Кръгла маса във Варна обсъди ползите за България и Европа от „Южен поток”


Създаване на платформа „Балканска енергийна инициатива’ за сътрудничество за изграждането на газопровода, предложи Желко Сертич, председател на Сръбската търговска камара.

Представители на търговско-промишлените палати на България, Унгария и Сърбия, на Natural Gas Europe, на Унгарско-руския комитет, на „Южен поток България“ АД, представители на местния бизнес, на общините и областните ръководства, както и представители на науката , обсъдиха във Варна различните аспекти на проекта „Южен поток” и неговото влияние върху регионите, през които преминава.  Търговските палати на България, Сърбия и Унгария са единодушни, че изграждането на газопровода означава преди всичко енергийна и стратегическа стабилност за страните, през които преминава „Южен поток”. „Решението  да обединим и активизираме работата си за максимално широка информираност на бизнеса и обществеността за газопровода „Южен поток“, заедно с нашите партньори, е добро начало и за едно по-задълбочено международно сътрудничество в подкрепа на бизнеса. За Българската търговско-промишлена палата е удоволствие да бъде домакин на това събитие“ – заяви Иван Табаков, председател на Варненската търговско-индустриална камара. „Не бихме желали изострянето на политическата ситуация в региона да попречи на нещо, което е от полза за бизнеса. Смятаме, че трябва да се прецени добре ефектът върху бизнеса и гражданите на ЕС. БТПП е заложила в насоките на дейността си прозрачност и информиране на обществото за напредъка по междудържавните преговори и активизиране на дейността на българските участници за ускоряване на реализацията на международни проекти като „Южен поток”, каза още Табаков.

„Проектът „Южен поток” свързва не само физически Балканските страни, той е мост между Изтока и Запада” и издига ролята на региона като важен газов център, каза председателят на Сръбската търговска камара Желко Сертич.„Ние трябва да се фокусираме върху подкрепата на мащабни енергийни проекти, които ще осигурят значителен икономически растеж и енергийна сигурност“ каза Сертич и добави, че сръбската Тръговско-промишена камара вече работи за създаване на „Балканска енергийна инициатива“ – организация, чията цел е да стимулира диалога между съседните страни и развитието на политиките в региона на Балканите. „Според нас „Балканската енергийна инициатива“ ще играе важна роля с подкрепата си  за бизнеса, за да могат големи, малки и средни предприятия да спечелят от инвестицията в енергийна инфраструктура. Функциите на търговско-промишлените палати, като представители на бизнеса, предполагат именно те да стартират тази инициатива, която ще остане отворена за всички, включително индивидуални предприемачи, както и неправителствени организации. Ние стартирахме процеса по реализацията на тази идея с писмо за намерения, което ще дискутираме и по-късно през месец май във Виена“ – каза още Желко Сертич.

„Южен поток” е много важен за стратегическото развитие на Унгария, посочи Мартин Шипош, началник на отдела „Международни дейности и Държавен енергиен секретариат” към Министерството на националното развитие на страната.  „Установихме, че енергийните проекти трябва да са силно координирани между нашите страни. Създадохме един форум за газ, който търси и трябва да намери решение на нашите проблеми”, допълни Шипош. Дрю Лайфхайт от Natural Gas Europe – водещия Информационен център за природен газ и енергия – подкрепи идеята. Той каза, че е необходима по-добра координация между страните, за да се постигнат максимални ползи от такива мащабни проекти, като „Южен поток“. „Турция дори предложи проектът да преминава през нейна територия, което допълнително би засилило позициите й като енергиен център.

Балканските страни могат само да загубят, ако не обединят усилията си.“ „Ние изцяло подкрепяме идеята за активизиране на диалога между балканските страни. По-добрата координация в енергийната политика ще спомогне да повишим доверието на инвеститора, както и увереността, че проектът ще приключи в срок в интерес на бизнеса и обществото, каза Игор Елкин, изпълнителен директор на „Южен поток България АД “

Участниците в дискусията, между които представители на науката и бизнеса, се обединиха около необходимостта от активизиране на сътрудничеството на международно ниво. Това ще улесни диалога между властите както на национално, така и на регионално ниво, бизнеса и хората, за които реализацията на газопровода ще има пряко значение. Подкрепата си изказаха проф. Джагаров, ръководител на катедра ‘енергетика” на Военно морското училище, д-р Стоян Марков, от клуба на стопанския деятел, който каза „основното за нас е диверсификацията, всичко, което може да мине през България, да се свържем с партньорите и да работим”; доц. Крачунов, ръководител на катедра „Екология и околна среда” от ТУ Варна, каза , че е спазена екологичната компонента и зададе въпроси за сроковете и еднократните инвестиции при проектирането и какъв е срока за откупуване. От "Южен поток Транспорт" увериха, че компанията ще използва нова строителна технология с минимален ефект върху околната среда. Това означава, че тръбите ще бъдат под земята и ще достигат компресорните станции по микро тунели и траншеи. За екологията и безопасността на съоръжението говори и Нина Мирчева, комуникационен мениджър на компанията, която запозна участниците с най-често обсъжданите въпроси от страна на гражданите- като кога ще започне набиране на работна ръка и какви позиции ще бъдат обявени, как стои въпросът с отчуждаването и обезщетенията на земята, през която ще премине газопровода. Както и, че всички заинтересовани могат да се запознаят с цялата технология на под сайта на информационния център, в сайта на «Южен поток».

Строителството на газопровода ще има и дългосрочни ползи за българската икономика. Първоначалните прогнози са, че по време на строителството на „Южен поток“ ще се създадат 5000 нови работни места, а директните инвестиции ще достигнат 3,5 млрд. евро, страната ще получава и приходи в държавния бюджет от данъчни отчисления и транзитни такси.

Търговските палати на България, Сърбия и Унгария са единодушни, че изграждането на газопровода означава преди всичко енергийна и стратегическа стабилност за страните, през които преминава „Южен поток” и че ще обединят усилията си и активно ще работят за максимално широка информираност на бизнеса и гражданите по изграждането му. Както и по въпроси на регионалната политика, като необходимостта от дългосрочно планиране на инвестициите и доставките за изграждане на енергийната инфраструктура. Повече за развитието на темата на http://www.bcci.bg