Само седмица до крайния срок за участие в "Наградите на БАИТ" за 2020 г.

Към този момент за конкурса са подадени 20 кандидатури в категориите Образователна награда, Младежка награда, Журналистически принос, Публична администрация, Start Up компания, Успешен български ИКТ продукт/услуга.

0 коментара

Европейският парламент одобри седемгодишния бюджет на ЕС за периода 2021 – 2027

Гласуването потвърждава споразумението постигнато на Европейския съвет

Евродепутатите договориха големи допълнителни средства за водещи програми на ЕС за здравеопазването, Хоризонт (научни изследвания), Еразъм+, в полза на гражданите на ЕС. Договорена правнообвързваща пътна карта за въвеждане на нови източници на приходи на ЕС \Засилване на ролята на Парламента при контрола на финансирането за възстановяване

0 коментара

Честити 25 години, БАИТ!

 

УС на БАИТ разпространи Обръщение към партньорите, приятелите и членовете си, във връзка с 25 годишния си юбилей.

Честито, приятели,

от сърце желаем здраве за екипа и много нови постижения на Организацията

0 коментара

Очаквайте в началото на ноември старта на конкурса „Наградите на БАИТ за 2020 г.”

За десета поредна година БАИТ ще връчи 8 награди в различни категории за принос в развитието на информационните и комуникационните технологии.
Краен срок за регистрация: до 24.00 ч. на 11 януари 2021 г.
Жури ще разгледа постъпилите кандидатури. Победителите във всяка категория ще станат известни на официалната Церемония по връчване на наградите.
Официалната церемония ще се състои в гр. София през февруари  2021 г.

0 коментара

МТСП ще предостави компютри и безплатен интернет  за деца и младежи от социалните услуги

Близо 1800 деца и младежи от социалните услуги в страната ще получат компютри, лаптопи, таблети, рутери и безплатен интернет със средства от Министерството на труда и социалната политика. С устройствата те ще могат да се включат в дистанционно обучение, ако такова бъде използвано в техните училища през идната учебна година.

0 коментара
1896_1.jpg

Връчиха наградите в конкурса „Дигитални новатори в образованието“

13 учители от цялата страна получиха своите награди на официална церемония в ТехноМеджикЛенд.

Общият брой кандидатури, които бяха подадени в четирите категории на конкурса бяха 228. Най-много учители кандидатстваха в категорията Иновативен подход за преподаване – 87. За категории Най-добре посрещната учебна програма от ученици и родители – 33, Технологични иновации – 62, Мултиплициране на иновативните учебни решения - 46.

0 коментара

Сделката за дългосрочния бюджет на ЕС трябва да бъде подобрена, за да получи одобрението на Европейския парламент

• Положителна стъпка по отношение на възстановяването в краткосрочен план, но орязването на дългосрочния бюджет е неприемливо
• Нужен е демократичен контрол върху инструмента за възстановяване на ЕС, за да бъде осигурена отчетността за изразходването на средствата
• Задължително трябва да бъде включен обвързващ механизъм за нови източници на приходи в бюджета на ЕС

0 коментара

Голямата награда “Иновация в криза” в конкурса b2b Media Awards 2020 взе Обединена българска банка

В това издание но b2b Media Awards 2020 компании, проекти и предприемачи се конкурираха в над 30 различни категории със своите постижения и кампании в отговор на COVID-19, а утвърдено жури от професионалисти в различни сфери даде своите оценки за подадените кандидатури.

Новите категории за 2020 година бяха: Предприемачество в криза, Кампания с кауза в COVID-19 и Социален проект в отговор на COVID-19!

0 коментара

Германия поема председателството на EС

От 1 юли Германия поема председателството на Съвета и ще поведе усилията за изход от кризата с коронавируса. Коронавирусът остава голямо предизвикателство за ЕС и мерките срещу пандемията и икономическите последици от нея ще бъдат в центъра на вниманието на шестмесечното германско председателство.

0 коментара

Започна надпреварата в шестото издание на Годишните награди на b2b Media

В конкурса ще бъдат отличени най-силните, иновативни и гъвкави компании, които продължават своето развитие дори и след пандемията.

В шестото издание но b2b Media Awards 2020 компании, проекти и предприемачи се конкурират в над 20 различни категории със своите постижения, а утвърдено жури от професионалисти в различни сфери ще дадат своите оценки за подадените кандидатури.

Желаещите да се включат могат да го направят до 24 юни 2020 включително. 

0 коментара

МОН възстановява олимпиадите

Националният кръг на олимпиадите по „Математика“, „Химия и опазване на околната среда“, „География и икономика“, „Астрономия“„Философия“, „Информационни технологии“, „Английски език“, „Руски език“, „Испански език“ и „Италиански език“ ще се проведе на 27 юни 2020 г. от 8,00 часа. В същия ден от 14,00 часа ще са олимпиадите по немски и по френски език.

0 коментара

Как можем да живеем в баланс с природата и след изолацията, причинена от COVID-19? 

MOVE.BG ви кани на специална онлайн дискусия, за да потърсим перспективите на този въпрос от гледната точка на учения, предприемача и еколога. Водещи експерти в online включване от Берлин, Бургас и София в дебат за предизвикателствата, които поставя климатичната криза пред човечеството и готово ли е то с ефективни решения.

0 коментара

УЕБИНАР: Бъдещето на конгресния туризъм след COVID-19

Инициативата „Дерзай“ на София Тех Парк и SMEs Webinars на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия  организират  безплатен уебинар „Пак ще се срещнем: Бъдещето на конгресния бизнес след COVID-19” на 23 април от 17.00 до 18.00 часа

0 коментара

“Часът на Земята 2020“ в България поставя на фокус българските гори

Глобалната кампания” Часът на Земята “поставя фокус върху опазената природа –нашият основен съюзник срещу климатичната криза. “Часът на Земята” в България ще обърне внимание на грижата за горите, които имат ключова роля в овладяване на промените в климата, като поглъщат CO2 от атмосферата и го съхраняват в дърветата, растителността и почвата.

0 коментара

Подготвят се новите програми за подкрепа на бизнеса с участието на ББР

Българската банка за развитие ще играе важна роля за обезпечаване на непрекъснатост на ликвидността в банковата система, която да бъде на разположение на малките и средните предприятия и да облекчи българския бизнес. Това обяви главният икономист на ББР Илия Лингорски в телевизионно интервю.

0 коментара

Президентът и работодателите настояват да се мисли за България след коронавируса

„Това изпитание не е само за здравната система, коментира държавният глава на среща с бизнеса. Изпитанието е за всеки гражданин и за бизнеса. Трябва да мислим за България след коронавируса”, подчерта Румен Радев. Затова той иска строго съблюдаване на всички мерки. Това е жизнено важно за здравето на нацията, предупреди президентът.

0 коментара

Изявление от председателя на Парламента Давид Сасоли след обявяването на мерки за справяне с COVID-19 от Европейската комисия.

„От края на Втората световна война не сме се сблъсквали с такава драматична криза. Днес Европейският съюз предприема действия. Не се съмнявахме, че това ще се случи.

Тази ситуация е толкова сериозна, че никое европейско правителство не може да отговори само. Пакетът от мерки, предложен днес от Европейската комисия за борба с COVID-19, върви в правилната посока.

0 коментара

Връчиха Годишните награди на БАИТ за 2019 г.

На официална церемония, за девети пореден път, бяха отличени победителите в конкурса „Наградите на БАИТ” , който се провежда под патронажа на Президента на Република България

По традиция, Президентът Румен Радев, връчи Наградата за специален принос , която тази година се присъжда на екипа на Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към ТУ-София. Тя беше приета от неговия директор Стела Стефанова.

0 коментара
1843_01.jpeg

За двадесет и пети път ХТПП проведе традиционната среща на бизнеса от региона

Трасиционно срещата се организира от Хасковската търговско-промишлена палата (ХТПП) по време на честванията на Трифон Зарезан в региона и включва участието на Дипломатическия корпус и Регионалните търговско промишлени палати. Традиционно - със съдействието на Българската търговско-промишлена палата.

0 коментара

„Наградите на БАИТ“ ще бъдат връчени на 25 февруари 2020 г.

Организаторите от Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) разпространиха съобщение във връзка с годишните награди за постижения в сектора.

Вече са известни номинираните в отделните категории на „Наградите на БАИТ“ за 2019 година. Победителите ще бъдат обявени на официална Церемония на 25 февруари 2020, под патронажа на Президента на Република България.

