ИАНМСП подписа Договор за пилотна ваучерна схема за малки и средни предприятия

ИАНМСП подписа Договор за пилотна ваучерна схема за малки и средни предприятия

0 коментара

МСП ще могат да се възползват от 50 хил. лв. безвъзмездно финансиране за излизане на фондовата борса. Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/ подписа Договор № BG16RFOP002-2.15-0001-C, с наименование „Ваучерна схема за предоставяне на услуги за емитиране на ценни книжа на малки и средни предприятия“. Ваучерната схема за предоставяне на услуги за емитиране на ценни книжа на капиталовите пазари е насочена към осигуряването на достъп за българските малки и средни предприятия (МСП) до финансиране от капиталовите пазари, посредством предоставянето на стимули за свързване с доставчиците на услуги в областта на емитирането на ценни книжа. Целта на проектното предложение е повишаване на капацитета на малките и средни предприятия за конкурентен, устойчив и динамично развиващ се бизнес, чрез предоставяне на услуги, свързани с емитиране на ценни книжа на капиталовите пазари. Успешното реализиране на проекта ще допринесе за развитието на българските малки и средни предприятия (МСП) и стимулиране на основните им дейности, чрез привличането на допълнителни частни инвестиции.

Очакваният резултат е минимум 30 предприятия да получат ваучери, с които да обезпечат подготовката на проспект за емитиране на ценни книжа от посредника, както и пласирането на ценните книжа в страната и чужбина. В резултат се очаква набирането на над 15 000 000 лв. допълнителни инвестиции в малките и средни предприятия. В срок от 10 работни дни от подаването на всяко предложение, екипът за управление на проекта извършва оценка по реда на постъпване на заявленията за участие. Одобрените кандидати ще получат ваучер за използване на консултантски услуги от лицензираните инвестиционни посредници към КФН. В случай, че бъдат получени повече от 30 проектни предложения се съставя „резервен списък“.

Максималната продължителност на изпълнение на дейностите/услугите по ваучера е не повече 9 месеца след издаването на ваучера. През този периода предприятията трябва да получат: (1) одобрение на инвестиционния проспект за емитиране на ценни книжа от КФН, и (2) да обявят и да осъществят успешна емисия за набиране на капитал (първично публично предлагане) чрез фондовата борса или чрез метода букбилдинг. След приключване на публичното предлагане, емисията следва да бъде регистрирана на някой от пазарите, организирани от Българска фондова борса – София.

Стойността на ваучера ще бъде изплатена само при осъществяването на успешна емисия. За успешна емисия се счита набирането на капитал равен на или по-голям от 500 000 лв. Официалния старт на инициативата бе даден от заместник-министърът на икономиката Александър Манолев, председателят на Комисията по енергетика в НС Делян Добрев, заместник-председателят на Съвета на директорите на Българска фондова борса Васил Големански и заместник-изпълнителният директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия Александър Минев.

Повече на https://www.sme.government.bg/?p=42130