Ваучерите за храна да се използват и за туристически услуги


След актуализацията на държавния бюджет за 2022 г., ваучерите за храна могат да се използват и за заплащане на туристически услуги съгласно Закона за туризма.

Всички доставчици на туристически услуги, регистрирани за упражняване на търговска дейност на територията на Република България и регистрирани по Закона за ДДС, могат да сключат договор за обслужване с оператор на ваучери за храна.

Чрез ваучерите за храна вече може да се заплащат услуги съгласно Закона за туризма - настаняване, хранене и транспорт, здравни, спа и уелнес услуги, както и услуги, свързани с пътувания, развлечения, спорт и отдих, прояви и други събития с културен и опознавателен характер, конгресни и делови прояви и други услуги, предлагани и потребявани от туристите по време на тяхното пътуване и престой.

В тази връзка , министър Христо Проданов проведе работна среща с туристически организации и Асоциацията на операторите на ваучери за храна.

„През следващите седмици ще започнем кампания за възможността ваучерите за храна да се използват и за туристически услуги сред потребителите и работодателите. 1,2 млрд. лв. се отделят за ваучери и една четвърт от тях, ако могат да бъдат използвани от хората за туристически услуги, то това ще бъде сериозна помощ за бранша“, обяви министър Проданов.

„Нека сме активни в промоцията на ваучерите, защото е добра възможност за стимулиране на вътрешния туризъм. Стремежът ни е да покажем, че има полза от ваучерите за българските туристи и бизнеса, за да бъдат включени и в следващия бюджет.“, допълни министър Проданов

Повече на https://www.tourism.government.bg