0 коментара

Проведе се експертна дискусия на тема „Борсова търговия с природен газ”

Дискусията бе посветена на стъпките за либерализиране на пазара на природен газ на територията на Р България, на стартирането на борсовата платформа на „Газов хъб Балкан” и програмата за освобождаване на количествата природен газ.

Форумът бе открит от доц. д-р Атанас Георгиев, гл. редактор на сп. „Ютилитис“. С изказвания и презентации се включиха:

0 коментара
1829.jpg

НАД 85% ОТ АВСТРИЙСКИТЕ КОМПАНИИ БИХА ИНВЕСТИРАЛИ ОТНОВО В БЪЛГАРИЯ

Правителството обаче трябва да предприеме по-сериозни мерки срещу корупцията и престъпността

Това съобщи на пресконференция Улрике Щрака, ръководител на Advantage Austria (Австрийското търговско представителство),при представянето резултатите от официално проучване за инвестиционния климат в страната проведено сред австрийския бизнес в България

0 коментара

Наградиха новите 5 български ЕДЕН дестинации

Наградиха новите 5 български ЕДЕН дестинации

ЕДЕН е акроним на European Destinations of Excellence („Най-добри европейски дестинации“). Целта на инициативата е да се промотират нововъзникващи и все още малко познати райони, разработили специфични услуги на база местните природни ресурси и инфраструктурата за здравен и балнео туризъм.

0 коментара

Над 400 гости уважиха 23-тия рожден ден на АИКБ

По традиция, честването на поредния рожден ден беше поредното културно събитие организирано от ръководството на Асоциацията. Този път, гостите на празника имаха удоволствието да се насладят на великолепната постановка на Сатиричния театър „Да, г-н премиер“.

0 коментара

16–то издание на "Работодател на годината" отличи 13 работодатели за 2019

Тази година най-изявените работодатели, партньори на Агенцията по заетостта при осигуряването на заетост на безработни лица от цялата страна, бяха класирани в 2 категории :„Работодатели със значим принос за осигуряването на заетост на безработни лица на регионалния трудов пазар”и„Успели заедно”.

0 коментара
1820_2.JPG

За 26-и път БТПП раздаде Годишните си награди на бляскава церемония

Традиционните Годишни награди събраха на едно място представители на бизнеса, институциите, неправителствени организации, дипломатически мисии и медии. Класацията Топ 100 се осъществява по обективни критерии на база на финансовите отчети на фирмите за изтеклата година . В тазгодишното издание участват повече от 6500 фирми и компании, които реализират близо 80% от БВП.

0 коментара

Проведе се 17-ото издание на Европейския ден на предприемача

Ежегодният форум за насърчаване на предприемачеството в България се проведе в залата на Дома на Европа - Представителство на Европейската комисия в София.

Фокусът на събитието по традиция бе върху състоянието на младежкото предприемачество в България, възможностите за финансиране и менторските програми, осигуряващи допълнителни знания на предприемачите, представянето на предприемачи с успешни проекти...

0 коментара

Над 100 фирми-изложители на Международният автомобилен салон София 2019

Най-голямото автомобилно събитие у нас се организира от Асоциацията на автомобилните производители и техните представители в България (ААП) и ще се проведе от 12-ти до 20-ти октомври в Интер Експо Център.

0 коментара

80 години от създаването на първото промишлено производство на лютеница в България

„Пожелавам още 80 години да произвеждате качествена лютеница. Радвам се, че по Програмата за развитие на селските райони е модернизирано преработвателното предприятие в този програмен период и се надявам да подкрепяме и през новия програмен период още такива успешни инвестиции“, заяви министър Десислава Танева при официалното откриване на нова поточна линия на „Булконс Първомай“, за производството на популярната и любима на много поколения „Лютеница Първомай“.

0 коментара

БТПП връчи годишните награди на службите по търговско-икономически въпроси

Българската търговско-промишлена палата съвместно с Министерството на икономиката на Република България за девети път връчи годишните награди на службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ).

0 коментара
1796_1.jpg

Турнето на „Оргахим“ премина с голям успех през Русе, Бургас и София

Повече от 1500 души се впуснаха в приключението „Органик“ тур, с който Цветът на 2019-та година посрещна лятото. Караваната на „Оргахим“ премина през Русе, Бургас и София, като създаваше красив и много специален „Органик“ кът в сърцето на всеки град.

0 коментара

Две иновативни компании си поделят Голямата награда 2019 на b2b Media

Петото издание на конкурса отличи най-добрите предприемачи, най-иновативните компании, най-креативните пространства, както и социално - отговорни кампании, използващи иновативно мислене за постигане на значими резултати.

0 коментара

АРТ ФЕСТ ЛОКАЦИЯ ЛОКОРСКО

8 юли 2019г ( от15 - 19 h)

Традициите срещат Бъдещето в работилници по художествени занаяти

И в кино ....

В Ателито на „Подкрепа за дебют“, в читалището на село Локорско ... . На 30 минути от Лъвов мост.

А прекрасните поляни, билки и пейзажи, удобни еко маршрути и вело пътеки са сред екстрите на Дестинация Локорско.

В София, но не съвсем....

0 коментара

14 финансови инструмента ще бъдат обединени в бъдещата финансова програма на Европейската комисия „Инвестирай в Европа“

„Българската банка за развитие заявява готовността си да участва като прилагащ партньор в предстоящата мащабна финансова програма на ЕК “InvestEU”. Това заяви главният изпълнителен директор Стоян Мавродиев по време на откриването на международния икономически форум на ББР, под наслов „Пътища за партньорства“.

0 коментара

Над 5500 посетиха TRUCK EXPO 2019 на Летище „Лесново“

Тук водещи автомобилни марки показаха последните тенденции в подобренията на двигателите, производителността, емисиите и външния вид на камионите. Асфалтът под тунингованите влекачи буквално „се огъна“ в ритъма на темпераментна музика и впечатляващите машини, дошли на Летище „Лесново“ специално за първото издание на TRUCK TUNING SHOW – част от съпътстващата програма на най-голямото събитие в сектора на тежката автомобилна индустрия.

0 коментара

Цветан Симеонов е преизбран за председател на Управителния съвет на БТПП

ХХХIV-то  Редовно Общо събрание на БТПП избра нов 87-членен Управителен съвет. За председател на Управителния съвет на БТПП бе преизбран Цветан Симеонов. За заместник-председатели  на УС на БТПП бяха избрани Красимир Дачев и Тодор Табаков.

За членове на новия Изпълнителен съвет на БТПП, освен председателят и зам.-председателите, бяха избрани Валентина Зартова, Васил Тодоров, Гена Събева, Емил Пеев, Иван Стоименов, Лъчезар Искров.

0 коментара

За 9-та година b2b Media ще връчи своите Зелени Оскари

Националният конкурс "Най-зелените компании в България” се провежда за девета година и отличава най-отговорните бизнеси, общини, неправителствени организации и личности.Конкурсът се организира от b2b Media.

Официалната церемония за връчване на Зелените Оскари в 14 основни и 12 допълнителни категории ще се проведе на 7 – ми юни 2019. Организаторите от b2b Media ще отличат също и “Зелена личност”, “Зелено перо” и “Зелена медия.

0 коментара

Проведоха се поредните „Дни на Роботиката“ в Техническия университет в София

“Дни на Роботиката” е събитие, което се провежда всяка година и има за цел да събере всички технологични ентусиасти на едно място. Те показват над какво работят, разказват възможностите за развитие на проектите си, както и да споделят своя опит. Инициативата е разделена на две части. В първия ден се провеждат различни лекции, посветени на новите технологии. Инженери от водещи компании и университети разказват за своя опит.

0 коментара

Финансовите инструменти (ФИ ) са важно средство за постигане целите на ЕС

Информационно-обучителен семинар за възможностите за подкрепа на стартъпи, чрез финансови посредници/дялови фондове/, от Фонда на Фондовете при Министерство на финансите, проведе Фондация ГИС-ТрансферЦентър. Средствата се управляват от държавното акционерно дружество Фонд мениджър на финансови инструменти в България (ФМФИБ ) Общият ресурс за целта е 53 млн. лева.

0 коментара

Нови регулации на китайския пазар в областта на селското стопанство

Представиха Центърът за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа /ЦНСССКЦИЕ/ и Съветът за инвестиции към Българската търговско-промишлена палата. Инициативата 16+1 от 2012 г. насам бекежи засилен диалог и сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ на държавно ниво. Направени са и конкретни стъпки за сближаване на ниво бизнес.

