Агенцията за малки и средни предприятия създава социална мрежа за бизнеса


Това ще бъде иновативна и високотехнологична платформа за подпомагане работата и развитието на малките и средните предприятия, както в България, така и в чужбина. В нея ще има единен централизиран дигитален информационен регистър за работещите фирми. Чрез платформата ще се предоставят технологични инструменти за осигуряване на повече пазари и по-голям ръст на износа на компаниите. Това обяви изпълнителният директор на агенцията Мариета Захариева по време на Bulgarian Digital Economy Summit в рамките на Webit Festival в София. Инфраструктурата реално ще представлява социална мрежа на бизнеса, каза Захариева.

Тя ще включва категоризиране на българските малки и средни предприятия по индустрия, големина, произвеждани стоки и услуги, капацитет, пазари на реализация, индустриална сертификация. В нея ще бъдат създадени профили на българските малки и средни предприятия и на съществуващите и потенциалните бизнес партньори. Платформата ще поддържа актуална информация за условията за участие на българските компании в единния европейски пазар, достъп до чужди пазари и изисквания на европейското законодателство. Ключова роля ще имат обратната връзка от инвеститори за сключени и изпълнени сделки, референции за качество на изпълнените договори, реални внедрени и развити иновации и научни изследвания, заяви Мариета Захариева.

Българските търговски представители в чужбина ще имат постоянен достъп до централизирания дигитален информационен регистър на българските малки и средни предприятия по всяко време, от всяка локация и от различни мобилни устройства. Всеки ще има технологична обезпеченост за автоматично известяване при потенциален интерес към компания, както от България, така и от чужбина. По този начин ще се оптимизира работата на търговските представители за увеличаване на износа на българските малки и средни предприятия. Фирмите ще бъдат мотивирани - чрез предоставяне на възможност за автоматизирано управление на връзките с външни фирми и автоматизирано известяване на конкретен търговски представител за възможност за бизнес в даден регион, индустрия и държава.

Според Захариева, по този начин мисията на Агенцията се променя и тя наистина ще помага в реално време на българския бизнес да се развива успешно в условията на изострена глобална конкуренция и резки конюнктурни обрати на световно и местно ниво. Чрез своята национална и международна мрежа, Агенцията ще изпълнява функцията на основен канал за връзка между бизнеса и държавата.