Националният съвет за тристранно сътрудничество прие стратегията за заетостта за периода 2013 – 2020

Националният съвет за тристранно сътрудничество прие стратегията за заетостта за периода 2013 – 2020

0 коментара

Посочени са мерки за краткосрочен, средно срочен и дългосрочен план.  Тристранката прие представения от министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов проект на Актуализирана стратегия по заетостта на Република България 2013 - 2020 г. Целта на документа е да се осигурят условия и възможности за подобряване качеството на работната сила и повишаване на заетостта в икономика, на стандарта на живот и да се насърчи социалното включване.

Стратегията е очаквана от Европейската комисия като предварително условие за договаряне на Споразумението за партньорство за следващия програмен период, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров, който ръководи заседанието на социалните партньори. “Това означава по-голям растеж на икономиката през следващите години в сравнение с начално прогнозирания от 2% и, естествено, откриване на поне 80 до 100 хиляди нови работни места.Т.е в края на годината с толкова да са се увеличили работните места. Това ще е тежка задача, изискваща интегрални мерки както на макроикономическо ниво, така и на данъчно, стимулиране на икономиката и създаване на условия за бизнес”, каза Димитров.
В средно срочна перспектива политиката ще бъде насочена към повишаване на заетостта за компенсиране на намалението по време на кризата и ограничаване на безработицата чрез разкриването на нови работни места и подобряване на услугите по заетостта. В дългосрочна перспектива ще се цели съществено повишаване на инвестирането в човешки капитал, осигуряване на значително по-висока и устойчива производителна заетост и интегриране на най-широк кръг от лица на пазара на труда.
В Актуализираната стратегия са определени три основни направления на действие и съответните задачи по тях. Първото е повишаване на качеството на работната сила според изискванията на работните места и за повишаване на производителността на труда. Сред основните задачи в това направление са подобряване на достъпа до образование и обучение на лицата в трудоспособна възраст, превенция на отпадането от училище и реализирането на мерки, осигуряващи “втори шанс” за включване в образование и обучение и др.
Второто направление е повишаване на предлагането на работна сила. Мерките, предвидени тук, са подобряване на услугите за безработните младежи чрез консултации и подкрепа относно тяхното образование и подобряване на перспективите за работа в процеса на преход от училище към заетост, изготвяне на индивидуални планове за развитие и др.
Подкрепа за повишаване търсенето на работна сила е третото направление. По него се предвижда улесняване достъпа до финансиране в подкрепа на инвестициите и нуждите от оборотен капитал на малките и средните предприятия, стимулиране на външнотърговския капацитет и конкурентоспособността на българските фирми на външните пазари, поддържане на национален експортен интернет портал и база данни на български предприятия с експортен потенциал и др.
В следващите осем години държавата ще финансира 3 млрд. лв. за заетост. Половината от тези пари са от национално съфинансиране, а другата половина по ОП "Развитие на човешките ресурси". Това означава, че от догодина нататък финансирането на Националния план за действие по заетостта трябва да бъде средно между 180-190 млн. лв. годишно, посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

МТСП ще осъществява непрекъснат мониторинг относно изпълнението на целите на стратегията.