0 коментара

Българската стопанска камара (БСК) изразява несъгласие с новия модел за концесиониране на морските плажове

Българската стопанска камара (БСК) изразява несъгласие с новия модел за концесиониране на морските плажове. От началото на годината тези процедури са прехвърлени от обхвата на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие към новия Закон за концесиите.

0 коментара

Връчиха Наградите на БАИТ за 2018

На тържествената церемония бяха отличени носителите на наградите в 10 категории: Образователна награда, Младежка награда, Журналистически принос, Държавна администрация, Общинска администрация, StartUp Компания, Успешен български ИКТ продукт, Значителен корпоративен ИКТ проект, Компания-новатор в използване на авангардни ИКТ решения и Компания с най-голям принос за популяризирането на имиджа на българската ИКТ индустрия по света.

0 коментара

„Оргахим" избра Органик нюанс на зеленото за цвят на 2019 г.

За четвърта поредна година компанията определя цвят и тенденция, която ще повлияе върху предпочитанията в интериорния дизайн и архитектурата през следващите 12 месеца. Церемонията се състоя в Амфитеатъра на х-л „Арена ди Сердика“ в София и събра на едно място водещи интериорни дизайнери, колористи, архитекти и експерти в строителния бранш. Цвпт на гпдината е Платформа, която дава погледа на професионалната гилдия към възможностите за работа с цветовете.

0 коментара

Приключиха номинациите за Наградите на БАИТ за 2018 г

Приключиха номинациите за Наградите на БАИТ за 2018 г

Направени са общо 120 регистрации от 97 личности и компании. Най-оспорвана в тазгодишния конкурс с 16 кандидатури се очерта категорията Значителен корпоративен ИКТ проект. В нея се конкурират разнообразни по отношение на мащаб, иновативност и сфера на приложение проекти, които демонстрират капацитета на българските компании.

0 коментара

Системата за превенция на здравето на работещите у нас има нужда от подобряване

Семинар обсъди темата „Европейски модел на превенция на здравето на работещите“. Оценка на проблемите на превенцията на здравето в страната и възможностите, които се откриват с въвеждането на Европейските норми и практики направиха доц. д-р Кирил Карамфилов, Медицински университет-София, и д-р Петя Георева, дм, управител на ЦПЗ.

0 коментара

Агенцията по заетостта връчи традиционните награди „Работодател на годината”

За 15-та поредна година Агенцията по заетостта връчи наградите „Работодател на годината” на 12 от своите най-успешни партньори сред работодателите.

На тазгодишната церемония наградите поднесоха министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, председателят на комисията по труда, социалната и демографската политика към Народното събрание Хасан Адемов и заместник-министрите на труда и социалната политика Зорница Русинова, Султанка Петрова и Лазар Лазаров.

0 коментара

Нужна е реабилитация на предприемачеството, ако искаме да вървим напред

С това послание се обърна към участниците в срещата при президента на Републиката, Радосвет Радев, председател на БСК, ротационен председател на АОРБ за 2018 г. На срещата бе обсъдено състоянието на бизнес климата в страната.

0 коментара

Проведе се XV-то Общо събрание на БСК

Делегатите на ОС приеха отчетите на Управителния и на Контролния съвет на БСК за периода 2014-2018 г., както и Бюджета и Основните насоки за дейността на Камарата за периода 2019-2023 г. Събранието направи промени в Устава и избра нови управителни органи. Радосвет Радев беше избран за председател на УС на Камарата.

0 коментара

ЕК избра Саша Безуханова за член на Борда на Европейския институт за иновации и технологии

Европейската комисия избра Саша Безуханова – основател и председател на платформата MOVE.BG, за член на Борда на Европейския институт за иновации и технологии (ЕИТ). Заедно със Саша в Борда на ЕИТ влизат Барбара Новаковска – управляващ директор на Полската асоциация за дялово финансиране и рисков капитал, и Лаима Кауспадиене – експерт по предприемачество, технологичен трансфер и иновационни екосистеми в Литва.

0 коментара

София беше домакин на трета национална конференция в рамките на мрежата ReferNet

Представител на България в Европейската мрежа за обмен на опит в професионалното образование и обучение/ ReferNet / е Националната агенция за професионално образование и обучение/ НАПОО/, която бе и организатор на събитието.

0 коментара

Първа копка на завод

Инвестиция от 32 млн. евро ще осигури 2000 работни места. Това планира да направи германската компания за автомобилни кабелни инсталации Леони в региона на град Плевен.

0 коментара

Hyundai ще направи премиера на KONA Electric на ELECTRO MOBILITY EXPO

Така България става една от първите страни в Европа, където корейският производител предлага изцяло електрическата версия на компактния SUV KONA. Моделът идва с впечатляващите 204 к.с. максимална мощност и 395 Нм въртящ момент, а 64-киловатчасовата батерия му позволява да измине до 480 километра с едно зареждане.

0 коментара

ИАНМСП представи Анализ на дейността по интегриране на МСП на международни пазари

Организираните участия на МСП в международни панаири, изложения и прояви, чрез подкрепата на ИАНМСП, са ключови за успешното реализиране на връзки и контакти с търговски партньори. С участието си в тях, предприятията успяват да привлекат интереса на чуждестранни партньори, да спечелят повече международна популярност и в резултат на това, да сключват успешни договори за износ.

0 коментара

България и страните от Вишеградската група, с обща позиция относно нелоялните търговски практики

България, Румъния, Словения и Хърватия, заедно със страните от Вишеградската група (Чешка република, Полша, Унгария и Словакия) подписаха Обща позиция по Предложението за директива на Европейския парламент и на Съвета относно нелоялните търговски практики в отношенията между стопански субекти по веригата за доставка на храни. Тя ще бъде представена в рамките на следващото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство.

0 коментара

Споразумение за сътрудничество подписаха министрите Боил Банов и Красимир Вълчев

Идеята е за провеждане на част от учебните занятия в „естествена среда“, в музеи и галерии. Искаме децата да опознаят историята и природните науки. Когато учениците посещават музеи те се срещат с музейни специалисти, изследователи. Историята е част от образованието, заяви след подписването министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

0 коментара

Подготовката на първото Electro Mobility Expo 2018 е в разгара си

От 13-ти до 16-ти септември Sofia Ring Mall ще бъде домакин на най-голямото и най-разнообразно събитие за електромобили досега у нас - 4-дневна специализирана експозиция, еднодневна интегрирана конферентна сесия, тест драйв и демонстрации. Иноваторите сред автомобилните производители ще покажат докъде са стигнали, а създателите на зарядна инфраструктура и батерии -  кои предизвикателства са вече зад гърба им.

0 коментара

Тази седмица е финалната фаза на Microsoft Imagine Cup 2018

49 отбора от ученици и студенти от цял свят се състезават във финалната фаза на Microsoft Imagine Cup 2018 – най-голямото технологично състезание за младежи.

В сряда, 25 юли 2018 г., трите най-добри отбора ще представят проектите си пред журито на конкурса, като избраният за победител има възможност да спечели финансиране до 100 000 долара и менторска сесия с главния изпълнителен директор на Майкрософт Сатя Надела.

0 коментара

АИКБ връчи петите годишни награди „Икономика на светло"

Победителите в категориите бяха избрани от специално жури от над 100 изявени личности чрез тайно гласуване. Отличията бяха раздадени на тържествена церемония в София Хотел Балкан снощи, а гости на събитието бяха министър-председателят на Република България Бойко Борисов, вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на финансите Владислав Горанов, важни представители на правителството, Столична община, бизнеса, неправителствени организации и социални партньори.

0 коментара

В АИКБ отчитат изсветляване на българската икономика с над 3 пункта

Композитният индекс „Икономика на светло“, чрез който Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) измерва за осма поредна година „светлата“ част на българската икономика, се е повишил с над 3 пункта до 74.78 за 2017 г. Това стана ясно на специална пресконференция, на която от АИКБ отчетоха ясна тенденция на ускоряване на динамиката на свиване на неформалната икономика през последните три години.

0 коментара

Първата копка на завод на „Мерцедес-Бенц“в Тракия икономическа зона

„Новият високотехнологичен завод за светлини на „Мерцедес-Бенц“ е не само едно обещаващо начало на Тракия икономическа зона, но и сериозен актив за страната ни, който ще събуди интереса на повече чуждестранни инвеститори.“ Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов па време на първата копка на завода на „Мерцедес-Бенц“ “ в Пловдив. Той изтъкна, че инвестицията ще бъде в размер на 40.6 милиона евро, което включва изграждането на 3 завода и парк за поддоставчици.

