Дискутираха "Програма за развитие на селските райони" 2014-2020 г.

Дискутираха "Програма за развитие на селските райони" 2014-2020 г.

0 коментара

Министър Десислава Танева съобщи по време на дискусията, че над 1,8 млрд. лева са разплатените средства към земеделските стопани за кампания 2014. Тя заяви, че целта на „Програмата за развитие на селските райони 2014-2020“ е тя да бъде реализирана по един справедлив начин за всички земеделски производители, за да бъдат мотивирани да създадат диверсифицирани земеделски стопанства.

По думите й, Програмата ще бъде в подкрепа за развитието на едно конкурентоспособно на европейския пазар земеделие. „През август ще изпратим първата нотификация за промяна, чрез която ще настояваме Европейската комисия да одобри с европари да се субсидират проекти за хидромилиорации“, заяви Танева и поясни, че очакваме доклад от Световна банка, който ще даде предложение за реформа в хидромелиорациите. Вторият прием на мярка 4.1 ще бъде отворен след дебат, за да има справедливо подпомагане и ще бъде само за хидромелиорации.

„При засилен интерес приключи първият прием по мярка 4.1 за „Инвестиции в земеделските стопанства““, каза още министър Танева. Тя обясни, че бюджетът на мярката е 150 млн. евро., а подадените заявления за кандидатстване са за 4 пъти повече средства. Министърът на земеделието припомни, че приема по мярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски производители“, е започнал вчера и ще приключи на 24 юли. Бюджетът по нея е 35 000 000 евро. "Предполагам, че интересът и тук ще бъде голям. Трябва да виждаме положителната новина, а тя е, че земеделските стопани виждат перспективата в земеделието у нас. Придобили са административния капацитет да кандидатстват и интересът към Програмата е огромен", обясни още министър Танева.

Повече по темата на http://www.mzh.government.bg