България е последна по иновации в Европа


Слабата икономика не е извинение, тъй като иновациите са основен двигател за развитието и растежа, се казва в доклада на ЕК.
Икономическите проблеми продължават да се отразяват върху обикновените хора в цяла Европа. Европейската комисия обяви, че иновациите са ключът, за да се задвижат нещата отново, съобщава PressTV, цитирана от darikfinace.bg.

Става въпрос за индивидуалното мислене извън общоприетите рамки, за инициативност, за увереността на бизнеса да инвестира повече време и пари за растеж. Правителствата също трябва да играят ключова роля в този процес.

Оказва се, че Швеция, Германия и Дания са най-иновативни от държавите-членки на ЕС, а България се представя най-зле, изпреварена от страни като Полша, Латвия и Румъния.

Комисията заяви, че ще направи всичко възможно, за да подкрепи по-слабите икономики и призна, че основният проблем е достъпът до кредитиране за иновативни проекти от страна на банките.В глобален мащаб, докладът посочва, че ЕС е по-малко иновативна от страни като САЩ, Япония и Южна Корея.

Основното послание, което идва от този доклад на Европейската комисия е, че страните, изоставащи в иновациите, трябва да положат повече усилия. И че слабата икономика не е извинение, тъй като иновациите са основен двигател за развитието и растежа.