Еврокомисарят Илиана Иванова и премиерът акад. Николай Денков връчиха наградите на отличени в 19-то издание на конкурса „Иновативно предприятие на годината“


Победителите бяха определени от 18-членно жури с представители на бизнеса, на академичните среди, държавната администрация, финансовия сектор и на медии. От постъпилите над 100 кандидатури финалистите са 21 фирми. Всички те получават правото да използват утвърдената марка „Високи постижения в иновациите“ / ’Excellence in Innovation’ на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“.

Наградените: 

Две фирми – „Барин Спортс„ АД и „Бизпортал“ АД получиха почетните статуетки в категорията „Пазарно лидерство“. Още две фирми са победители и в категория „Зелена иновация“ - „Балевски и Киров“ ООД и „Ню Енерджи Тех“ ЕООД.

Приз за иновативно ново стартирало предприятие взе Винарска изба Царина ЕООД; „Лулис Мел България“ спечели наградата за „Иновативен мениджмънт“. ГИГА АУТОМАТА ООД победи в категория „Дигитална транформация“. Журито отличи „Зекенг“ АД за иновация в креативните индустрии. „Аутро България“ ЕООД взе приза за социална иновация. „Алгая“ ООД под марката (Водорасло) спечели в категорията „Иновация за качество на живот“.

Другите финалисти в конкурса са: Био Бенямин ООД, Биофарма Лабораторис ЕООД, МайндФит, Хомо Деус ЕООД, Фуудобокс 2021 ООД, Експериментално конструкторско бюро „Фотоника“ ООД, Гамифино ООД, Рентроникс АД, Мултитест ООД, ЛогиСофт ЕООД и Мелексис България ЕООД. 

За първа година призьорите на конкурса получиха и допълнителни награди:

Винарска изба Царина печели едногодишно членство и менторство в Клъстер Изкуствен Интелект България. Аутро България ЕООД Спечели едногодишно членство и менторство в Биотехнологичен и Здравен Клъстер България. Издателство за специализирана техническа периодика TLL Media връчи 2 специални награди – на Логи Софт ЕООД и на Ню Енерджи Тех ЕООД. Единен иновационен център на БАН награди с менторство Барин Спортс АД и „Балевски и Киров“ ЕООД. Мелексис България ЕООД получи едногодишно членство в ПАРАи. Барин Спорт получи и медиен пакет от Lider.bg. София Тех Парк отличи с менторство и бизнес подкрепа Ню Енерджи Тех ЕООД

Наградите бяха връчени в рамките на Националния иновационен форум „Иновации и устойчив растеж“. Над 200 представители на правителството, бизнеса, научните среди и медиите приветстваха победителите в конкурса и участваха в дискусия по годишния доклад Иновации.бг, който разглежда на фокус отбранителната промишленост. Българският еврокомисар Илиана Иванова, министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на отбраната проф. Тодор Тагарев, кметът на София Васил Терзиев, Огнян Шентов, председател на Фондация "Приложни изследвания и комуникации", очертаха перспективите и предизвикателствата пред българската иновационна среда.

В специално обръщение Илиана Иванова отбеляза, че инвестициите в наука, изследвания и иновации трябва да се издигнат като стратегически приоритет за Европа и подчерта, че България все още се развива като иноватор и продължава да се сблъсква с предизвикателства, които се отнасят до недостатъчните публични и частни инвестиции в научноизследователска дейност, както и ограничените връзки между академичните среди и бизнеса. 

Министър-председателят акад. Николай Денков подчерта напредъка, постигнат през последните 10 години, независимо от политическото управление. "Тръгнахме от "почти невъзможно да отскочим", и стигнахме до напълно нова ситуация, но е нужно да наваксаме". Той даде примери с няколко проекта, които са на европейско и световно ниво като института "Инсайт", който е уникален и за Централна и Източна Европа, института "Големи данни в полза на интелигентно общество" (GATE) към Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и институт Плана СИСТ в Пловдив, които развиват иновации в различни области. Голям успех е Суперкомпютърът в София Тех парк - една от научните и приложните структури, които ни правят уникални в региона наоколо, допълни Николай Денков. Премиерът съобщи, че Министерският съвет до края на седмицата ще внесе в Народното събрание новия проект на Закон за научните изследвания и иновациите. „Подобряването на организацията и прозрачността ще ни позволят да инвестираме смело, защото за разлика от преди 10 години сега пари има и ние просто не трябва да ги пропиляваме“, завърши той.

Повече за дискусията и Форума можете да прочетете на интернет страницата на Фондация “Приложни изследвания и комуникации“ https://arcfund.net/bg