АИКБ приветства увеличаването на издръжката на студентите от приоритетни специалности


Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) приветства решението на правителството да увеличи издръжката на студентите от приоритетни за бизнеса специалности.

Правителството одобри промени в нормативни актове, които прецизират механизма за определяне на средствата за издръжка на обучението в държавните висши училища, в зависимост от комплексната оценка за качеството на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда. Промените отговарят на последните изменения в Закона за висшето образование. Промяната е по предложение на Съвета на ректорите и има за цел да насърчи стратегиите за профилна оптимизация и специализация на държавните висши училища.

Увеличават се коефициентите за всички приоритетни професионални направления с между 6 и 28%, като най-голямото увеличение е за математика, информатика и компютърни науки, биологически, химически и физически науки, науки за земята, електротехника, електроника и автоматика, машинно инженерство, комуникационна и компютърна техника, енергетика, транспорт, корабоплаване и авиация, архитектура, строителство и геодезия, проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми, металургия, химични технологии, биотехнологии, хранителни технологии, горско стопанство, общо инженерство, материали и материалознание.

Увеличават се и коефициентите за педагогическите професионални направления, както и растениевъдство, растителна защита и животновъдство. Увеличението важи за първи курс през настоящата 2016/ 2017 учебна година.

„Решението на правителството да завиши издръжката на обучението на студентите от приоритетните за бизнеса специалности е резултат и от настояванията на Асоциацията на индустриалния капитал в България пред Министерството на финансите и Министерството на образованието и науката при подготовката на държавния бюджет за 2017 г.“, посочи председателят на УС на АИКБ Васил Велев, и допълни че Асоциацията многократно е изразявала загрижеността си от все по-острата липса на подготвени квалифицирани кадри в областта на техническите науки, което е възпираща причина за инвестициите и постигането на по-висок икономически растеж в страната.