Дните на японската култура в България приключват с изложба на творби от едномесечната Кири-е Академия


Експозицията ще бъде открита в  събота, 3 декември, в 17 ч в столичната галерия "Ларгото" (метростанция „Сердика“) и ще остане отворена за посетители до края на 2022 г.

„Кири-е“ е японска техника, по която са се изработвали шаблоните за кимона и други текстилни творения. Този древен похват представлява създаване на картина от  хартия чрез изрязване с много тънки и остри ножчета. Обикновено се прави чрез изрязването едновременно на два листа хартия - бял и черен, но фокусът на декемврийската изложба и провелата се академия са цветните творби.

Широката публика ще може не само да се запознае с японското традиционно изкуство кири-е, но и да стане свидетел на резултатите от провелата се в рамките на последния месец академия. Тя беше организирана от СНЦ „НАКАМА“ и обучаваше нови майстори всеки уикенд през ноември.  С  20 от тях,  посетителите могат да се срещнат на откриването.

С експозицията се закриват тазгодишните „Дни на японската култура в България“, в чиито рамки хиляди нашенци се докоснаха до духа на Страната на изгряващото слънце.

От началото на септември събитията, свързани с азиатската държава, обикаляха България, като най-мащабен бе интересът към „Ден на японските бойни изкуства
и традиции“, който се проведе на 8 октомври пред НДК.

Дните на японската култура е 3-месечна програма от събития, която се организира ежегодно без прекъсване от 1990 г. насам  от Посолството на Япония в Република България със съдействието на Клуб „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай”.

Снимки от изминалите събития и новини за предстоящи издания могат да се следят на сайта на Японското посолство в България и Фейсбук страницата на „Дни на японската култура“. https://bg-bg.facebook.com/DaysJapaneseCulture

2077.jpg