Как да се гарантира по-справедливо третиране на малките и средни фермери обсъдиха земеделските министри на ЕС

Как да се гарантира по-справедливо третиране на малките и средни фермери обсъдиха земеделските министри на ЕС

0 коментара

По време на редовното заседание на Съвета по земеделие и рибарство в Люксембург, под българското председателство, те обсъдиха предложението на ЕК за директива, относно нелоялните търговски практики по веригата на предлагането на храни. „Крайно време е да възстановим баланса в хранителната верига. Искаме да се уверим, че малките земеделски стопани и търговци на дребно функционират в справедлива и здрава търговска среда и че не се толерира злоупотреба или нелоялни практики. Приветстваме предложението на Комисията и сме готови да работим конструктивно с Европейския парламент, за да може директивата да бъде приета възможно най-скоро", заяви министър Румен Порожанов. Той допълни, че намирането на решение на този въпрос е от ключово значение както за българското председателство, така и за много от държавите-членки на ЕС. Работата по директивата ще продължи подробно на техническо ниво.

На заседанието, българското председателство организира и дискусия по темата за разхищението на храна. Близо 1/3 от храните, произведени за човешка консумация (около 1,3 милиарда тона годишно) се губят или разхищават в световен мащаб. Това е постоянен проблем, който се нуждае от незабавни действия. Министрите направиха преглед на постигнатото по изпълнение на заключенията на Съвета от 2016 г. по въпроса и очертаха следващите стъпки, които трябва да бъдат предприети.

„Не е приемливо една трета от цялата храна, която произвеждаме, да бъде изгубена или пропиляна, преди да достигне нашите маси. Особено в свят, в който има все повече хора, които трябва да се хранят. Днес Съветът препотвърди ангажимента си за справяне с този проблем в съответствие със заключенията си от юни 2016 г.“, каза министър Порожанов.

Министрите на ЕС проведоха и първи обмен на мнения относно многогодишния план за рибните запаси в западните води. Предложението, което е предназначено да възстанови дънните запаси и да ги поддържа на устойчиви равнища, засяга флотовете на Белгия, Германия, Франция, Ирландия, Испания, Португалия и Обединеното кралство в Атлантическия океан.