Среща на Евроклуба при БТПП по повод ротационната смяна на председателството на ЕС


Евроклубът се събира традиционно на всеки шест месеца по случай ротационната смяната на председателство на Съвета на ЕС. Организатор на специалното изпращане и посрещане на председателствата на ЕС в БТПП, е Enterprise Europe Network – най- голямата мрежа в подкрепа на бизнеса. Председателят на БТПП Цветан Симеонов приветства участниците с пожелания за една по-силна и сигурна 2016 година и изрази увереност, че председателството на Кралство Нидерландия ще осигури необходимия общоевропейски подход за справяне с предизвикателствата пред Съюза.

Председателят на Евроклуба проф. Ингрид Шикова цитира няколко холандски поговорки показващи пословичното трудолюбие и последователност на хората и институциите и подчерта, че високото ниво на приемственост между Люксембургското и Нидерландското Председателство е от изключителна важност за Европа в момент на растяща несигурност. И че ще осигури необходимата последователност при формулирането на европейските политики, насочени към стабилна и сигурна Европа. Холандия е страна с пословично трудолюбие, приятелска към бизнеса, Резултатите от люксембургското председателство на ЕС и приоритетите на току-що започналото холандско председателство почетният консул на Великото херцогство Люксембург Саша Безуханова и посланикът на Кралство Нидерландия у нас Том ван Оорсхот. Изминалите шест месеца бяха особено трудни за ЕС, отбеляза Саша Безуханова. „Независимо от предизвикателствата, Люксембург успешно съумя да изпълни амбициозната си програма и да осигури отворен подход при формулирането на мерки за справяне с бежанската криза и укрепване на външните граници след ужасяващия атентат в Париж“, посочи тя.

Н. Пр. Г-н Том ван Оорсхот представи приоритетите на Нидерландия за 12-то поред председателство на Съвета на ЕС и увери участниците, че ще бъдат положени усилия за подобряване на сътрудничеството в Европа. Фокусът ще бъде поставен върху просперитета, свободата и сигурността в ЕС. Конкретните цели, които холандското председателство ще следва, са насочени към подобряване на миграцията и международната сигурност, осигуряването на нови работни места чрез иновации, гарантиране на стабилни финанси и силна еврозона, подпомагане на борбата с климатичните промени чрез устойчиво икономическо развитие. Посланик Оорсхот подчерта, че просперитета на ЕС не трябва да се взема за даденост и че чрез общи усилия и солидарност Европа ще успее да се справи с предизвикателствата. Актуалната икономическа обстановка и пътят на България напред представи главният икономист на УникредитБуланк Кристофор Павлов, който запозна присъстващите с ключови политики, които биха дали необходимия тласък на българската икономика.

От представителството на ЕК в България, съветникът по икономически въпроси и европейски семестър Аглика Събева- Цветанова представи „Планът за инвестиции за Европа“, познат като Планът „Юнкер“. Тя изтъкна усилията на Европейската комисия да мобилизира частни инвестиции в ключови сектори, които да подобрят цялостния инвестиционен климат в ЕС. На срещата присъстваха над 100 членове на Евроклуба и гости, сред които зам.- министри, посланици, търговски представители на страните- членки, предприемачи, представители на академичните среди и медиите.

Повече за срещата и презентациите – ТУК: http://www.bcci.bg/news/9968