Португалия пое Председателството на ЕС на 1 януари 2021 г.


Мотото на председателството е: „Време е за резултати: справедливо, зелено и цифрово възстановяване“.

В момент, в който Европа се сблъсква с тежките социално-икономически последици на пандемията от COVID-19, Португалия застава начело на Съвета на ЕС с намерение да постави като приоритет възстановяването.

Португалският министър-председател Антониу Коща представи програмата на председателството на съвместна пресконференция с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли на 2 декември 2020 г.

Предвид сложните времена акцентът е върху развитието на устойчива, социална, зелена, цифрова и глобална Европа. Мотото на председателството е: „Време е за резултати: справедливо, зелено и цифрово възстановяване“.

Португалия ще трябва същевременно да продължи работа по някои от приоритетите на предишното германско председателство: бъдещето на отношенията между ЕС и Великобритания, напредъка в борбата срещу климатичните изменения, дългосрочния бюджет на ЕС и плана за възстановяване от кризата.

Попитахме португалските депутати какво мислят за изведените приоритети от новото председателство.

За Паулу Ранжел (ЕНП) трите теми, които ще доминират дневния ред на председателството, са „стартът на фонда за възстановяване, стратегията за ваксиниране и бъдещите отношения между ЕС и Великобритания“. Той изтъкна значението на социалния стълб, който „следва да се фокусира повече върху здравеопазването“, и среща на върха между ЕС и Индия. Конференцията за бъдещето на Европа и новата стратегия за Шенген наред с пакта за миграция „заслужават повече внимание“ от председателството, допълни той.

Португалия „съчетава социални програми и програми относно климата с цифровия преход като мотори на развитието на устойчивост и възстановяването на ЕС“, заяви Карлуш Зуриню. Лисабон „също така е ангажиран с позиционирането на ЕС като сила в многостранен свят, особено чрез срещите на върха с Африка и Индия“, посочи той. Г-н Зуриню отбеляза повишената несигурност вследствие на пандемията и Брекзит, но каза, че започващият шестмесечен период е „уникална възможност за ЕС да преоткрие себе си и своите основополагащи принципи“.

Франсишку Герейру (Зелени/ЕСА) посочи, че председателството на Португалия съвпада с „най-голямата глобална криза някога - тази, свързана с необузданото унищожаване на биоразнообразието“. Според него едно от най-големите предизвикателства ще бъде приключването на преговорите по Общата селскостопанска политика, която продължава да има голям дял от бюджета на ЕС. „Ние не очакваме структурни промени в селскостопанската политика, способни да реализират Зеления пакт, да спазят стратегията „От фермата от трапезата“ или да запазят биоразнообразието“, каза той.

Мариса Матиаш (Левицата) смята, че „социална Европа, зеленият преход и цифровият преход са верните приоритети и са в синхрон с предизвикателствата“ пред ЕС в момента. Тя обаче заяви, че „Европа преживява моменти на дълбоко разделение“ и търси отчаяно решения на структурните проблеми. „Остават все по-малко възможности да се даде смисъл на европейския проект и те не могат да се пропускат“, изтъкна г-жа Матиаш. Тя се надява, че португалското председателство няма да се загуби в добрите си намерения.

Португалия започва четвъртото си председателство на Съвета на ЕС. На 1 януари страната отбелязва 35 години от присъединяването си (заедно с Испания).

Допълнителна информация https://www.europarl.europa.eu/news/bg