Новини от Държавен фонд земеделие

Новини от Държавен фонд земеделие

0 коментара

Развъдните организации получават 3 милиона лева от ДФ „Земеделие” за водене на родословна книга
Срокът за кандидатстване по схемата и за сключване на договорите е до 31 май 2014 г.
Средствата ще бъдат отпуснати за водене на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животните през 2014 година.
Помощта се предоставя на два транша – в първия се изплаща 70% от полагаемата помощ, а във втория се доплащат останалите до 30% от средствата.
Дейността за водене на родословна книга включва регистриране произхода на животните, поддържане на актуален опис на техния брой, вписвания на датите на заплождане и раждане и др. По нея за говедо се дава 6.6 лв., за бивол – 7 лв., за свиня -5.4 лв., за овца и коза – по 3.3 лв., за кон – 33.3 лв., за пчелно семейство -1.8 лв., а за птица – 0.04 лв.
По другата дейност – за определяне продуктивността и генетичните качества на животните се контролират млечната и месодайната продуктивност, вълнодайността, работоспособността на конете и др. За нея се отпускат по 15.6 лв. за говедо, 17.7 лв. за бивол, 2.7 лв. за свиня, 3.9 лв. за овца, 3.1 лв. за коза, 14.8 лв. за кон, 4.9 лв. за пчелно семейство и 0.05 лв. за птица.
Срокът за кандидатстване по схемата и за сключване на договорите е до 31 май 2014 г. Документи се подават в областните дирекции на ДФ „Земеделие” по адрес на регистрация на развъдната организация. Първият транш от помощта ще бъде изплатен до 13 юни 2014 г. Срокът за кандидатстване за втори транш е от 18 до 29 август 2014 г., а средствата ще бъдат изплатени до 12 септември 2014 г.

Земеделските производители получават близо 2 милиона лева за борба с доматения миниращ молец
ДФ „Земеделие” отпуска средствата по схемата за контрол на Доматения миниращ молец Tuta absolutа. Държавната помощ ще компенсира част от разходите за растителна защита, феромонови уловки за улавяне на молеца, агенти за биологичен контрол, както и инсектициди за химичен контрол. Помощта е до 250 лева на декар.
По схемата могат да кандидатстват малки и средни предприятия - земеделски производители, отглеждащи над 10 дка зеленчукови култури (полско или оранжерийно производство). Заявленията за подпомагане се подават в областните дирекции на ДФЗ по постоянен адрес за физическите лица и по адрес на управление за юридическите лица. Документите ще се приемат от 15 април до 1 октомври 2014 г. Срокът за сключване на договорите е до 15 октомври, а за изплащане на средствата – 28 ноември 2014 гдина.

ДФ „Земеделие” отпуска 1 милион лева за насърчаване производството и използването на висококачествени семена
Помощта се предоставя на малки и средни предприятия в растениевъдството, получили разрешение за производство на посевен материал, под формата на субсидирани услуги от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС).
Средствата се отпускат на ИАСАС за полска инспекция на семепроизводни посеви, издаване на етикети, вземане на проби от партиди семена, предназначени за сертифициране, лабораторен анализ на проби семена по групи култури и извършване на последващ контрол на семената.
Субсидията представлява до 100% от разходите за извършените от ИАСАС услуги. Средствата се изплащат на 3 транша за една календарна година. Първият транш в размер на 50% от помощта се отпуска до 30 май на текущата година. По време на втория се изплащат още до 40% от средствата, съобразно прогнозната заявка от ИАСАС и представения от нея междинен отчет. Тези средства се превеждат на агенцията до 30 октомври. Последното плащане се извършва до 16 декември, след предоставяне на окончателния отчет.
В предходните две години, бюджетът отпуснат по схемата за висококачествени семена, е бил същият, а усвояемостта му е 99%.

ДФ „Земеделие” отпуска първия транш от 11 милиона лева за изхранване на животни през 2014 година, Документи ще се подават от 7 до 23 април 2014 г.
Средствата ще бъдат изплатени по схемата de minimis на земеделски производители, които отглеждат едър и дребен рогат добитък от основно стадо - крави, биволици, овце-майки и кози-майки. Условието е животновъдите да запазят 75% от броя на животните, за които е получена помощта до 31 декември 2014 г.
Документи ще се подават от 7 до 23 април 2014 г. в областните дирекции на ДФ „Земеделие” по постоянен адрес за физическите лица и едноличните търговци и по адрес на регистрация на юридическите лица. Срокът за сключване на договорите и изплащане на помощта е от 8 до 23 май 2014 г.
Общият размер на помощите de minimis за един земеделски производител, както и за едно и също предприятие, не може да надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро (29 337.45 лв.) за период от три данъчни години (2012 – 2014).