Министър Никола Стоянов и посланикът на Австрия у нас Н. Пр. Андреа Икич-Бьом се срещнаха с випускници на австрийския проект за дуално обучение у нас

Министър Никола Стоянов и посланикът на Австрия у нас Н. Пр. Андреа Икич-Бьом се срещнаха с випускници на австрийския проект за дуално обучение у нас

0 коментара
5381.jpg

Министър Никола Стоянов и посланикът на Австрия у нас Н. Пр. Андреа Икич-Бьом посетиха предприятието „Гебрюдер Вайс,“ включено в програмата за дуално обучение Това е най-старата транспортна компания в света, която от 30 години оперира и логистичен център в България. 

„България трябва да даде сериозен тласък на дуалното обучение на национално ниво. Затова е много важно да проучим добрите практики и да решим съществуващите проблеми“, подчерта министър Стоянов. По думите му австрийският проект „GODUAL“ дава много положителен пример. Той разговаря и с 15-те ученика, които се обучават чрез работа в предприятието. Всички споделиха, че знанията, които натрупват, са изключително полезни и имат амбицията да се реализират в логистичния сектор.

Изпълнителният директор на „Гебрюдер Вайс“ ЕООД Мариета Григорова съобщи, че компанията им не само участва активно в проекта, но и ще даде възможност на учениците да започнат работа след дипломирането им, като им осигурят и възможност за продължаване на висшето им образование, ако имат такова желание.

„Дуалното обучение е много популярно в Австрия, тъй като дава възможност на учениците да придобият специализирани знания и квалификации по-бързо и ориентирано към практиката в реална професионална среда. Това им позволява успешно навлизане в професията, която са усвоили, след завършване на училище“, каза австрийският посланик. „Този съвместен фокус върху възможно най-доброто обучение на специалисти е в интерес и на двете страни. Днес отново се убедихме в добрите отношения между Австрия и България, които се отразяват и в икономиката. Техническата квалификация, която отговаря на изискванията на компаниите е един от ключовете към успеха – както за служителите, така и за компаниите. Австрия и България са близки партньори и по отношение на дуалното обучение“, подчерта Н. Пр. Андреа Икич-Бьом.

„В продължение на вече девет години австрийски и международни компании инвестират средства, време и енергия като част от проекта ни за дуално обучение в България. Най-важен е крайният резултат - инвестицията в образованието е инвестиция в бъдещето“, каза търговският съветник към Посолството на Австрия у нас Филип Купфер.

Гебрюдер Вайс“ ЕООД е част от концерна „Gebrüder Weiss Holding“ AG и е най-старата транспортна компания в света. У нас фирмата е и един от основателите на австрийския проект „Дуално обучение в България“. Проект „GODUAL” е част от международната инициатива „GO-INTERNATIONAL” на Федералното министерство на труда и икономиката и Стопанска камара Австрия. Целта му е чрез по-качествено професионално образование в България да се осигурят необходимите за бизнеса квалифицирани кадри. В рамките на проекта, само за учебната 2022/2023 г., са включени над 1150 български ученици от 30 училища в 15 различни специалности.

Повече на https://www.mi.government.bg/