Брой 1 2015

БТПП подписа Меморандум за разбирателство с Държавния инвестиционен фонд RAK от Обединените арабски емирства

Меморандум за разбирателство подписаха Прибор Чакраборти, главен изпълнителен директор на Държавния инвестиционен фонд RAK от Обединените арабски емирства (OAE) и председателят на БТПП Цветан Симеонов.

0 коментара

Ураганен вятър скъса проводници и събори стълбове на ЧЕЗ през нощта

Във всички засегнати райони работят аварийни екипи по отстраняване на падналите дървета и остраняване на повредитеСилни бури тази нощ повредиха съоръжения на ЧЕЗ и оставиха клиенти на компанията без електрозахранването. Ураганният вятър събори дъвета, скъса проводници и повреди съоръжения на ЧЕЗ. Във всички засегнати райони работят аварийни екипи по отстраняване на падналите дървета и остраняване на повредите.

0 коментара

Кампания за насърчаване на вътрешния туризъм ще стартира през следващата седмица

В нейният фокус ще бъдат петдесет малко известни туристически обекта. Според социологическите проучвания 61% от българите са готови да пътуват и почиват в страната, но нямат информация къде и как да организират свободното си време. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова, която представи кампанията за насърчаване на вътрешния туризъм в България.

0 коментара

18 български производители участват на мебелния панаир в Кьолн

В периода 19 – 25 януари 2015 г. български компании представят своята продукция на национален щанд на Международната изложба за мебели и интериорен дизайн IMM Cologne // LivingKitchen 2015 в Германия. Националното участие се организира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) в изпълнение на проект за насърчаване на експорта, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Конкурентоспособност“ 2007 – 2013.

0 коментара

Бизнес форум с делегация от Обединените Арабски Емирства

Събитието ще се проведе на 2 февруари 2015 г. /понеделник/ от 10:30ч., в БТПП, записване за участие до 29.01.2015 г

Българската търговско-промишлена палата организира посещение в София на представители на Рас ал-Хайм Инвестмънт Ауторити (Ras Al Khaimah Investment Authority - RAKIA) - една от свободните зони на Обединените Арабски Емирства (ОАЕ).

0 коментара

Среща на представители на браншови организации със зам.министрите Даниела Везиева и Любен Петров

Над 70 представители на браншови организации участваха в среща със зам. министрите на икономиката Даниела Везиева и Любен Петров, в рамките на първото за 2015 г. разширено заседание на УС на БСК. Представителите на браншовите организации поставиха множество въпроси, свързани с регулаторната среда и подобряването на възможностите за правене на бизнес в България.

0 коментара

Над 5,5 млн. лева бяха изплатени в рибарския сектор по ОПРСР

Държавен фонд „Земеделие“ изплати субсидии за над 5,5 млн. лева по мерки от Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” (ОПРСР). От тях 75% са европейски средства от Европейския рибарски фонд и 25% е доплащането от държавния бюджет.

0 коментара

Над 1,4 млрд. лв. ще получат земеделските производители от директни плащания през 2015

Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на пресконференция при представяне на новата програма

"Кампания 2015 за директни плащания ще бъде проведена по нови правила. Директните плащания ще донесат на земеделските производители над 1.4 млн. лв. За пръв път в България ще се прилагат схеми за обвързано подпомагане. Те ще са насочени към секторите животновъдство и плодове и зеленчуци, които се нуждаят от допълнително финансиране“, обясни министър Танева.

0 коментара

Кофас обяви оценките си на риска за страни от Латинска Америка

Преди три десетилетия Южна Америка предизвикваше негативни асоциации с понятия като „диктатура”, „дългови кризи” и „висока инфлация”. С течение на времето регионът започна да се свързва с икономически растеж, нова средна класа, намалена бедност и контролирана инфлация. Към настоящия момент в Латинска Америка има две страни, за които Кофас преценява, че заслужават внимание по отношение на оценката на риска.

0 коментара

„Европа парк” в град Руст, Германия набира персонал

Кандидатите трябва да владеят немски език и да имат опит по обявените професии. Крайният срок е 29 януари 2015 г.

Това е най-големият увеселителен атракцион в Германия и предлага интересни и перспективни възможности за работа в новия 4-звезден луксозен хотел „Bell Rock“, както и в други хотели в увеселителния парк: „El Andaluz“, „Castillo Alcazar“, „Colosseo" и „Santa Isabel“. Предлагат се отлични условия за настаняване и професионално развитие.

0 коментара

Даниела Везиева връчи сертификати на 19 млади предприемача, одобрени за финансиране по проект “Техностарт”

На церемония в Министерството на икономиката, заместник-министър Даниела Везиева връчи сертификати на одобрените за финансиране кандидати от проведения Национален конкурс по проект “Техностарт”.

0 коментара

МТСП официално стартира новата Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”

Програмата ще разполага с над два милиарда бюджет за периода 2014-2020 година

МТСП официално стартира дейностите по програмата с информационен ден в Пловдив, с присъствието на високопоставени представители на ЕК и с участието на представители на социалните партньори, на общините, на бизнеса, на неправителствения сектор и администрацията.

0 коментара

Министър Лукарски се срещна с н.пр. посланика на Индонезия Бунян Саптомо

На срещата бяха обсъдени инициативи за стимулиране на двустранните отношения и предстоящия икономически форум „Трейд експо“ в гр. Джакарда, Индонезия, който се провежда всяка година през октомври, съобщиха от пресцентъра на министерството.

0 коментара

ЧЕЗ спази срока за 31-дневен отчет на електромерите в Западна България

Това отчете ръководството на Компанията на пресконференция, на която представиха и данните за засилената консумация на електроенергия от началото на годината.

Компанията ангажира 579 служители, които работиха извънредно през почивните дни на 02, 03 и 04 януари 2015 г., за да спази нормативното изискване за срок на отчитане на електромерите не по-голям от 31 дни. През този период всички подлежащи на отчет обекти са били посетени, съгласно предварително обявения график.

0 коментара

Подаване на декларация за неактивност от предприятията в НАП и НОИ

Всяка година се издава съвместна заповед от НАП и НСИ на основание чл. 10, ал. 1, т. 4 и т. 7 от Закона за Националната агенция за приходите, и чл. 20, ал. 4 и 5 от Закона за статистиката, във връзка с чл. 92, ал. 3, чл. 219, ал. 4, чл. 252, ал. 2, чл. 259, ал. 3 от Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), и чл.

0 коментара

Правна уредба на работа от разстояние по трудов договор

С промяна в КТ, публ. в ДВ бр. 82 от 21 октомври 2011 г. се създаде нов раздел в КТ (Раздел VIII „б” на Глава пета), наречен „Допълнителни условия за извършване на работа от разстояние». Основна цел на новата уредба е да регулира специфичните трудови правоотношения във връзка с работата от разстояние.

0 коментара