EUROCHAMBRES инициира кампанията 30max

EUROCHAMBRES инициира кампанията 30max

0 коментара

Директивата ( LATE PAYMENT DIRECTIVE) влиза в сила в целия ЕС на 16 март Публичните администрации да уреждат сметките си с частния сектор до 30 дни предвижда Директивата ( LATE PAYMENT DIRECTIVE), която влиза в сила в целия ЕС на 16 март. Сега плащания в срок се извършват само от две държави членки.

Естония и Финландия са единствените европейски страни, в които публичните администрации уредиха сметките си с частния сектор в рамките на 30-дневния срок. Във всички други страни публично-частните плащания превишават 30 дни. Италия, Гърция и Испания са най-слабо представящите се (180, 174 и 160 дни средното плащане). Какво да кажем за България?  
"Платежоспособността на хиляди реномирани фирми е заложено на карта, а с него и съдбата на хиляди работни места ", каза Арналдо Абруцини, Генерален секретар на EUROCHAMBRES.
Всяко закъсняло плащане има преки последици за предприятията, особено за малките и средни предприятия (МСП): намаляване на инвестициите, загуба на работни места и дори затваряне на предприятия.
EUROCHAMBRES напълно подкрепя позицията за "нулева толерантност" на Европейската комисия към държавите-членки, които не успяват да транспонират преразгледаните условия на директивата, и затова, сега стартира кампанията  30max, призовавайки държавните органи да плащат фактурите си навреме.
 Целият текст може да бъде намерен на: http://www.bcci.bg/news/5237