Присъединяваме се  към отправените предложения посегателствата над енергийната инфраструктура да бъдат определени като тероризъм

Присъединяваме се  към отправените предложения посегателствата над енергийната инфраструктура да бъдат определени като тероризъм

0 коментара

Това се казва в обръщение на Петър Докладал, Регионален мениджър на ЧЕЗ за България, към всички доставчици на комунални  услуги, чиито съоръжения са постоянно обект на посегателства, кражби и увреждания,  за единни действия за прекратяване на тази порочна практика. „Ръководството на ЧЕЗ в България осъжда остро всички посегателства над инфраструктурни обекти, включително на жп и енергийна инфраструктура. Случаи като кражбата,  довела до инцидента с дерайлиралия товарен влак в събота и множеството увреждания и кражби на кабели и други елементи на енергийната инфраструктура, застрашават живота, здравето и сигурността на гражданите и нормалното функциониране на институциите. По нататък в обръщението се казва, че за справянето с подобна организирана престъпна дейност е необходимо организирано противодействие. В случая считаме, че то се изразява в спешни мерки по отношение на наказанията за извършителите и за фирмите за изкупуване на цветни метали.”

Обръщаме се към всички доставчици на комунални  услуги, чиито съоръжения са постоянно обект на посегателства, кражби и увреждания,  за единни действия за прекратяване на тази порочна практика и на подобни престъпни посегателства. От кражбите страда  цялостната икономика на страната, както и всеки един български гражданин, който често заплаща пораженията от собствения си джоб и чийто живот е застрашен.”

По-нататък в обръщението се казва, че последствията от това, което се случва сега, са дългосрочни, защото възстановяването на щетите от  посегателствата, намалява инвестиционните възможности на компанията и това ще се отрази на състоянието на мрежата в бъдеще. Само през 2013 г. преките щети от кражби на електроенергийни съоръжения възлизат на близо 1,8 млн. лв., а нанесените поражения вследствие на тези кражби – на 7 млн. лв. Това са близо 9 млн. лв. само за изминалата година. От стъпването на компанията на българския пазар през 2005 до края на 2013 г. преките и непреки щети от посегателства на електроенергийни съоръжения на ЧЕЗ възлизат на близо 44 млн. лв. Но най-важното от всичко е, че нерядко набезите застрашават човешки животи, каза Докладал.