0 коментара

АОРБ обяви номинациите за наградите „Икономика на светло“ за 2017 г.

Призовете на най-представителната работодателска организация у нас се връчват в три категории: „За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата“, „За личност или организация, допринесла за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция“ и „За журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към нетърпимост към неформалната икономика“.

0 коментара

В БСК представиха новите възможности по Норвежкия финансов механизъм

Наскоро обявената за България Програма "Бизнес развитие, иновации и малки и средни предприятия", част от норвежкия финансов механизъм, за периода 2014 – 2021 г. е на стойност 28.5 милиона евро. През новия финансов период в България ще бъдат финансирани проекти на малки и средни предприятия (МСП) в сферата на зелените иновации и бизнеса.

0 коментара

В БТПП се проведе Българо-руският форум „Медицина и фармация – 2018“

Новите възможности за сътрудничество между България и Русия в областта на медицината и фармацията се обсъдиа от над 80 представители на български и руски институции, професионални и търговски асоциации и компании от двете страни. „България е перспективна страна за целия регион. Укрепването на здравето е един от най-важните сектори. Радвам се, че днес в БТПП има представители на бизнеса и от Македония, Гърция.

0 коментара

Европейският парламент на предприятията ЕПП се проведе в София

Повече от 200 представители на бизнеса дискутираха важни въпроси, касаещи Единния европейски пазар, търговията и инвестициите, МСП и предприемачеството, човешкия фактор – умения, търсене и предлагане на работна ръка.

0 коментара
1713_05.jpg

Николай Василев представи третата си книга „Кариера или не?“

Книгата е издание на Сиела Норма АД. Впечатленията си за нея и от съвместната работа с автора й, споделиха главният редактор на издателство „Сиела“ – писателят Захари Карабашлиев и изпълнителният директор на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров.

0 коментара

Двама учени си поделиха Голямата награда "Питагор" 2018 за цялостен принос

Националният археологически музей събра цвета на българската наука на Церемония по връчването на годишните награди на МОН "Питагор".

Жури от изтъкнати представители на българската наука, под председателството на проф. Костадин Костадинов, трябваше да открои победителите измежду 44 номинирани изявени учени и колективи.

0 коментара

„Grow with Google“ с официален старт в България

Тази програма има за цял да обучи дигитално 1 милион европейци до 2020 година. Събитието бе открито от министър-председателя на Република България Бойко Борисов, в присъствието и на Анетe Крьобер-Риел, старши директор Публични политики и връзки с правителствата в „Google“.

0 коментара

Форум на високо равнище обсъди двойния стандарт при храните

Форумът „Двойният стандарт при храните в ЕС – да сложим проблема на масата“. е организиран от Омбудсмана Мая Манолова. под патронажа на Премиера и е част от програмата на българското председателство на Съвета на ЕС.

0 коментара

Престижните „Зелени Оскари“ ще бъдат връчени на 11 май 2018

Кампанията се провежда за осма поредна година. Организатор на конкурса е b2b Media. Кандидатстването в Националния конкурс “Най-зелените компании в България” продължава до 4 май 2018 г. Ранните кандидатури се приемат до 27 април 2018 г.

0 коментара
1704_04.jpg

Връчиха Годишните награди за социално предприемачество

Заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова връчи Годишните награди за социално предприемачество по време на седмия Европейски форум на социалните предприятия. Форумът се проведе от 16 до 18 април в София, в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

0 коментара
1703_03.jpg

Наградиха призьорите в Националния конкурс „Млади таланти“

Церемонията по награждаването на финалистите в конкурса се проведе в Археологическия музей в София. Заместник-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов връчи наградите на победителите в Юбилейния 20 –ти конкурс. Авторите на първите три отличени проекта получиха парична награда от 1500 лв и ще представят страната ни на Европейския конкурс за млади учени през септември 2018 г. в Дъблин, Ирландия.

0 коментара

МОН подписа споразумение за сътрудничество с Дигиталната национална коалиция

С това се стартира съвместната работа между Министерството на образованието и науката (МОН) и Дигиталната национална коалиция., по проект „Е-start@school“, финансиран от Google. В рамките на проекта, 450 учители от най-малко 200 основни училища в Ловеч, Монтана, Видин, Враца и Плевен ще повишат дигиталните си умения и квалификация.

0 коментара

Изискванията за сигурност нарастват заедно с дигитализацията

Нещо повече – сигурността и намаляването на рисковете са катализатор за все по-бурното развитие на дигиталните технологии и ще ги подкрепят все по-силно. Това стана ясно от проведената шеста поред Кофас конференция по управление на риска на тема „Дигитализация, автоматизация и изкуствен интелект: поемаме управлението“.

0 коментара

Клъстер „Подемна техника“ подписа моморандум за сътрудничество с Македоно-българската стопанска камара

Споразумението е насочено към насърчаване и улесняване на бизнес контактите и на взаимодействието между предприятията от бранш „Телферо и краностроене“ и членовете на смесената камара. Предвижда се възможност за съвместно участие в проекти, извършване на проучвания, предоставяне на експертиза, организиране и участие в съвместни инициативи.

0 коментара

Съветът на министрите на земеделието на ЕС прие Заключения за ОСП

"Заключенията съдържат визия за основните елементи на бъдещата Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г.,, която споделя мнозинството от държавите-членки. Ето защо бих искал да благодаря на всички мои колеги в Съвета и техните екипи за духа на съгласие, за консенсусното настроение и за цялата упорита работа и доброто сътрудничество през последните месеци ", заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

0 коментара

Учреди се Българско - македонска търговско промишлена палата

В присъствието на около 40 представители на фирми и физически лица, се взе решение за учредяване и подготовка на регистрацията на Българско македонска търговско промишлена палата ( БМТПП ), като отделно юридическо лице, Сдружение, по ЗЮЛНЦ. Събранието беше открито от главният секретар на БТПП, Васил Тодоров, който представи учредителите и организира гласуване на ръководни органи.

0 коментара

"Следвай идеите си - стани предприемач"

Под този надслов се проведе Конференция посветена на младежкото предприемачество в Европа. Конференцията бе открита от министърът на икономиката Емил Караниколов, който заяви, че основно предизвикателство за Европа е създаването на условия, в които да има повече предприемачи, тъй като благодарение на тях се създават нови предприятия, нови работни места, развиват се нови умения и пазари.

0 коментара

Отличиха победителите в конкурса „Наградите на БАИТ“ за 2017 г.

За 7-ма поредна година кампанията и церемонията за Наградите на БАИТ. са под патронажа на Президента на Република България. Това издание на конкурса е и под егидата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

0 коментара
1688.JPG

Откриха АГРА 2018 в Пловдив

Изложението се провежда за 27-ми път и ще продължи до 25 февруари 2018 година. Над 700 фирми от 30 държави се представят на престижния форум  за агробизнес, храни, вино и хорека сектора.

0 коментара

Габриела Козарева е новият изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия

До сега, Козарева беше заместник-министър на Министерство на младежта и спорта, където преди това е Директор на Дирекция „Спортна инфраструктура и управление на държавното участие”. Преди това тя е била консултант в частния бизнес и съдебен помощник във Върховния Административен съд на Република България.

0 коментара

Групата на ББР ще подкрепя стартиращи предприятия и иновациите

Нови продукти за стартиращ бизнес и внедряване на високи технологии в индустрията ще предлагат дъщерните дружества на ББР - НГФ и МФИ „ДЖОБС“. Продуктите са предназначени за микро предприятията и за стартиращите фирми, и са част от плановете в работата на дъщерните дружества на ББР през 2018 г.

0 коментара

Подписа се Меморандум за разбирателство между ИАНМСП и Trade Malta

Меморандумът бе подписан по време на Бизнес форумът и двустранните срещи организирани в рамките на посещението на президента на Малта Мари-Луиз Колейро Прека, която е у нас по покана на президента на Република България Румен Радев.

0 коментара

„Работодател на годината – 2017” на Агенцията по заетостта отличи 12 работодатели

В категорията „Работодатели с най-съществен принос на националния трудов пазар“ равностойно печелят три компании, които са осигурили заетост на безработни лица в голям териториален обхват:

0 коментара

10 години от създаването на специалност „Предприемачество“в УНСС

В тържественото връчване на дипломите на поредния випуск взеха участие представители на Администрацията, на бизнеса и общественици. Министерство на икономиката ще подпомогне млади предприемачи, като им даде възможност да кандидатстват с проекти за собствен бизнес по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. До края на декември ще бъде обявен прием на проекти за стартиращи предприятия, за който са осигурени над 67 млн.

