Министерски съвет прие постановление за определяне на реда за отпускане на държавна помощ за туроператори

Министерски съвет прие постановление за определяне на реда за отпускане на държавна помощ за туроператори

0 коментара

Министерски съвет прие решение, с което се определят редът, начинът и условията за отпускане на държавна помощ за туроператорите. Субсидията се отпуска целево за връщане на средства към крайните потребители и ще е в размер до 15% от оборота на компаниите през 2019 година, но не повече от дължимата сума по туристически пакети за неосъществени пътувания. Това е втора част от планираната сума, която възлиза на 51 млн. лв. Вече една част е изплатена – до 4% от оборота на компаниите за 2019 година. Остатъчната сума от тези 51 млн. лв. е 16 491 711 лв. и средствата ще бъдат разпределени между компаниите, които все още дължат пари на туристи.

„Беше приет член в закона, с който се позволи да бъде отложено с 12 месеца възстановяването на сумите към потребителите. Бизнесът още не е стартирал на пълни обороти“, обясни Даниела Стоева, заместник-министър на туризма на брифинг след заседанието на кабинета. Тя посочи още, че това ще даде сигурност както на бизнеса, така и ще осигури спокойствие на потребителите на туристически пакети в България.

Междувременно курортен комплекс Албена стана първият курорт по Черноморието и в цяла България, който получи стикер „100% ваксинирани“. Стикерът е изготвен от Министерството на здравеопазването и бе представен и символично залепен от министъра на туризма Стела Балтова. Преди това служебният министър заедно с главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев и директора на Регионална здравна инспекция - Добрич д-р Светла Ангелова се запознаха с противоепидемичните мерки в курорта и посетиха временния ваксинационен център, обособен там.

Повече на https://www.tourism.government.bg