МТСП официално стартира новата Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”


Програмата ще разполага с над два милиарда бюджет за периода 2014-2020 година

МТСП официално стартира дейностите по програмата с информационен ден в Пловдив, с присъствието на високопоставени представители на ЕК и с участието на представители на социалните партньори, на общините, на бизнеса, на неправителствения сектор и администрацията.

В словото си при откриването, министър Ивайло Калфин обяви основните приоритети за новия период. На първо място това са мерките за справяне с младежката безработица, програмите за стажуване и чиракуване в реална работна среда в предприятията, като подчерта, че това е и личен негов приоритет. Други приоритети са да се стигне до тези, които са демотивирани да търсят работа, трайно безработните, както и мерките за безработните в предпенсионна възраст - хората над 54 години.

Калфин подчерта, че усилията ще бъдат насочени към социални политики на създаване на богатство и работни места, предприемайки различни мерки с тази цел. „Натоварените с управлението на Програмата я движат в правилната посока, Създаде се една общност, която се стреми да разреши важните обществени проблеми. Налице е приемственост, ангажимента е траен, показателно за което е, присъствието тук на тримата ми предшественика - министрите Коралски, д-р Адемов и Тотьо Младенов”, каза още министърът. Заместник министър Зорница Русинова представи Програмата пред присъстващите, като подчерта, че ще се кандидатства с опростена документация, по опростени процедури, по електронен път, отчетите също ще се подават по електронен път. Първата мярка стартира до края на януари и е свързана именно с младежката безработица. 8 000 млади хора до 29 години, ще постъпят на платен 6 месечен стаж, като разходите на работодателите за заплати и осигуровки изцяло се покриват от Програмата. Интересът към тази програма от страна на бизнеса е голям, вече са заявени над 13 000 места. Ако работодателите наемат трайно на работа стажанти, през следващите 6 месеца, Програмата ще заплаща социалните осигуровки на наетите младежи.

Общият бюджет на Програмата е 2 136 000 000 лева, заедно с европейското и българското съфинансиране, 60% от него са за мерки за пазара на труда. За борбата с бедността и насърчаване на социалното включване са предвидени над 658 млн. лв.