0 коментара

С коктейл и театралното представление АИКБ отбеляза 21-вата си годишнина

Асоциацията на индустриалния капитал в България отпразнува своята 21-годишнина със своите членове и партньори с коктейл и театралното представление „Наследството“ на Театър „Искри и сезони“, който гостува на сцената на Театър ”София”.

0 коментара

Анкета сред шведски инвеститори бе представена в БТПП

Резултатите са от направено от шведската страна през 2017 г. проучване „България - привлекателен пазар за шведския бизнес” сред работещите в страната над 40 шведски компании. Присъствието на фирми от Швеция на българския пазар е традиционно. За 2016 г.  двустранният стокообмен с Кралство Швеция реализира ръст с 10.2% спрямо 2015 г. и възлиза на 346,6 млн. евро. През 2016 г.  вносът и износът регистрират ръст, като износът на страната ни за Швеция се е увеличил с 19.5%, а вносът с 1.5%.

0 коментара

Втора експертна дискусия Energy Managers’ Forum, организира списание „Ютилитис“

Пазарният сегмент “в рамките на деня” ще стартира през януари 2018 г. Подготвят се промени в Закона за енергетиката, които ще задължат всички лицензирани производители на електрическа енергия, които не получават преференциални цени, да продават цялото си производство извън квотата си за регулирания пазар, на енергийната борса.

0 коментара
1663.jpg

Безпрецедентен е ангажиментът на бизнеса към дуалното образование у нас

В първия учебен ден на 15 септември близо 800 ученици прекрачиха прага на 31 професионални гимназии в 19 града в цялата страна, за да се обучават по системата „учене чрез работа“ в рамките на проекта ДОМИНО („Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“) на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

0 коментара

“Дигиталните технологии срещат изкуството”във Варна

С нестандартна онференция на брега на морето, респектиращи гости, с интересни уоркшопи за дигитални артисти и предприемачи, на 18 август мрежата за дигитално развитие EDIT и Google започват националното турне EDIT on the ROAD. С турнето EDIT и Google трасират дигиталните пътища на България.

0 коментара

Министър Ангелкова и посланик Макаров посетиха Троянския манастир

Министърът на туризма Николина Ангелкова и извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация у нас Анатолий Макаров посетиха Троянския манастир „Успение Богородично“ и обсъдиха възможностите за разработване за руския пазар на маршрути за поклоннически туризъм в България. Визитата на руския дипломат бе по покана на българския министър.

0 коментара

ББР ще рефинансира микро заеми и лизинг по програма "Прогрес"

Инициативата е в рамките на програма "Прогрес" на Европейския инвестиционен фонд и цели да облекчи условията по заемите и финансовия лизинг, отпуснати на микропредприятия в последните 2 години. Компаниите, които ще бъдат рефинансирани, трябва да са с до 10 души персонал и активи или оборот до 2 млн. евро, а заемите не бива да превишават сумата от 25 хил. евро. Повече на http://www.bbr.bg

0 коментара

Тристранката обсъди проект на механизъм за определяне на МРЗ

Министър Бисер Петков проведе среща с национално представителните организации на работодателите и синдикатите, на която беше обсъден предложеният от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) проект на споразумение за процедура за договаряне и определяне на размер на минималната работна заплата в страната.

0 коментара

MOVE.BG отпразнува своя 4- ти Рожден ден

Ето как представят събитието самите рожденици. През отминалата седмица празнувахме рожден ден! Вече сме на 4! Както традицията на MOVE.BG повелява, и на този празник подготвихме за нашите гости и приятели една голяма изненада – представихме ви цял нов етаж от споделеното ни работно пространство за соцални иноватори и предприемачи. С него продължаваме да израстваме – и в площта, и във философията си.

0 коментара

Съвместно с Коми ще развиваме детски и поклоннически туризъм в България

За това се договориха във Варна, министърът на туризма Николина Ангелкова и ръководителят на Република Коми Сергей Гапликов, който е на посещение у нас със заместник-председателя на Правителството на Коми Григорий Саришвили.

0 коментара

Среща на АОРБ с омбудсмана Мая Манолова обсъди промени в законодателството

По инициатива на представителните работодателски организации АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ се проведе работна среща с Омбудсмана на Република България Мая Манолова, на която бяха обсъдени в детайли внесените по нейна инициатива законодателни предложения.

0 коментара

Съюз "Произведено в България" е утвърден за член на най-престижната европейска организация на малкия и среден бизнес UEAPME

Съюз "Произведено в България" е утвърден за член на най-престижната европейска организация на малкия и среден бизнес UEAPME.

0 коментара

Пореден успех на наши ученици от Балканиада по математика

Всичките ни 18 участници завоюваха медали – едни златен, 11 сребърни и шест бронзови. България е с 18 медала от XXI Младежка Балканска олимпиада по математика за деца до 15,5 г. Състезанието се проведе в Санитарно-оздравителен комплекс „Камчия“ край Варна.

0 коментара

Българо-румънският бизнес форум в Букурещ вече дава първи резултати

Форумът се проведе в рамките на официалното посещение на президента Радев в Букурещ, на 29 юни в бизнес центъра на Румънската търговско-промишлена палата и бе открит от президента на палатата Михай Дарабан. В българската делегация, организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България, участваха представители на 51 български компании, членове на всички представителни на национално равнище организации на работодателите.

0 коментара

Млади предприемачи представиха стартиращи фирми на Kръгла маса в БТПП

Кръглата маса на тема: „Финансовите инвеститори в подкрепа на иновативните старт ъпи и МСП, учредени от студенти и младежи” бе открита от Васил Тодоров, гл. секретар на БТПП, и модерирана от доц.д-р Йосиф Аврамов, съпредседател на Съвета по иновации и член на УС на БТПП.

0 коментара

17 нови професии ще бъдат включени в дуална форма от следващата учебна година

В Министерството на образованието и науката бяха връчени награди на ученици от паралелки с дуално обучение по професия „Готвач“, участници в конкурса „Аз готвя най-добре“ на Швейцарската образователна група. Учениците писаха есета за ресторанта на мечтите им. Най-добрите от тях бяха заснети на клипове и качени на сайта на проект ДОМИНО.

0 коментара

Кой ще успява през следващите 15 г. и защо?

Под това мото се проведе събитието посветено на 15 годишнината на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) . На форума присъстваха над 250 гости, представители на държавни институции, на академични и научни среди, на бизнеса, гости от чужбина, приятели и партньори на ВУЗФ. Сред официалните лица на събитието бяха Валери Симеонов, заместник министър-председател по икономическата и демографската политика, Красимир Вълчев, министър на образованието и науката, доц.

0 коментара

Бургас със специална награда за динамично развиващ се технологичен град

На официална церемония в хотел "Приморец", Бургас, Българската аутсорсинг асоциация (БАА) и Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) наградиха усилията и постиженията на българските фирми от сектора на изнесените услуги и ИТ сектора, инвеститорите и местните власти.

0 коментара

Тайната на успешното Председателство е активиране на гражданското общество

Тайната на успешното Председателство е активиране на гражданското общество
Това каза председателят на Белгийско- българската асоциация BEST2B д-р инж. Стефан Цанков по време на работна закуска "Белгийският опит в подкрепа на успешното българско председателство на Съвета на Европейския съюз", организирана от BEST2B, в която се включиха политици, представители на неправителствения сектор, на бизнеса, на академичната общност и медиите.

0 коментара

На тържествена церемония бяха връчени Наградите „Икономика на светло“

В церемонията  участваха председателят на Министерския съвет Бойко Борисов, представители на правителството, народни представители, дипломати и други официални лица. За четвърта година конкурсът открои и награди водещи институции и личности с активна позиция и принос в ограничаването на сиви практики.

0 коментара

Отличиха "Най-зелените компании в България" 2017

За 7-ма поредна година b2b Media раздаде престижните награди за еко политики и устойчиви практики на компании от всички сектори на икономиката.

Освен отличията в основните категории, бяха раздадени и специални награди за "Зелена иновация", "Зелена инвестиция", "Безхартиен офис" и медийните призове "Зелена медия" и "Зелено перо".

