Покана за уебинар на тема „Как да дишаме по-чист въздух? Европейски практики и решения“


Бюрото за връзка на Европейския парламент в България има удоволствието да Ви покани на уебинар на тема „Как да дишаме по-чист въздух? Европейски практики и решения“, който ще се проведе онлайн на 15 юни 2021 г., вторник, от 15.00 до 16.30 ч.

В рамките на уебинара ще бъдат представени настоящите европейски политики за качество на атмосферния въздух и промените, за които настояват Европейският парламент и гражданите. Ще бъде споделен и европейският опит с мерки за намаляване на замърсяването на въздуха.

В панелната дискусия в първата част на уебинара ще вземат участие Хави Лопес (С&Д/Испания), член на Европейския парламент и докладчик по прилагането на директивите относно качеството на атмосферния въздух, Франсоа Уакенхут, началник отдел „Чист въздух“ в Генерална дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия, и Стефан Димитров, съосновател на проекта AirBG.info за мониторинг на качеството на въздуха. Основните теми на дискусията ще бъдат насочени към действащите европейски стандарти за качество на въздуха, най-ефективните мерки за намаляване на замърсяването, ролята на иновациите и начините за въздействие върху приеманите политики в тази сфера.

Във втората част на уебинара ще бъде представен италианският опит на регион Ломбардия с мерки в сферата на транспорта и полският опит с мерки за забрана на твърдото битово гориво с цел намаляване на замърсяването на въздуха. И двете части ще бъдат последвани от дискусия с публиката, а неин модератор ще бъде Алексей Лазаров, управляващ редактор на в. Капитал.

Уебинарът ще се проведе в платформата Zoom. Работните езици ще са български и английски с двупосочен симултанен превод за участниците в срещата в Zoom. Регистрирайте се за участие в уебинара до 14 юни ТУК !

ТУК кможете да намерите програмата на събитието.

Уебинарът ще бъде излъчван на живо само на български език на Фейсбук страницата на Бюрото на ЕП в България. Осигурен е и жестов превод за хората с увреден слух.

Изпращайте въпросите си към участниците предварително в slido с хаштаг #CleanAir. По време на уебинара въпроси ще могат да бъдат задавани през чата на Zoom, както и чрез коментари към излъчването във Фейсбук.