Връчиха Годишните награди на БАИТ за 2019 г.


На официална церемония, за девети пореден път, бяха отличени победителите в конкурса „Наградите на БАИТ” , който се провежда под патронажа на Президента на Република България

По традиция, Президентът Румен Радев, връчи Наградата за специален принос , която тази година се присъжда на екипа на Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към ТУ-София. Тя беше приета от неговия директор Стела Стефанова.

„Радвам се да видя как всяка година расте броят на участниците и продуктите, които стават все по-иновативни. За няколко години този сектор в България претърпя истинска еволюция. Днес той е неотменима част от българската икономика - от селското стопанство, през туризма, до високите технологии. Още по-важно е направлението, в което се развива този сектор. Той придобива все по-голяма социална насоченост и се превръща във вододел на бъдещето за развитието на всяка една нация. Ако една нация развива този сектор, тя има място в бъдещето. Ако не, тази нация ще остане извън състезанието", заяви Румен Радев и добави: „Най-важната трансформация обаче е превръщането на ИКТ сектора в едно просветено общество с ясни цели, с ясен алгоритъм за тяхното постигане. Общество, което има все по-будна гражданска съвест, което иска да види света около себе си много по-добре устроен. Постигайки тези успехи, вие не само вдигате стандарта на живот у нас, но и отваряте пътя към бъдещето за България."

Председателят на журито и председател на УС на БАИТ Огнян Траянов отбеляза, че за поредна година кандидатурите са над 100, изключително силни са и сред тях няма такива, „които не заслужават внимание или са попаднали случайно“. Ние не се стремим да даваме сертификат за качество или някакви точки и оценки, а искаме да отправим послания. Ние показваме докъде е стигнало развитието на ИТ компаниите у нас, на нашите потребители, на образователната ни система и на инвестициите, които всички ние правим, за да се развива тази екосистема, допълни той.

Победителите:

В категория „Успешен български продукт/услуга“. Наградата беше присъдена на Трансметрикс АД за разработването на софтуер за прогнозиране и оптимизиране на логистични процеси, базиран на алгоритми за изкуствен интелект.

В категория “Успешен ИКТ проект в полза на българската икономика“. отличието беше присъдено на Адвокатско дружество “Попов, Арнаудов и партньори“ за ПАПи робот служител в адвокатската кантора.

В категорията „Младежка награда“ бяха връчени две равностойни награди – на ученика от МГ „Акад. Кирил Попов“, Пловдив Йордан Цветков, за създадения от него четирикрак робот за изследователски цели и на Теодор Тодоров от Технологично училище "Електронни системи" към ТУ-София - за проектираната и създадена от него механизирана инвалидна количка.

Заради изключително силните кандидатури в категорията бяха номинирани общо пет от всички подадени 14 проекта, с цел да бъдат окуражени младите хора да търсят кариерно развитие в сферата на информационните технологии.  Всички номинирани младежи получиха Грамота за участие и поощрителни награди, осигурени от ERP Academy – ваучери за обучение в курс по избор.

Наградата за „Журналистически принос“ бе присъдена на журналиста Вероника Денизова от Bloomberg TV за обективно отразяване на информацията и за задълбочен анализ на тенденциите, рисковете и бъдещите перспективи пред ИКТ сектора.

Образователната награда беше присъдена на проекта Знам.бе.  Чрез него, тримата ентусиасти Ангел Георгиев, Виктор Балабанов и Иван Йонков, имат желанието да внесат значима промяна в начина, по който децата в България изучават учебните предмети и прилагат натрупаните от тях знания извън училищна среда.

Наградата в категприя Публична администрация –получи Комисия за защита на личните данни за мобилното приложение „GDPR в твоя джоб“ по проекта SMEDATA, коeто е първото по рода си цялостно информационно решение за разяснения и практически съвети относно европейското законодателство за защита на личните данни.

В категория StartUp Компания – победител е I Rise Mechanics 357, за разработения от тях продукт OMNIBOT, който е  ново поколение роботизирано мобилизиращо устройство за хора с дисфункция на долните крайници.

Подробности за победителите и за наградите на http://www.bait.bg/

и на https://www.facebook.com/Bulgarian.Association.Of.Information.Technologies

Събитието премина под знака на 25 г. БАИТ, която годишнина ще се отбележи през 2020 г.