25 000 домакинства във Видинско трето денонощие са без ток


44 екипа на ЧЕЗ работят за възстановяване на електрозахранването в засегнатите населени места. Кметът на Белоградчик Борис Николов обяви бедствено положение в общината. По думите му, обледенени дървета падат по пътищата постоянно, като има няколко сформирани групи, които обикалят общината и почистват, съобщи "Фокус".

„Необходимо е да почистим пътищата и да ги опесъчим, но най-важното е ЧЕЗ да отстранят проблемите и да пуснат тока”, обясни Николов. Поради поледицата и затрудненото транспортиране на учениците, за трите училища на територията на община Белоградчик до края на седмицата не се учи. Поради липса на ток, спира учебният процес в още две училища във Видинско.

Регистрираните аварийни изключвания на електрозахранването са вследствие на ветрове и силни валежи, придружени с тежки обледявания на проводниците по въздушните електропроводи, довели до паднали стълбове, скъсани електропроводи и повреди по електроенергийните съоръжения. Процесът по отстраняване на повредите е допълнително затруднен от трудно проходимите, заледени пътища и продължаващия леден дъжд. Мобилизирани са аварийни екипи от съседни области и в момента за отстраняване на повредите работят 44 екипа. Ангажирана е необходимата тежка механизация – кранове, автовишки и багери. Продължава работата на служители на компанията и в Област Монтана, където без електрозахранване са около 5 хил. клиенти. Спрени са влаковете в участъка между гарите Видбол и Срацимир заради провиснала контактна мрежа след валежите, съобщават от Националната компания "Железопътна инфраструктура". За пътниците от влакове Видин - София и Видин - Мездра е осигурен превоз с автобуси.

ЧЕЗ поиска ограничителен режим за снабдяване с електроенергия в 9 общини в област Видин.

Текуща информация на http://www.cez.bg/bg/novini