Проведе се 17-ото издание на Европейския ден на предприемача


Ежегодният форум за насърчаване на предприемачеството в България се проведе в залата на Дома на Европа - Представителство на Европейската комисия в София.

Фокусът на събитието по традиция бе върху състоянието на младежкото предприемачество в България, възможностите за финансиране и менторските програми, осигуряващи допълнителни знания на предприемачите, представянето на предприемачи с успешни проекти...

„Само за последната календарна година Министерството на икономиката е осигурило близо 150 млн. лв. за предприемачи, чрез различни схеми за финансово подпомагане.” обяви заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова, която откри форума „Предприемачеството – от малките стъпки до големия успех“. Иванова посочи, че през изминалата година по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ /ОПИК/ е приключила процедура „Насърчаване на предприемачеството“, по която 353 новосъздадени предприятия ще получат финансова подкрепа в размер на близо 67 млн. лв.

Освен това, чрез инструментите за финансов инженеринг на Фонд на фондовете, по които публичните средства се предоставят също по ОПИК, са предвидени три Фонда за ускоряване и начално финансиране. „До този момент Фондът на фондовете е създал два такива инструмента, които активно работят и набират проектни предложения за подкрепа на стартъпи. Зам.-министър Иванова подчерта, че Стартъп икономиката е раздвижила много области, особено в технологичната индустрия, а приоритетни сектори, в които българските стартъпи показват потенциал са: биотехнологии, изкуствен интелект, умни градове, виртуална и добавена реалност, роботика, електромобили и автономни автомобили; дронове, 3D принтиране и дигитализацията.

Събитието се организира от Научноизследователският сектор и Бизнес клуба на Софийския университет и се проведе с подкрепата на Министерството на икономиката и Областен информационен център – София.

Повече информация на https://ede.uni-sofia.bg/index.html