Като "Най-зелена банка" беше обявена Пощенска банка, а победител в категория "Телекомуникации" стана Теленор.

0 коментара
1625.jpg

Пореден форум "Финансиране на бизнеса" организира www.МоіtеРаrі.bg

Цeлтa - инфopмaциoннo пoдпoмaгaнe нa paзвитиeтo нa мaлĸитe и cpeдните пpeдпpиятия y нac, ĸaĸтo и oчepтaвaнe нa ocнoвни пpoблeми, cвъpзaни c дocтъпa дo финaнcиpaнe, беше постигната. 4- тото издание на Фopyмa срещна пpeдпpиeмaчи, изпълнитeлни диpeĸтopи, финaнcиcти с eĸcпepти от paзлични бaнĸoви и финaнcoви инcтитyции.

0 коментара

АИКБ отново настоява минималната работна заплата да отпадне

По време на открито за медиите заседание на УС, председателят на Асоциацията на индустриалния капитал на България, Васил Велев представи факти, според които заетостта расте, безработицата спада, но състоянието на човешките ни ресурси е критично. Работната сила в България е намаляла със 73 хиляди души през 2016 г. По данни на МВФ, страната е сред най-потърпевшите от емиграцията. Към 2012 г.

0 коментара

Първите ученици по швейцарската система за дуално образование завършват гимназия

На специална церемония на 15 май (понеделник) 20 ученици от Професионалната гимназия “Иван Хаджиенов“ в Казанлък ще получат диплома за машинни техници, специалност „Машини и системи с цифрово-програмно управление“.

0 коментара

В сила са промените в Училищните схеми за плодове, зеленчуци и мляко

От 5 май влезе в сила изменение на Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в учебните заведения - схема „Училищен плод“ и схема „Училищно мляко“. С приетото изменение, публикувано в бр. 36 на Държавен вестник, се променя периодът на подаване на заявления за одобрение на заявители по училищните схеми. Участие в схемите мога да се подават от 15 май до 15 юни.

0 коментара

Туристическа атракция с парен влак от Горна Оряховица до Трявна

В чест на свети Георги, чието име носят 372 души от екипа на БДЖ.,обединени в клуб „Георги“ , начело с изпълнителния директор Георги Друмев , компанията пуска на Гергьовден празничен туристически Гергьовски влак от Горна Оряховица до Трявна. „В тази инициатива съчетаваме празника, насладата, изненадите, музиката, творчеството, историята, традициите и фестивала, се казва в прессъобщение на БДЖ.

0 коментара

10 информационни срещи с абитуриенти проведоха Бюрата по труда

Близо 300 ученици, завършващи средно образование, се включиха в 10 информационни срещи, организирани от бюрата по труда в страната през последната седмица на април. Младежи от 11 и 12 клас посетиха срещите в Дупница, Първомай, Крумовград, Търговище, Ловеч, Берковица, Хасково, Луковит, Русе и София, за да получат актуална информация за пазара на труда и възможностите за работа, които предлага Агенцията по заетостта.

0 коментара

СИРТ връчи в БТПП наградите в Четвъртия конкурс за иновации

Церемония по награждаването на победителите в Четвъртия конкурс за най-успешна иновативна фирма и най-добър иновативен проект за 2016 г. се състоя в Българската търговско-промишлена палата . Организатори на събитието са Съветът по иновации и развитие на технологиите при БТПП (СИРТ) и БАН, със съдействието на Банка ДСК. Резултатите от конкурса показват, че целенасочено се търсят и прилагат практики, които водят до иновации.

0 коментара
1615.jpg

Петата конференция на Кофас преминаха при голям успех

Ролята на иновациите и на постиженията на четвъртата индустриална революция за постигането на по-добра конкурентоспособност е значителна, но не е единствена. Изключително значение имат доброто управление на рисковете и неизменния човешки фактор. Още сме далеч от едно напълно безрискова и спокойна, оставена на автоматизации икономика – и това всъщност е хубаво. Това стана ясно на организираната от Кофас пета конференция по управление на риска.

0 коментара

Поредни златни и сребърни медали от световни състезания за наши ученици

Четиримата финалисти от Националата търговско-банкова гимназия (НТБГ) в София се представиха отлично и заслужено завоюваха златото на световното бизнес състезание за решаване на казус, на Харвардския университет Global Business Challenge, в конкуренция с 400 участници от 10 държави, разпределени в 60 отбора.

0 коментара

ИКЕМ награди победителите в конкурса „Кубратов меч“

Националната браншова организация „Индустриален клъстер електромобили“ (ИКЕМ) награди победителите в конкурса „Кубратов меч“ – за принос в развитието на електрическата мобилност в България през 2016 г. Церемонията се състоя в Интер Експо Център, София, в рамките на изложението MachTech&InnoTech, в което ИКЕМ е партньор и участник вече шеста поредна година.

Награди за екипни проекти през 2016 г. получиха:

0 коментара

Работодателите представиха приоритетите си пред президента на Република България

Работната среща бе проведена в Президенството с участието на четирите национално представителни работодателските организации - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ. Васил Велев, председател на АИКБ и ротационен председател на АОБР за 2017 г., посочи като приоритетен за решаване проблем - недостига на човешки ресурси за икономиката ни. В тази връзка, АОБР настоява за дълбока и бърза реформа на професионалното и висшето образование.

0 коментара

Сега е време да се инвестира в Украйна

Днес Украйна има много предимства за инвестиции и развитие на бизнес. Държавата е с голям потребителски пазар, обширна и изключително плодородна земеделска земя, находища и природни ресурси, добре развита индустриална база и система на транспортни вериги, включително и пристанищна инфраструктура, високо квалифицирани кадри и работна ръка, средно ниски цени за живот.

0 коментара

Връчиха "Наградите на БАИТ" за 2016 г.

Церемонията по награждаване на победителите се проведе под патронажа на Президента на Република България Румен Радев Приветствие от негово име към участниците в конкурса поднесе вицепрезидентът Илияна Йотова"Горда съм, че наши сънародници са сред водещите специалисти в сферата на информационните и комуникационните технологии", каза Йотова по време на церемонията.

0 коментара

Връчиха наградите „Инвеститор на годината“ ‚ 2016

За единадесети път Българската агенция за инвестиции (БАИ) връчи наградите „Инвеститор на годината“ и отличи най-значимите инвестиционни проекти, реализирани в България през изминалата година.Водещи критерии при определянето на победителите са обемът на инвестицията, броят на разкритите работни места, както и районът, в който се разкрива ново производство или се разширява вече съществуващо предприятие.

0 коментара

Националният икономически съвет (НИС) да инициира премахване на класовете за прослужено време, поискаха от АИКБ

Това предложение направи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев по време на работна среща с министъра на икономиката Теодор Седларски, който е и председател на НИС, . На срещата присъстваха още заместник-министърът Лъчезар Борисов, главният секретар Владимир Туджаров на Министерство на икономиката, както и членове на Управителния съвет и представители на браншови организации, членуващи в АИКБ.

0 коментара

НоваториТЕ, четвъртък, 23 февруари

НоваториТЕ е ежемесечно предаване за технологии, което събира историите на български предприемачи от целия свят и разкрива движещите сили зад успеха на техните компании. Всеки епизод разказва за една конкретна индустрия през перспективата на успешни български предприемачи в нея.

#гост

0 коментара

Работна среща с ръководството на ГЕРБ

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) проведе работна среща с ръководството на ГЕРБ, на която ще бъдат представени приоритетните за АОБР теми за социално-икономическото развитие на страната във връзка с провеждането на предсрочни парламентарни избори на 26 март 2017 г. На срещата от страна на ГЕРБ ще присъстват Томислав Дончев, Делян Добрев и Владислав Горанов.

От страна на АОБР участие ще вземат:

0 коментара

Малта пое председателството на ЕС

Евроклубът към БТПП проведе традиционна среща по повод поредната ротация за поемането на председателството на Съвета на ЕС. Република Малта сменя Словакия на кормилото на ЕС за срок от 6 месеца.

Традиционно с приветствие към гостите, срещата откри председателят на БТПП Цветан Симеонов, подчертавайки,че България ще займства добрият опит за своето предстоящо председателство в началото на 2018 година.

0 коментара

Капиталът на нацията

Наши ученици спечелиха 63 медала от международни олимпиади през 2016. 63 са медалите от Международната олимпиада по математика, 4 – по физика, 7 по химия, 3 – по биология, 3 – по информатика, 5 – по математическа лингвистика, 7 – по астрономия, 6 – от европейската олимпиада по природни науки, 12 – от Балканиадите по ма тематика и 8 – от Балканиадите по информатика (за старша и младша възраст).

