От ЧЕЗ представиха пред медиите как става отчитането на електромерите


Освен по сигнали, компанията извършва проверки и по своя инициатива

„Взели сме всички мерки консумираната електроенергия да бъде отчитана коректно, а показанията от електромерите да бъдат отразени точно и съвестно в месечните фактури. Нашата система не позволява нито на отчетниците, нито на някой друг служител на дружеството да манипулира електромерите”, каза пред медиите Стефан Апостолов, изпълнителен директор на „ЧЕЗ Разпределение България”.

На журналистите бе показано как работи центърът за валидиране на данни и процеса на отчитане на потребление на място в жилищен блок.
Системата на отчитане гарантира, че не могат да се манипулират данните на измервателните устройства.
Отчитането на всеки клиент се извършва от трима различни служители в рамките на три поредни месеца, като по този начин се намаляват до минимум неточностите в резултат на човешка грешка.
Отчитането се извършва с ръчни мобилни терминали, които автоматично записват GPS координатите и позволяват заснемане на данните на електромерите. На база предишното потребление, софтуерът на ЧЕЗ изчислява очаквано потребление за съответния клиент и залага процент допустимо отклонение. Когато отчетникът въведе показанията от електромера и има по-голямо отклонение, терминалът издава звуков сигнал и се появява системно съобщение, а показанията автоматично се блокират. След това данните се проверяват в един от петте валидиращи центъра на „ЧЕЗ Разпределение България”.
За да ограничи максимално възможностите за грешки, ЧЕЗ извършва допълнителни проверки на всички сметки на битови клиенти на стойност над 500  лв., както и на фактурите на бизнес клиенти по-високи от 5000 лв.
От началото на годината до 18 март в компанията са подадени 13 448 жалби за проверка на високи сметки за електроенергия. От тях основателни са едва 1%. Клиентите, които се съмняват в точността на фактурите си или в изправността на измервателните уреди, могат да подават сигнали в центровете за обслужване на клиенти, на електронен адрес [email protected] или на телефонен номер 0700 10 010.