Форум по роботика и автоматизация/Robotics Strategy Forum/ в Интер Експо Център

Форум по роботика и автоматизация/Robotics Strategy Forum/ в Интер Експо Център

0 коментара

Специализираното събитие събра българската технологична екосистема Над 200 гости успяха да чуят и видят какво се случва на българската индустриална сцена. Събитието e организирано от Професионална асоциация по роботика и автоматизация (PARA) и Изпълнителна агенция за насърчаване малките и средни предприятия (ИАНМСП), с подкрепата на Българската стопанска камара, denkstatt Bulgaria, Фондация „Америка за България“, Trakia Economic Zone, Българска стартъп асоциация (BESCO), Национална браншова организация ИКЕМ, DEV.BG.

Посетителите имаха възможност да видят роботите на Giga Automata, Festo, ABB, а във времето за контакти - да обменят идеи, впечатления и ентусиазъм. Бяха представени  резултатите от анткетно проучване на PARA за нивото на автоматизация в българската индустрия на високотехнологичния сектор у нас.

Проучването показва, че:

На минута в България се произвеждат двa 100-литpoви бoйлepa в завода на „Теси“ в Шумен. На ден в България се произвеждат около 4000 хладилни уреда в завода на „Либхер“, 18 000 сензора в завода на „Фесто“ в София, 120 000 манометри в завода на Ваттс Индъстрийс в Пловдив. У нас има малко познати лидери на световно ниво, като „Пентакс Медикъл“, който е най-големият европейски сервизен център за медицински ендоскопи, а българската компания „БТЛ Индъстрийз“ е сред трите най-големи производители на физиотерапевтични уреди в света.

Съществуващите компании у нас се разширяват чрез инвестиции в сферата на автоматизацията: „Кока-Кола Хеленик Ботлинг Къмпани“ инвестира 40 млн. в нова бутилираща линия за PET бутилки, която е най-модерната във всички 28 държави, а „Монделийз България“ инвестира в нова производствена линия, която може да произвежда до 6 600 бонбона в минута и е най-бързата в света в своя клас.

От страна на PARA беше споделено, че предстои създаването на експертен съвет, който да работи за препоръки в различни направления, за да изготвим пътна карта за развитието на робо сектора у нас.

Резултатите от анкетно проучване вижте  Тук...

Повече на https://www.bia-bg.com/news/view/26123