80 години от създаването на първото промишлено производство на лютеница в България


„Пожелавам още 80 години да произвеждате качествена лютеница. Радвам се, че по Програмата за развитие на селските райони е модернизирано преработвателното предприятие в този програмен период и се надявам да подкрепяме и през новия програмен период още такива успешни инвестиции“, заяви министър Десислава Танева при официалното откриване на нова поточна линия на „Булконс Първомай“, за производството на популярната и любима на много поколения „Лютеница Първомай“.

„Булконс Първомай“ ООД вложи 5 млн. лв. в модернизиране на производствения процес за лютеница, заяви на церемонията Георги Банялиев, управител на компанията. Средствата са собствени и европейско съфинансиране по Програмата за развитие на селските райони. Обновени са напълно цеховете и са закупени изцяло нови машини. Новост е оборудването за производство на малки кутийки с лютеница „Първомай“ за бързо хранене. Новите опаковки от 70 и 125 грама вече са в търговската мрежа. Великолепният вкус на българската лютеница е пренесен от стъкления буркан в по-лека и по-удобна опаковка, за улеснение на тези които искат да хапнат вкусна филийка с лютеница на закуска в къщи, в офиса или на семеен пикник.

1805_03.jpg

Лютеница "Първомай" се произвежда единствено от български суровини, подчерта Георги Банялиев. Подбират се най-качествените и добре узрели български зеленчуци и се приготвят така, както са го правели тези, от които сме наследили оригиналните рецепти. Съставките на всяко бурканче „Лютеница Първомай“ и Сосове „Първомай“ минават за преработка на поточни линии в три производствени помещения с обща площ от 82 000 кв. м.

Всяка година „Булконс Първомай“ ООД изкупува хиляди тонове пресни български зеленчуци от производители в страната. Технологията на производство позволява за съхранение на доматените и пиперкови пюрета като единични концентрати в специални съдове. Така се запазва оригиналният, неповторим вкус и цвят на продуктите "Първомай", допълни Банялиев.

Компанията работи с широка гама от чуждестранни клиенти, разработвайки специални рецептури за различните пазари – както под собствена, така и под чужда марка. Основните експортни пазари на фирмата са Канада, Великобритания, САЩ, Германия, Русия и др.

Според кмета на общината, Компанията допринася за заетостта , района е с ниска безработица, дори има недостиг на изпълнителска работна ръка. Някои от фирмите предприемат стъпки за внос на работна ръка от Украйна, по линия на сезонна заетост.

1805_02.jpg