Министър Калфин се срещна с посланика на САЩ, н.пр. Марси Рийс


На опознавателната среща Калфин постави въпроси за социалното сътрудничество и визовия режим за българи.

Започване на преговори за подписване на двустранната Спогодба за социална сигурност между България и САЩ, облекчаване на визовия режим за българи и преговорите по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) бяха сред темите, обсъдени между вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и посланика на САЩ – Марси Рийс, съобщиха от пресцентъра на МТСП. По време на срещата, министърът е запознал посланика с актуалните приоритети на министерството, свързани с предстоящата пенсионна реформа, намаляване на младежката безработица и подобряване на мерките за социално включване. Посланик Рийс прояви интерес към мерките за ограничаване на трафика на хора и реинтегрирането на неговите жертви, към подпомагането на децата в риск и към мерките за интеграция на бежанците. Двамата изразиха пълно съгласие, че бедността и социалното включване се решават с конкретни мерки, които балансират правата и задълженията на гражданите. Те изразиха загриженост от пробиващия си път и в политическото пространство език на ксенофобия и разделение. „Коментари от подобен характер от страна на политици са напълно неприемливи“, категоричен беше Калфин.

Министърът постави настоятелно пред посланика въпроса за забавянето на подготовката за подписване на двустранната Спогодба за социална сигурност със САЩ. Той изрази готовност от българска страна да се продължи с преговорния процес за сключване на Спогодбата, предвид големия брой български граждани, които живеят и учат в САЩ. „Забавянето на подобно споразумение, съчетано с наличието на визов режим не са в духа на партньорските отношения между двете страни“, посочи Ивайло Калфин.

Във връзка с Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), министър Калфин изрази становище, че е необходимо да се осигури пълна прозрачност на преговорите и да се направи оценка за въздействието на подобно споразумение в България. „Отворени сме към провеждане на дискусии и иницииране на по-голяма публичност, свързана с Партньорството. Съгласна съм, че има нужда от повишаване на публичността и бихме могли да инициираме поредица от събития в тази връзка“, коментира препоръката Рийс.