Бюрата по труда приемат заявления от работодатели или регистрирани безработни за финансова подкрепа

Бюрата по труда приемат заявления от работодатели или регистрирани безработни за финансова подкрепа

0 коментара

От 08.03.2021 г., във всички бюра по труда в страната се приемат заявления от работодатели или регистрирани безработни за ползване на финансова подкрепа по Закона за насърчаване на заетостта.

Работодателите могат да получат финансова подкрепа, ако за обявените от тях свободни позиции одобрят регистрирано безработно лице, да получат субсидии за дуално обучение на безработни лица или осигурена заетост на безработни младежи до 29 г. възраст с трайни увреждания или изтърпели наказание „лишаване от свобода”, както и за наемане на безработни на „зелени” работни места. Освен това работодателите могат да получат преференции, ако желаят да обучат безработни лица по професия, по която след това да наемат вече придобилите необходимата за работното място квалификация.

AАгенцията по заетостта поема 50% от разходите на работодатели, които организират обучения по ключови компетентности на работещите в микро, малки и средни предприятия, заявени от работодателите за подобряване на уменията и пригодността на заетия персонал към промените в технологията и организацията на работа.

Агенцията по заетостта предоставя финансови преференции и на безработните лица, с които да стимулира тяхната мобилност или предприемачество. Безработните могат да заявят финансова подкрепа за извършвани ежедневни разходи за междуселищен транспорт до и от работното място, както и средства до 200 лв./месечно за поемане на квартирни и други разходи при започване на работа на повече от 50 км от местоживеенето им.

Стартирането на собствена стопанска дейност може да бъде подпомогнато въз основа на одобрен бизнес проект чрез получаване наведнъж на полагащите се обезщетения при безработица или предоставяне на еднократна сума до 4000 лв. за стартиране на бизнеса. И при двете мерки може да се предоставя подкрепа и за други съпътстващи старта на бизнеса услуги.

Актуалните възможности за кандидатстване за тях са до изчерпване на планирания финансов ресурс и са обявени в сайта на Агенцията по заетостта, в рубрика „Обяви за финансиране по региони.”.

Подробности на https://www.az.government.bg