На 9 май Европесйкият парламент в България ви кани на триизмерно видео мапинг шоу „Твоят глас“ върху фасадата на Национална галерия - Двореца


3D мапинг спектакъл „Твоят глас“

Денят на Европа ще бъде отбелязан с триизмерно видео мапинг шоу „Твоят глас“ на фасадата на Национална галерия - Двореца на пл. „Княз Александър I“ на 9 май с начало от 21.00 ч. То е  част от третото издание на Фестивала на светлините LUNAR. Организатор на спектакъла „Твоят глас“ е Бюрото на Европейския парламент в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България.

Историята на светлинния спектакъл тази година ще отведе зрителите на пътешествие из сложния пейзаж на избора, където всеки прекрачен праг е стъпка в неизвестното, но и неповторима възможност.

Достъпът до шоуто е свободен. Ще се редуват проекции на български и английски език, които ще продължат до полунощ.

Ако нямате възможност да гледате спектакъла „Твоят глас“ на живо, можете да проследите излъчването му от 21.30 ч. на 9 май във Facebook страницата и YouTube канала на Европейския парламент в България.

Честване на 20-годишнината от разширяването на ЕС през 2004 г.

България ще отбележи 20-ата годишнина от разширяването на ЕС през 2004 г. с празничен концерт „20 години заедно“, организиран съвместно с Представителството на Европейската комисия в България, Столична община и посолствата на Кипър, Чехия, Унгария, Полша, Словакия и Словения. На 9 май в Градската градина в София от 16:30 ч. до 20:30 ч. всеки ще има възможност да опита местни храни и напитки от държавите - членки на ЕС, и да се наслади на музика и танци от различни краища на Европа.

Концертът „20 години заедно“ ще започне в 17:30 ч. Детският хор "Пип-Пам" ще изпълни химна на България и химна на Европейския съюз, а сред изпълнителите ще бъдат още: ансамбъл "Българе", ансамбъл „Фалмис“ с изпълнения от Полша и Унгария, ансамбъл "Доправар" с танци от Словакия, Агатангелос с мелодии от Кипър, Луцие Редлова от Чехия, изпълнители от Академията по музика в Любляна, джаз формация "София".

Ден на Европа – 9 май

Денят на Европа е празник на Европейския съюз, на единството и мира на стария континент. Отбелязва се на датата, на която френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, той призовава за обединяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

Фестивал на светлините LUNAR

Спектакълът „Твоят глас“ е част от третото издание на Фестивала на светлините LUNAR, който ще се проведе от 9 до 12 май 2024 г. и ще покаже общо 22 светлинни творби на над 20 артисти от цял свят. Девет видео и три статични проекции върху сгради, имерсивно преживяване, лазерно шоу и ателие за рисуване със светлина ще могат да бъдат видени върху фасадите на знакови столични сгради и в паркове по протежение на 4,5-километров маршрут. Всички творби ще могат да бъдат посетени безплатно, а светлините ще бъдат включени между 21:00 и 00:00 ч. във всяка от четирите вечери на фестивала.

Организатор и основен артистичен колектив зад проекта е българското студио за визуални ефекти MP-STUDIO, в партньорство с един от най-известните светлинни фестивали в света Festival of Lights International Productions GmbH. Събитието ще се проведе с подкрепата на Европейския парламент в България и Представителството на Европейската комисия в България, Столичната община - Календар на културните събития, Министерството на туризма и с финансовата подкрепа на програма „Създаване” на Националния фонд „Култура”. Фестивалът е със свободен достъп за всички жители и гости на града.

Повече новини за ЕП на https://www.europarl.europa.eu/news/bg