Брой 12 2016

Образованието е ресор с огромна нужда от реформи

За да имаме добра образователна система, трябва да върнем авторитета и да подобрим статута на българския преподавател в училище. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева при представянето на отчета за свършената работа в министерството, по време на мандата.

0 коментара

АИКБ апелира да се актуализира енергийната стратегия на страната

В разпространен от пресцентъра документ се казва , че само две условия към инвеститора в проекта „Белене“ не стигат. Изграждането на АЕЦ „Белене“, както и на VІІ-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, не е достатъчно да бъде без държавни гаранции и без дългосрочни договори за изкупуване на произведената електрическа енергия от държавната НЕК. Изпълнителната и законодателната власт в никакъв случай не бива да допускат инвеститора, който и да е той, да получи правото на т.нар. „доплащане на разлики“.

0 коментара

Опашка за фермерски стоки в центъра на София

За поредна година София има Коледен фермерски пазар. Традиционни станаха и Великденските пазари, организарани също на ул. Оборище. Основни организатори са "Пазари Юг" ЕАД, Хранкооп, Биоселена, БДЗП, подкрепени от държавната телевизия БНТ. Още преди да започнат продажбите се извиха огромни опашки от нетърпеливи клиенти. Улица Оборище, в участъка между бул.“ В. Левски“ и храм пометника "Св. Ал.

0 коментара

Браншови организации от ИТ сектора подписаха споразумение с МОН

Споразумението предвижда разширяване обхвата на учебните програми по приложно програмиране и компютърно моделиране в българските училища. БАСКОМ, Българска аутсорсинг асоциация, БАИТ и ИКТ Клъстер подписаха споразумение с МОН, под патронажа на президента Росен Плевнелиев. за ефективно софтуерно образование, което да отговори на нарастващите потребности на икономиката. Недостигът на ИТ специалисти в българските организации през 2016 г.

0 коментара

Стартира 44 тият Софийски международен панаир на книгата

В Национален дворец на културата официално бе открит 44 тият Софийски международен панаир на книгата, който предлага повече от 60 премиери, срещи с писатели и тематични събития. „За пореден път това е най-големият панаир на книгата с над 200 изложители, разположен на 1500 кв.м. застроена площ. Горди и благодарни сме на читателите и тяхната ангажираност и интерес“, сподели Веселин Тодоров, председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга” (АБК).

0 коментара

Работна среща в АИКБ с евродепутата Мария Габриел обсъди внос на специалисти от страни извън ЕС

Българските фирми търсят работници от страните, където има българска диаспора - Украйна, Молдова, Македония, Сърбия, но има интерес за внос на работна ръка и от страни като Виетнам. АИКБ иска по-лесен внос на специалисти от страни извън ЕС.

0 коментара

Две нови книги в помощ на борбата с тютюнопушенето бяха представени в НДК

В рамките на благотворителен концерт в чест на 15 години от началото на кампанията“ За живот без тютюнев дим“, известният пулмолог д-р София Ангелова, инициатор и организатор на кампанията, представи книгите си „Тютюнопушене - последици и лечение“ и „Наръчник за пушача“.

0 коментара

ББР получи 150 млн. евро от Европейската инвестиционна банка по Плана "Юнкер"

Българска банка за развитие (ББР) получи 150 млн. евро от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за финансиране на проекти на малки и средни компании. Средствата се отпускат с подкрепата на ЕС чрез гаранция от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), част от Инвестиционния план за Европа (план „Юнкер“). Споразумението бе подписано от изпълнителния директор на ББР Ангел Геков и Флавия Паланца, директор за Централна и Югоизточна Европа в ЕИБ.

0 коментара

„Българската Коледа“ 2016 ще подкрепи деца с тежки хронични заболявания

Четиринадесетото издание на благотворителната инициатива, която се провежда под патронажз на държавния глава, е в подкрепа на деца с тежки хронични заболявания. „Новото издание на „Българската Коледа“ си поставя амбициозната цел да помогне на децата с тежки хронични заболявания, чрез осигуряване на модерна, високотехнологична апаратура за прецизна диагностика и съвременно лечение и рехабилитация в университетските и областни лечебни заведения.

0 коментара

АИКБ чества 20 годишен юбилей

На 5-ти декември през 1996 година е създадена АИКБ. Двадесет години по-късно, Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) е една от основните движещи сили и съществен фактор за промяна на бизнес климата в страната. Днес Асоциацията обединява над 10 000 компании и предприятия, в които работят повече от половин милион души, представлява браншови организации от 65 икономически дейности и е най-представителната работодателска организация в страната по този показател.

0 коментара

Близо 950 млади фермери представиха документи за преминато обучение

4 098 земеделски стопани са заявили участие в Схемата за млади земеделски стопани за Кампания 2016. На 1 декември изтече срокът за представяне на удостоверения за придобити професионални умения и познания. Съгласно изискванията на Наредба 3, младите стопани представят документи за завършено средно и/или висше образование в областта на селското стопанство или ветеринарната медицина, и/или документи за икономическо образование със земеделска насоченост.

0 коментара