До края на годината ще бъде приет пакет за субсидирана заетост на младежи

До края на годината ще бъде приет пакет за субсидирана заетост на младежи

0 коментара

МТСП изготвя и пакет от мерки, включително законодателни, за повишаване заетостта на младежите и пригодността им към заетост в рамките на европейската инициатива „Гаранция за младежта”. „Около 100 милиона евро от Европейския съюз (ЕС) ще бъдат заделени през следващите две години за стимулиране на младежката заетост в България”, напомни министър Адемов.

Министър Адемов акцентира и върху дейностите по стартирането на новия програмен период на оперативните програми. „Работата на отговорните институции в тази насока не трябва да спира, защото България трябва сключи споразумение за партньорство с Европейската комисия и възможно най-бързо да започне усвояването на средствата от новия програмен период”, подчерта министър Адемов.

На пресконференция министърът представи екипа си и основните приоритети на МТСП, сред които са недопускането на загуба на средства по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОП РЧР), стабилизиращият социален пакет и засилването на борбата с безработицата.

„Общият размер на договорените средства по ОП РЧР възлиза на 2 244.2 млн.лв., което представлява 93.5% от бюджета на програмата”, съобщи министър Адемов. Той допълни, че извършените плащания по програмата са малко над 1 050 млн.лв. или около 44% от общия бюджет на ОП РЧР. Като поясни, че за шест месеца трябват да се усвоят средства, колкото предишното правителство е постигнало за 4 години.

За минимализиране на загубите по Програмата, МТСП ще предприеме три мерки:

- Преглед на състоянието на всички стартирали до момента проекти и прехвърляне на средства между схеми, чието изпълнение не е задоволително, към схеми, които са атрактивни. Подготвя се предложение за прехвърляне на средства между отделните приоритетни оси. Към момента от страна на Министерство на образованието и науката има възможност да се прехвърлят такива средства в размер на около 25 милиона лева към други схеми на ОПРЧР;
- Отчитане всеки месец на направените разходи пред Министерството на финансите;
- Преглед на документите и анализ на отделните схеми с цел опростяване на част от процедурите за изпълнение на схемите от страна на бенефициентите.