0 коментара

Работна среща в АИКБ с евродепутата Мария Габриел обсъди внос на специалисти от страни извън ЕС

Българските фирми търсят работници от страните, където има българска диаспора - Украйна, Молдова, Македония, Сърбия, но има интерес за внос на работна ръка и от страни като Виетнам. АИКБ иска по-лесен внос на специалисти от страни извън ЕС.

0 коментара

ББР получи 150 млн. евро от Европейската инвестиционна банка по Плана "Юнкер"

Българска банка за развитие (ББР) получи 150 млн. евро от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за финансиране на проекти на малки и средни компании. Средствата се отпускат с подкрепата на ЕС чрез гаранция от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), част от Инвестиционния план за Европа (план „Юнкер“). Споразумението бе подписано от изпълнителния директор на ББР Ангел Геков и Флавия Паланца, директор за Централна и Югоизточна Европа в ЕИБ.

0 коментара

„Българската Коледа“ 2016 ще подкрепи деца с тежки хронични заболявания

Четиринадесетото издание на благотворителната инициатива, която се провежда под патронажз на държавния глава, е в подкрепа на деца с тежки хронични заболявания. „Новото издание на „Българската Коледа“ си поставя амбициозната цел да помогне на децата с тежки хронични заболявания, чрез осигуряване на модерна, високотехнологична апаратура за прецизна диагностика и съвременно лечение и рехабилитация в университетските и областни лечебни заведения.

0 коментара

Стартира първото предаване за технологични тенденции и иновации НОВАТОРИТЕ

На 30-ти ноември в 18:00ч стартира първото предаване за технологични тенденции и иновации НОВАТОРИТЕ- Building from Bulgaria, част от инициативата EDIT.bg. Предаването се излъчва и на живо през youtube канала на MOVE.BG.

0 коментара

Български и китайски учени ще работят заедно в научни проекти в селското стопанство

Китайска делегация, водена от заместник-председателят на Юнанската академия по селскостопанска науки проф. Фен Янхонг и още 5 професори, работещи в различни направление в аграрната наука се срещна с ръководството на ССА. По време на посещението се сключи Споразумение за научно-техническо сътрудничество в областта на селското стопанство, между Селскостопанската академия (ССА) и Юнанската академия за селскостопански науки, Китай, съобщиха от пресцентъра на Академията..

0 коментара

АИКБ сключи споразумение за сътрудничество с Организацията на ООН за промишлено развитие - UNIDO

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) е първата работодателска организация от България, която сключи споразумение за сътрудничество с Организацията на ООН за промишлено развитие – United Nations Industrial Development Organization (UNIDO).

0 коментара

Връчиха наградите от конкурса „Млад изобретател 2016“

Конкурсът се провежда за трета поредна година, с финансовата подкрепа на „Овергаз“  и в партньорство с Българската стопанска камара. Oрганизатор е Фондация «Миню Балкански».
Домакин на събитието бе  БСК, където младите хора  представиха  разработките си пред  медии и специалисти.

0 коментара

Пореден успех на български ученици на международно състезание

Четирима ученици от Националната търговско-банкова гимназия (НТБГ) заеха призови места на Международния панаир на ученическите фирми в Улм, Германия. Събитието се проведе от 15 до 17 ноември т.г. в три направления – състезание за най-добър рекламен видеоклип, Международно бизнес състезание и за най-добре представила се фирма в областта на бизнес общуването, маркетинга и продажбите. И в трите направления първите места завоюваха българските участници.

0 коментара

Международна конференция „Иновациите творят бъдещето“

21 ноември 2016 г., в Интер Експо център София, зала Мусала, бул. Цариградско шосе 147. Конференцията ще представи резултатите от проект Action project for Innovation - APInno - 2014-1-BG01-KA203-001561, финансиран по програма Еразъм+. Проектът цели да засили партньорството между бизнеса и университетите, като един от факторите способстващи развитието на иновационна култура в организациите.

0 коментара

EDITogether, първата голяма среща на малки и средни дигитални и иновативни бизнеси в България

Събитието, организирано от дигиталната мрежа EDIT.bg, събра предприемачи и представители на стартъп екосистемата, анализатори и инвеститори. Поводът за EDITogether беше обявяването на резултатите от първото национално проучване на малките и средни дигитални компании в страната InnovationShip Bulgaria|Digital

0 коментара

Годишна конференция “Споделена икономика и умни градове”

Събитието се провежда за втора поредна година от b2b Media, мотото на това издание е „Виж бъдещето“. Kонференцията събра официални лица,представители на най-успешните компании в сферата на технологиите,архитектурата, строителството и други сектори, медии, стартъп предприемачи и гости.

0 коментара

Връчиха Първи годишни награди ФИНТРЕЙД БИЗНЕС НАГРАДИ

Пловдивската „Мели М“ ООД спечели голямата награда от 5 000 лв. с проекта си „Виртуална пробна“ Инициативата се организира за първа година от Финтрейд Файнанс АД и в нея участваха десетки български микро и малки предприемачи от цялата страна. Трийсет и седем бяха допуснати до експертна оценка, а шест проекта се състезаваха на финала на конкурса.

0 коментара

Планът Юнкер и възможностите пред българските МСП, бяха представени в БТПП

Палатата бе домакин на кръгла маса "Как функционира Европейският фонд за стратегически инвестиции - примери за успешни проекти по плана Юнкер". Събитието се организира от Съвета по иновации и развитие на технологиите при БТПП (СИРТ), с участието на представители на бизнеса.

0 коментара

Български банки тестват blockchain система за дигитализация

Технологичните иновации и финансовите услуги - тези теми обединиха представители на банковия и ИТ бранша по време на #NEXTDIFI - Форума за дигитални финанси и технологични иновации в банковия и финансовия сектор, организиран от b2b Media.

0 коментара

Конференция в БТПП обсъди Либерализация на търговията и услугите в Дунавския регион

БТПП организира конференция „Либерализация на търговията и услугите в Дунавския регион, Западните Балкани и страните от ЦЕФТА“, в сътрудничество с Партньорския проект на Асоциацията на немските търговско-икономически палати (DIHK) и ЦЕФТА, Западнобалканския инвестиционен форум на палатите (WB CIF) и Асоциацията на дунавските търговски палати (DCCA).

0 коментара

Първа среща на столиците на страните от ЦИЕ и Китай

В периода 26-28 септември, 2016 г. София е домакин на първата среща на кметове и представители на местната власт от инициативата 16+1 под надслов “София – пресечна точка на нови възможности”.

0 коментара

Първа копка на третия завод за кабелни инсталации за автомобили на „Язаки“ у нас

Инвестицията е в размер на 50 млн. евро и ще бъде реализирана в Община Димитровград. Очаква се новата производствена локация да разкрие над 3000 работни места.

0 коментара

СТИВ Италия с бронзова статуетка „ХЕРМЕС” за 2015

На тържествена церемония в БТПП бяха отличени най-активните служби по търговско-икономически въпроси (СТИВ) за 2015 година. Голямата награда - бронзова статуетка "ХЕРМЕС" и Грамота, получи Надежда Иванова от Службата по търговско-икономическите въпроси /СТИВ/ в Рим, Италия.

0 коментара

Среща в Евроклуба към БТПП по случай смяната на ротационното председателство на Съвета на ЕС

Над 100 представители на държавната администрация, посланици, търговски представители на страните-членки, представители на бизнеса и медиите се запознаха с постигнатите резултати по време на председателството на Съвета на ЕС от Кралство Нидерландия, както и с амбициозните приоритети на Словашкото председателство.

0 коментара
1521.jpg

Борбата със сивата икономика бе предмет на дискусия, събрание и официална церемония

Проведоха се: Международна кръгла маса „Икономика на светло“, на която България сподели своя опит в ограничаване на Сивата икономика ; 8-то Общо събрание на Международния координационен съвет на организациите на работодателите (МКСОР), което прие Деклаеация в тази посока. Връчиха наградите „Икономика на светло“ за 2016 г. Всички тези събития иницира и организира Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

0 коментара

Министър Танева откри Жътвена кампания 2016 в с. Тихомирово

„През тази година в страната има увеличение на почти всички площи със зърнено-житни култури. С малко над 12 % са се увеличили площите с пшеница“, съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева, при откриване на Жътвена кампания 2016 в с. Тихомирово, Община Раднево, Област Стара Загора.

