ЧЕЗ спази срока за 31-дневен отчет на електромерите в Западна България


Това отчете ръководството на Компанията на пресконференция, на която представиха и данните за засилената консумация на електроенергия от началото на годината.

Компанията ангажира 579 служители, които работиха извънредно през почивните дни на 02, 03 и 04 януари 2015 г., за да спази нормативното изискване за срок на отчитане на електромерите не по-голям от 31 дни. През този период всички подлежащи на отчет обекти са били посетени, съгласно предварително обявения график.

Не бе осигурен достъп до 12,18% от възложените за отчитане електромери. На тези клиенти, ЧЕЗ даде възможност сами да отчетат показанията на измервателните уреди. В случай, че клиентите не са се възползвали от предоставената опция, техните фактури ще бъдат формирани на база потреблението през аналогичен предходен период, както е записано в общите условия.

От ръководството съобщиха, че само минимална част, равняваща се на 0,06% от извършваните всеки месец над 2 милиона отчета, е със срок на фактурата, надхвърлящ 31 дни. Най-често по-дългият срок се получава при самоотчет. Подобна ситуация имаше през ноември миналата година, когато делът на фактурите за по-дълъг срок, достигна 0,1%. Причината тогава беше големият брой самоотчети в резултат на новата цена на електрическата енергия, която влезе в сила от 1 октомври. От ръководството призоваха всички свои клиенти, в случай че имат съмнения относно периода на отчитане, да подават сигнал в дружеството на денонощната информационна линия 0700 10 010, по електронната поща на адрес [email protected], или в Центровете за обслужване на клиенти. Всеки сигнал ще бъде разгледан с необходимите професионализъм и внимание.

На пресконференцията беше съобщено, че заради ниските температури е засилената консумация на електроенергия.

От началото на годината, до 6 януари включително, товарите по мрежата на ЧЕЗ са достигнали 1779 мегавата, което е с 14% повече в сравнение със същия период на 2014 г. „Заради студеното време хората прекарват повече време вкъщи, ползват повече и за по-дълго електрически уреди за отопление, които често са от нисък енергиен клас, което ще се отрази върху месечните фактури. Например, печка тип „духалка“, каквато е един от най-разпространените и достъпни уреди за отопление в студените зимни дни, увеличава сметката с над 72 лева, ако работи по 8 часа в продължение на 28 дни. Затова не спираме да призовава клиентите да ползват електроенергията разумно и отговорно“, каза Димчо Станев, директор „Обслужване на клиенти“.

Консумацията е основен фактор при формирането на сметките за ток. Анализът на данните показва, че през най-студените зимни месеци – декември, януари и февруари – потреблението на електроенергия в Западна България е средно с над 50% по-високо отколкото през топлите летни месеци – юли, август и септември.Тази зима трябва да се има предвид и по-високата цена на тока в сравнение със зимата на 2014 година, след като през изминалата година ДКЕВР повиши с общо 13% цената на тока за клиентите на ЧЕЗ. Въпреки това увеличение, делът на ЧЕЗ в крайната цена продължи да намалява и вече е под 0,7%. Тоест от 100,03 лв. месечна сметка на битов клиент, за поддържане и развитие на мрежата и за подобряване на обслужването в Западна България остават едва 68 стотинки.

На клиентите, които искат да контролират консумацията на електроенергия, компанията предлага многобройни полезни съвети за намаляване на потреблението, инициативи и калкулатор за изчисляване на консумацията на домакинствата. Информацията е достъпна на корпоративния сайт www.cez.bgв секция „Енергийна ефективност“, която се намира в раздел „За клиента“. За улеснение на потребителите, които срещат затруднения при посрещането на разходите си за електроенергия през отоплителния сезон, ЧЕЗ предлага различни облекчения - временно удължен срок за безлихвено плащане на фактурите от 10 на 20 дни, както и услугата „Персонален съветник“, даваща възможност за индивидуален план за разсрочено плащане на задълженията, съобразен с възможностите на клиента.