ИАНМСП стартира проект за улесняване достъпа на малките и средните предприятия до бизнес услуги


Основната цел на проекта е подобряване на ефективността при предоставянето на услуги в подкрепа на малкия и средния бизнес

Това стана ясно на пресконференция на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), по време на която бяха представени основните дейности на проект „Създаване на условия за качествена информационно-комуникационна среда и оперативна съвместимост на ИАНМСП“. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет“, съфинансирана от ЕС, чрез Европейския социален фонд.

В събитието участваха Евгений Иванов, изпълнителен директор на ИАНМСП, Моника Димитрова-Бийчър, директор на дирекция ОП „Административен капацитет, МФ и ръководител на УО на ОПАК, Тони Димов, ръководител на проекта, и експерти от Агенцията. Евгени Иванов каза при откриване на пресконференцията, че ИАНМСП работи целенасочено и за практическо въвеждане тестване на въздействието върху МСП , преди приемане на даден законопроект, мерки и регулаторни режими - доколко предлаганите промени ще повлияят върху малкия и средния бизнес.Така, както е изискването на ЕК.

Тони Димов информира, че дейностите по проекта са насочени главно в посока създаване на Национален регистър на МСП , разработване на информационно-комуникационна система за вътрешно администриране и управление на процесите, както и обучения на служителите на Агенцията за работа с разработения софтуер. Регистърът ще съдържа актуални данни за МСП-фирмен профил, статистическа информация, принадлежност към браншова организация и т.н.за целите на секторно сътрудничество, насърчаване на партньорството и интернационализацията на предприятията. Това ще допринесе за усъвършенстване на работните процеси в агенцията и за намаляване на административната тежест за бизнеса, като цяло „Мисли първо за най-малките” е позицията на ЕС от 2009 година. През 2011 г ЕС направи преглед на Small Business Act, от 2012 г е наложено периодично преглеждане на законодателството и пригаждането му спрямо обстоятелствата. България е на опашката и по този показател до сега. (б.р.).

„Отличник в дейността си за закрила на МСП е Великобритания. Те са въвели теста за въздействие върху МСП 10 години преди ЕС да въведе това изискване, каза Тони Димов. На въпрос, как ще подбират предприятията за тестване, Димов отговори, че всички МСП ще бъдат включвани в допитванията. „Ние работим в тази посока, предприемаме и директни срещи, лице в лице с бизнеса, директно, не само чрез браншовите организации, каза още Димов. Идеята е: чувайки ги, отразявайки предложенията и констатациите в съответните документи- да формираме и култура на диалог и взаимодействие с предприемачите”.

Повече по темата на http://www.sme.government.bg