Брой 5 2016

Кофас: мрачни прогнози след бурята в Бразилия

Милена Виденова, управител на Кофас за България

Бразилия е по средата на ясно изразена буря. Продължителната политическа криза и дълбоката икономическа рецесия, които доведоха до колапс на индекса на доверие, сега са пресечени от процеса по импийчмънт за президента Дилма Русев. Няма признаци на значително събуждане на икономиката преди 2017 г., бразилската икономика се е свила от 3.8% през 2015 г. и се очаква продължаващ спад на БВП от 3% през 2016 г.

0 коментара

Български храни и напитки да се предлагат в българските хотели

Това се споразумяха Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и браншови организации на производители на храни.

„България е страна, произвеждаща най-висококачествените храни и напитки“, заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при подписването на Меморандум за сътрудничество между Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и браншови организации на производители на храни. На събитието присъства и министърът на туризма Николина Ангелкова.

0 коментара

Галина Нифору представи програмата на Балканския Винен фестивал

5-тото юбилейно издание на Балканския Винен фестивал 2016, ще се проведе на 28 и 29 май oт 12 часа в градината на Гранд Хотел София.

Освен най-добрите български изби, които ще покажат много нови вина, на фестивала ще има представители на Гърция, Турция, Албания, Сърбия и Румъния. За първи път ще има участие на винарска изба от Израел, каза Галина Нифору, изпълнителен Директор BIWC, при представянето на програмата на Фесивала на пресконференция в БТПП.

0 коментара

МОН връчи наградите за принос в науката ПИТАГОР

Основната цел на наградите  е повишаване на престижа на научната кариера и на професията „учен“ в обществения живот
8-та официална церемония по връчването на наградите събра представители на изпълнителната власт, бивши министри на образованието и науката, ръководители на научни институти, на лаборатории, носители на наградата „Питагор“ от предишните  конкурси. В тазгодишното издание бяха номинирани 47 учени от висшите училища в страната и в чужбина.

0 коментара

Годишна среща на БФБЛ с посланиците обсъди къде ще е“ България след 20 години“

Иновациите и лидерството са ключът към дългосрочната визия за успешна България, стана ясно по време на първата Годишна среща с посланиците, организирана от Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) в партньорство с Британското посолство в София.

0 коментара

Големи компании и еко-стартъпи в битка за „Зелени Оскари“

До 26 май българският бизнес се конкурира със “зелени” проекти в рамките на Националния конкурс “Най-зелените компании в България”. Официалната церемония по награждаването е на 8 юни 2016 г. В битката за „Зелените Оскари“ тази година за първи път се включва и българското стартъп обществото.

0 коментара

Кръгла маса обсъди "Примери за успешни иновации в изследователските университети у нас"

Организатор на Кръглата маса бе Съвета по иновации и развитие на технологиите (СИРТ) при БТПП. Примери за успешни иновации в Софийския университет „Св.Климент Охридски”, Техническия университет, София и Химико-технологичен и металургичен университет, София”презентираха преподаватели от тези университети и бивши техни докторанти, заемащи мениджърски позиции в големи предприятия.

0 коментара

Безплатно измерване на кръвно налягане на 17 май – Световен ден за борба с хипертонията

Пунктове в 11 български града, от 10 до 17 часа на 17 май, са достъпни за гражданите. По повод тревожните данни, Българска Лига по Хипертония, която е асоцииран член на Европейското и Международното дружества по хипертония, в партньорство с Microlife България, Български Червен Кръст и Българското Нефрологичното Дружество, организират. Национална кампания „ Нормално кръвно налягане – здраве за бъбреците“.

0 коментара

"Доверете се на българското" от 13 до 22 май в ЦУМ

На щандовете са представени над 50 родни фирми за храни, напитки, козметични продукти, облекло, обувки, чанти, детски артикули, бижутерия, стоки за бита и др. Участват фирми от цялата страна – от Панагюрище, Русе, Пловдив, Стара Загора, София и др. В среднение с предходното издание на "Доверете се на българското", броят на изложителите е нараснал с 15%. Програмата предвижда фирмени представяния, презентации на продукти и други изненади.

0 коментара

Работна среща на работодателските организации с министър Кунева обсъди професионалното образование

Държавни стипендии за инженери, техници, технолози, педагози поиска бизнеса и предложи преструктуриране на програмите в средното образование по общини, още от следващата учебна година. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев посочи, че в някои райони на страната подготовката на кадри не съответства на нуждите на местните предприемачи. Индустрията трябва да получава подготвени кадри, допълни той.

0 коментара

Министър Кунева връчи традиционните награди „Свети Иван Рилски“

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева връчи на четирима училищни директори, постигнали високи резултати в професионалната си дейност и с принос към образованието, традиционните награди на името на Свети Иван Рилски. Както всяка година, церемонията се състоя в Рилския манастир на 11 май - Деня на светите братя Кирил и Методий.

0 коментара

Министерството на икономиката пусна за обществено обсъждане Законопроект за иновациите

Сливане на Българската агенция за инвестиции и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, в нова Агенция за икономически растеж, която ще провежда държавната иновационна политика, предвижда Законопроект за иновациите, пуснат за обществено обсъждане от Министерството на икономиката.

0 коментара

Български био оцет спечели награда за иновативен продукт в Китай

Продуктът е био оцет, произведен от пчелен мед на фирма „Веда“ - Плевен. Номинацията е сред 365 регистрирани участника на най-голямата специализирана изложба в областта на хранително-вкусовата промишленост в Азия - SIAL China 2016 в Шанхай.

0 коментара

Що е то Crowdfunding или как да наберем малки суми пари онлайн

Имате идея и търсите финансиране, но не знаете откъде да започнете, Crowdfunding е една от възможностите. Семинар с представители на неправителствени и граждански организации и потенционални предприемачи организираха експерите от компанията за иновативни обучения Фабрика 360.

505 работни места в администрацията по програма „Старт на кариерата”

МТСП и Агенцията по заетостта обявиха процедура по програмата „Старт на кариерата”. Чрез нея, висшисти до 29-годишна възраст могат, в рамките на 9 месеца, да натрупат трудов стаж и опит по своята специалност.

0 коментара

МОН отличи 3 проекта в конкурса "Млади таланти"

Финалистите ще представят България на Европейския конкурс за млади учени EUCYS през септември в Брюксел. На първите три места се класираха проектите: „Наличие на нулеви суми в подмножества на крайни векторни пространства“ на единадесетокласничката Пресиана Маринова от Математическата гимназия „Баба Тонка“ в Русе, която има амбиции да се занимава професионално с наука.

0 коментара