0 коментара

Рамково споразумение в полза на сътрудничеството между образованието и бизнеса

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Технически университет - София (ТУ - София) сключиха „Рамково споразумение за сътрудничество“. То бе подписано от председателя на Управителния съвет на АИКБ г-н Васил Велев и ректора на ТУ- София проф. дтн инж. Георги Михов.

Споразумението визира:

0 коментара

София е домакин на Kонференция „Енергийно саниране на сгради – добри практики от Германия и потенциалът в България“

В рамките на конференцията бяха представени утвърдилите се в Германия успешни модели в сферата на енергийната ефективност. Експерти от България очертаха пътя към обновяване на сградния фонд в страната ни и постигане на почти нулево енергийни сгради.

0 коментара

Първа национална ReferNet конференция организира НАПОО

Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО) е координиращата институция на дейностите на мрежата ReferNet в България. ReferNet е общоевропейска мрежа за обмен на опит и експертиза в областта на професионалното образование и обучение, създадена през 2002 година от Европейската агенция за развитие на професионалното обучение - CEDEFOP. В мрежата са представени всички страни-членки на Европейския съюз, Исландия и Норвегия.

0 коментара

Да отворим големите порти за общ бизнес

Това каза министърът на икономиката на Република Македония Дритон Кучи, по време на Работна среща в БТПП с представители на НПРО в България.

В разговора участваха Н.Пр. Марян Гьорчев, посланика на Република Македония в България, Тодор Табаков, член на ИС на БТПП, Никола Зикатанов, зам.-председател на УС на АИКБ, Георги Шиваров, зам.-председател на БСК, Зоре Темелковски, председател на Македонско-българската стопанска камара, както и представители на бизнеса и медиите.

0 коментара

Връчиха наградите на "Най-зелените компании в България"

Над 60 компании се конкурираха в надпреварата за "Зелените Оскари" в конкурса, организиран от b2b Media. 13 се увенчаха с наградите в 13-те основни категории от всички сектори на икономиката в България Наградите бяха определени от компетентно жури с председател Надя Маринова, гл. редактор на b2b Media.

0 коментара

Учредиха Световен център за квалификация на ловците и опазване на дивеча

На учредителното събрание присъстваха заместник-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов, директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев, почетният председател на Международния съвет по лова и опазване на дивеча (CIC) Бернар Лозе, почетният директор на Световната организация за здраве на животните (ОIE) Бернар Вала, както и представители от състава на българската делегация на Международния съвет по лова и опазване на дивеча (CIC).

0 коментара

Търговските палати от Югоизточна Европа са двигател на сътрудничеството в региона

БТПП бе домакин на международен икономически форум по повод приключване на българското председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (, организиран съвместно с Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП).

0 коментара

Галина Нифору представи програмата на Балканския Винен фестивал

5-тото юбилейно издание на Балканския Винен фестивал 2016, ще се проведе на 28 и 29 май oт 12 часа в градината на Гранд Хотел София.

Освен най-добрите български изби, които ще покажат много нови вина, на фестивала ще има представители на Гърция, Турция, Албания, Сърбия и Румъния. За първи път ще има участие на винарска изба от Израел, каза Галина Нифору, изпълнителен Директор BIWC, при представянето на програмата на Фесивала на пресконференция в БТПП.

0 коментара

МОН връчи наградите за принос в науката ПИТАГОР

Основната цел на наградите  е повишаване на престижа на научната кариера и на професията „учен“ в обществения живот
8-та официална церемония по връчването на наградите събра представители на изпълнителната власт, бивши министри на образованието и науката, ръководители на научни институти, на лаборатории, носители на наградата „Питагор“ от предишните  конкурси. В тазгодишното издание бяха номинирани 47 учени от висшите училища в страната и в чужбина.

0 коментара

Годишна среща на БФБЛ с посланиците обсъди къде ще е“ България след 20 години“

Иновациите и лидерството са ключът към дългосрочната визия за успешна България, стана ясно по време на първата Годишна среща с посланиците, организирана от Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) в партньорство с Британското посолство в София.

0 коментара

Големи компании и еко-стартъпи в битка за „Зелени Оскари“

До 26 май българският бизнес се конкурира със “зелени” проекти в рамките на Националния конкурс “Най-зелените компании в България”. Официалната церемония по награждаването е на 8 юни 2016 г. В битката за „Зелените Оскари“ тази година за първи път се включва и българското стартъп обществото.

0 коментара

Кръгла маса обсъди "Примери за успешни иновации в изследователските университети у нас"

Организатор на Кръглата маса бе Съвета по иновации и развитие на технологиите (СИРТ) при БТПП. Примери за успешни иновации в Софийския университет „Св.Климент Охридски”, Техническия университет, София и Химико-технологичен и металургичен университет, София”презентираха преподаватели от тези университети и бивши техни докторанти, заемащи мениджърски позиции в големи предприятия.

0 коментара

Безплатно измерване на кръвно налягане на 17 май – Световен ден за борба с хипертонията

Пунктове в 11 български града, от 10 до 17 часа на 17 май, са достъпни за гражданите. По повод тревожните данни, Българска Лига по Хипертония, която е асоцииран член на Европейското и Международното дружества по хипертония, в партньорство с Microlife България, Български Червен Кръст и Българското Нефрологичното Дружество, организират. Национална кампания „ Нормално кръвно налягане – здраве за бъбреците“.

0 коментара

Работна среща на работодателските организации с министър Кунева обсъди професионалното образование

Държавни стипендии за инженери, техници, технолози, педагози поиска бизнеса и предложи преструктуриране на програмите в средното образование по общини, още от следващата учебна година. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев посочи, че в някои райони на страната подготовката на кадри не съответства на нуждите на местните предприемачи. Индустрията трябва да получава подготвени кадри, допълни той.

0 коментара

Министър Кунева връчи традиционните награди „Свети Иван Рилски“

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева връчи на четирима училищни директори, постигнали високи резултати в професионалната си дейност и с принос към образованието, традиционните награди на името на Свети Иван Рилски. Както всяка година, церемонията се състоя в Рилския манастир на 11 май - Деня на светите братя Кирил и Методий.

0 коментара

Стартира шестото издание на Националния конкурс „Най-зелените компании в България”

От 25 април до 26 май 2016 г. включително, ще е активна онлайн апликационната форма за подаване на кандидатурите в националния конкурс „Най-зелените компании в България 2015”.
Кампанията се провежда в партньорство с Министерството на околната среда и водите.
Всяка компания, която е проявила „зелена“ инициативност през изминалата 2015 година, може да кандидатства онлайн за престижните награди на адрес: green.b2bmedia.bg
Категории:

0 коментара

МОН публикува законопроект за обществено обсъждане

Министерството на образованието и науката предлага за обществено обсъждане проект на закон за изменение и допълнение на Закона за професионалното образование и обучение. Промените се налагат заради привеждане на Закона за професионалното образование и обучение в съответствие със Закона за предучилищното и училищното образование.

0 коментара

Всички оперативни дейности в Държавен фонд „Земеделие“ са в нормален ритъм

„Яхти, хеликоптери и самолети не са договаряни по ПРСР не са купувани и луксозни автомобили“ , Това заяви изпълнителният директор на ДФЗ Румен Порожанов на пресконференция, на която беше представена дейността на Фонда в областта на превенцията и противодействието на нередностите, измамите, корупцията и други актуални теми.

0 коментара

Браншова организация за текстил и облекло (БОТО) отбеляза 10-годишнината от създаването си с тържествена сесия

Сред официалните гости на събитието бяха Георги Пирински, член на Европейския парламент, Мая Манолова, Омбудсман на България, Цветан Симеонов, председател на БТПП, Гълъб Донев, зам.-министър на МТСП, Никола Стоянов, зам.-изпълнителен директор на ИАНМСП.

0 коментара

БТПП и БАН наградиха най-успешните иновативни фирми за 2015 г.

За трети път Съветът по иновации и развитие на технологиите към БТПП и БАН връчиха награди за най-успешна иновативна фирма и най-иновативен проект за 2015 г. Първи приветства и поздрави участниците домакинът на събитието акад. Стефан Воденичаров, председател на БАН. В приветствието си Председателят на БТПП Цветан Симеонов подчерта, че обединението, което БТПП и БАН са постигнали, дава увереност, че всяка изминала година събитието ще става по-добро. Той се съгласи с думите на акад.

0 коментара