АЗ продължава приемът на документи по антикризисните мерки за заетост

АЗ продължава приемът на документи по антикризисните мерки за заетост

0 коментара

Агенция по заетостта уведомява, че продължава срокът на действие на четири мерки за запазване на заетостта, осигуряване на нова заетост и за подкрепа на семействата заради пандемията, реализирани по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Допълнително финансиране, осигурено с ПМС 182/07.05.2021 г., дава възможност мерките да се изпълняват до посочените срокове:

до 31.05.2021 г.

се приемат документи по мярката „Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19” По мярката се подкрепят работодатели чрез предоставяне на компенсации на част от работната заплата и дължимите данъчни и осигурителни вноски за сметка на осигурителя и осигуреното лице в размер на 290 лв.

Отпуснатите допълнителни средства са в размер на 22 млн. лв. за запазване на 33 000 pаботни места в най-пострадалите cектори „Хотелиерство и pесторантьорство”, „Туризъм” и „Транспорт”.

До момента на 2 937 фирми и cамоосигуряващи се са преведени над 52 млн. лв.

до 31.05.2021 г.

се подават документи по програмата „Родители в заетост”, която осигурява детегледачи на:

- Родители на деца от 0- до 5-годишна възраст, незаписани в детска ясла/градина, като родителите имат осигурено работно място по трудово/служебно правоотношение или са самонаети/самоосигуряващи се лица, но към момента полагат грижа за децата си и не са се върнали на работа;

- Многодетни родители - с три или повече деца на възраст до 12 г. , които са се върнали на работните си места, като децата посещават детски ясли/градини, както и училище.

- Безработни лица, регистрирани в бюрото по труда, които са родители на деца от 0- до 5-годишна възраст, незаписани в детска ясла/градина, или многодетни родители на деца от 0- до 12-годишна възраст, посещаващи детски ясли/градини, както и училище.

Отпуснатите допълнителни средства са в размер на 23 млн. лв.

От нейното начало са платени близо 48 млн. лв., като 7 162 родители и семейства са ползвали или ползват в момента детегледач.

до края на месец юни. се подават заявления от работодателите

По мярката „Запази ме” за компенсиране на работниците от затворените бизнеси със 75% от техния осигурителен доход.

. Отпуснатите допълнителни средства са в размер на 25 млн. лв. По тази мярка вече са преведени над 66 млн. лв. за компенсации и запазване на заетостта на 52 319 служители.

до изчерпване на финансовия ресурс се приемат заявки

по мярката „Заетост за теб“, с която се подпомагат работодатели да разкриват нови работни места и да назначават безработни за период до 6 месеца, като се покрива минималната работна заплата и осигуровките към нея.

Отпуснатите допълнителни средства са в размер на 50 млн. лв. До момента по програмата са разкрити близо 20 000 нови работни места. С допълнителните средства може да бъдат разкрити още 11 000 работни места.

до 15 юни 2021 г.

работодателите могат да кандидатстват и за получаване на средства по мярката „60/40”, реализирана по реда на ПМС 151/2020, изм. с ПМС 93/2021 г.

По тази мярка се изплащат средства за запазване на заетостта през месеците април и май 2021 г. на фирми от почти всички сектори от икономиката, чиито приходи от продажби са намалели с над 20% спрямо усреднените приходи за 2019 г.

Подробна информация на сайта на Агенцията https://www.az.government.bg/