Кофас: анализ на рисковете в петролната индустрия и в Турция


Данните бяха представени от Милена Виденова, управител на Кофас за България на среща с медиите. По отношение на Турция позицията на Кофас е, че икономическата стабилност е висока, въпреки неблагоприятното отражение на глобалната среда. Страната получава оценка за риск В, намалена от А4 през 2015 г. „Турция остава относително стабилна в икономическо отношение, въпреки трудностите в региона. Кофас очаква туристическата индустрия там да пострада, както заради средата, така и заради самоубийствените атентати и влошаването на отношенията с Русия. Това обаче е възможност за страната ни” – отбеляза Милена Виденова.

Предвижда се растеж от 3.6% за 2016 г., като това се дължи на бавното възстановяване на световната икономи. Предимствата на Турция са, че тя държи публичните си финанси под контрол, а демографската жизненост и качеството на работната сила са изключително добри. Негативните страни са недостатъчните вътрешни спестявания, спад в продажбите на жилища ( особено в Анкара и Истанбул, където бяха последните атентати ) спад в оборотите на търговските центрове, зависимост от чужди капитали.... Геополитическите проблеми, включително кюрдският въпрос и нестабилността в съседни Ирак и Сирия, също носят негативни рискове за страната, повече, отколкото терористичните атаки. По отношение на петрола – предвижданията на Кофас са да достигне 45 долара на барел до края на 2018 г.

Страните от ОПЕК не се споразумяха за квотите, предлагането е по-голямо от търсенето. Основните рискове са свързани с навлизането на Иран на пазара и в този смисъл не бива да се очаква по-силен скок в цените му, макар че предвижданията са да достигне 45 долара на барел до края на 2018 г. „Причините за спада са забавеният икономически растеж и намалено потребление, особено в големи икономики като Китай, комбинирано с висок добив, включително неконвенционални горива в САЩ. Извън чисто пазарната логика, на петролния пазар има сблъсък на геополитически интереси между основните страни-износителки.” – добави Милена Виденова.

Пазарът на горива и суровинни продукти стават все повече финансово регулируеми. Облагодетелствани сектори са транспорта и пътното строителство. Конференцията на Кофас за управление на риска „Геополитически промени и възможности за българския бизнес”, която ще се проведе на 14 април, ще даде подобна информация за други сектори и страни. Специални лектори и гости ще бъдат Жулиен Марсили, главен икономист на Кофас Груп, и Ксавиер Лапер дьо Кабан, посланик на Франция в България.