ББР подпомага ММСП в прехода им към елена и ниско въглеродна икономика

ББР подпомага ММСП в прехода им към елена и ниско въглеродна икономика

0 коментара

Българската банка за развитие подпомага компаниите в сектор „Преработваща промишленост“ у нас в прехода им към зелена и ниско въглеродна икономика чрез новата си програма „Енергийната ефективност на МСП“. Нуждата от подобни инвестиции за малкия и средния бизнес вече не е само въпрос на стратегия за зелен преход и опазване на климата, а необходимост., породена от несигурността на енергийните пазари и последиците от пандемията от COVID-19.

Програмата “Енергийната ефективност на МСП с размер 30 млн. лева и от нея ще могат да се възползват кандидатствалите по ОПИК малки и средни компании

Като мярка за преодоляването им Министерството на иновациите и растежа – Управляващ орган на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК), проведе процедура за проекти „Възстановяване на МСП чрез подобряване на енергийната ефективност“, чийто прием приключи в края на месец май. До средата на септември 920 български компании ще преминат процедурата по договаряне на средствата по процедурата, а непосредствено след сключване на договорите фирмите ще могат да пристъпят към изпълнението на проектите си, както съобщи вчера Министерството на иновациите и растежа.

ББР създаде допълнителна възможност за участвалите в процедурата микро, малки и средни предприятия. Те ще могат да се възползват от директни кредити в размер от 100 000 лв. до 500 000 лв. С тях ще може например да се покрие необходимото по ОПИК 50% съфинансиране или да бъдат извършени допълнителни дейности за подобряване на енергийната ефективност. Финансовият инструмент ще е достъпен и за компаниите, които не са били одобрени за европейските средства.

Предимствата му са 100% финансиране на проекта без ДДС, възможност за отпускане на кредит още преди подписването на договор за безвъзмездна финансова помощ, както и минимални изисквания за обезпечение, предвид характера на дейностите. Компании, които вече са вложили средства за инвестиция, могат да кандидатстват за тяхното пълно възстановяване, стига разходите да са извършени след датата на подаване на проектното предложение по ОП „Иновации и конкурентоспособност“.

Програмата на ББР е на обща стойност 30 млн. лв. Целта е да се ускори въвеждането на енергоспестяващи технологии в производството, което ще доведе до намаляване на консумираната електроенергия от външни доставчици.

Повече на https://bbr.bg/bg

Междувременно ББР подписа с Националния статистически институт (НСИ) споразумение за сътрудничество при провеждането на проучвания и обработката на данни, свързани с банковото финансиране на малките и средни предприятия в страната.

НСИ ще предоставя на ББР информация от свои статистически изследвания, включени в Националната статистическа програма, като може да подпомогне провеждането на проучвания и анализи на ББР.

Съвместната работа ще подобри структурирането на нови гаранционни и кредитни продукти, насочени към отделни пазарни ниши, с които банката да подпомогне целево нуждаещите се компании, както и да мобилизира ресурс в области като устойчиви бизнес модели, засилване на експорта и конкурентоспособността на малките и средните предприятия и други.