1.5 милиона лева за застраховане на селскостопанска продукция

1.5 милиона лева за застраховане на селскостопанска продукция

0 коментара

Заявления за участие в схемата ще се приемат от 21 март 2016 г. до изчерпване на ресурса, но не по-късно от 31 август 2016 г. Бюджетът за 2016 г. по Схемата за държавна помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция е 1.5 млн. лева, реши Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“. Целта на помощта е да се насърчат малки и средни предприятия, земеделски стопани, които отглеждат плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн за доброволно застраховане на селскостопанска продукция срещу неблагоприятно климатично събитие, което може да бъде приравнено на природно бедствие, и други неблагоприятни климатични събития, като се компенсират частично разходите за сключване на застрахователна полица.

За прилагането на схемата Фондът е изготвил указания, включващи изискванията на нотифицираната и одобрена от ЕК схема за подпомагане. Максималният размер на подпомагането, което може да получи един земеделски стопанин, е до 65% от стойността на застрахователната премия. Заявления за участие в схемата ще се приемат от 21 март 2016 г. до изчерпване на ресурса, но не по-късно от 31 август 2016 г. Стопаните трябва да представят застрахователните си полици в съответния отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“ (ПСМП) на областните дирекции на ДФ ”Земеделие” до 30 септември, а срокът за сключване на договорите и изплащане на средствата е до 16 декември 2016 г. Общият бюджет за застраховане на селскостопанска продукция за целия период на действие на схемата (2015-2020 г.) е 21 милиона лева. УС на Държавен фонд „Земеделие“ взе решение и за Помощ за хуманно отношение към птиците и към свинете.

Помощ от 28 млн. лева за 2016 г. за хуманно отношение към птиците

Държавната помощ за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците е със срок на прилагане до края на 2017 г. Помощта покрива направени разходи или пропуснати приходи, свързани с ангажиментите за хуманно отношение към птиците, поети за най-малко 5 години.

Помощ от 28 млн. лв. за хуманно отношение към свинете

Финансовият ресурс за 2016 г. по Държавната помощ за хуманно отношение към свинете е в размер на 28 млн. лева. Това реши на свое заседание Управителният съвет (УС) на Държавен фонд „Земеделие“. Изплащането на средствата по схемата ще се извършва годишно еднократно или на траншове, в зависимост от категорията животни.

Повече на www.dfz.bg