София бе домакин на петата  регионална кръгла маса „Социален диалог в Югоизточна Европа"


Форумът се организира от Министерството на труда и социалната политика и фондация „Фридрих Еберт”, в сътрудничество с българските профсъюзи и организациите на работодателите. Участниците в конференцията – представители на министерства, синдикати и работодателски организации от страните от балканския регион, обсъдиха реформата на трудовото законодателство в страните от Югоизточна Европа.

„Постигането на устойчиви резултати в социалната сфера става чрез активен диалог със социалните партньори“, каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин при откриването на регионалната Кръгла маса. „На европейско равнище социалният диалог е изведен на високо ниво и показва доверието на институциите към социалните партньори. В работата на МТСП той ще бъде важен елемент за вземането на решения, особено в сферата на трудовото законодателство и пенсионната реформа“, подчерта министър Калфин.

Като пример за реално партньорство в страната, той посочи регулиране на надомния труд и на дистанционната работа в Кодекса на труда, постигнато на базата на споразумения между българските социални партньори.

“Аз съм уверен, че регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа е един от най-силните инструменти, който нашите страни имат в своето развитие, в участието си или в подготовката си за бъдещо членство в ЕС. Според Калфин, с повече ангажираност и отговорност трябва да се търсят решения за оживление на икономиката, за създаване на работни места, за уреждане на трудовите отношения.

„Използването на социалния диалог и колективното трудово договаряне са особено важни, когато трябва да се правят политики за борба с бедността и с безработицата“, отбеляза заместник-генералният директор на Международно бюро по труда Грег Вайнс. „Чрез него се подобряват възможностите за поддържане на баланс на правителствените политики, особено на тези, които засягат най-уязвимите групи на обществото“, уточни той.

След конференцията заместник генералният директор на Международната организация на труда Грег Вайнс и министър Ивайло Калфин разговаряха с представители на работодателски организации и на синдикатите. Сред дискутираните теми бяха усъвършенстване на трудовото законодателство, осигуряване на достъп до професионална квалификация, нетърпимост към неформалната икономика, пенсионната реформа, определянето на минимална работна заплата, младежката заетост, необходимостта от създаване на трудови съдилища, регулиране на социалния диалог на регионално и браншово ниво.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин проведе работни срещи с колегите си от Румъния, Хърватия и Черна гора, участвали в конференцията, на които обсъдиха конкретни действия за по-нататъшното сътрудничество. Министър Калфин и министърът на труда и социалната политика на Македония Диме Спасов подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на трудовото право, пазара на труда и борбата с недекларирания труд.