14 финансови инструмента ще бъдат обединени в бъдещата финансова програма на Европейската комисия „Инвестирай в Европа“


„Българската банка за развитие заявява готовността си да участва като прилагащ партньор в предстоящата мащабна финансова програма на ЕК “InvestEU”. Това заяви главният изпълнителен директор Стоян Мавродиев по време на откриването на международния икономически форум на ББР, под наслов „Пътища за партньорства“.

Събитието минава под знака на 20-годишния юбилей на банката и тази година е неговото второ издание. Фокус на срещата е европейска дискусия по програмата „InvestEU“ за периода 2021-2027 и бъдещият й потенциал в региона на Югоизточна Европа.

Във форума участват представители на националните институции, ЕК, ЕИБ и ЕБВР, както и ръководители на насърчителните банки от региона. Програмата „InvestEU” и нейният гаранционен фонд ще бъдат важен инструмент на Европейската комисия за стимулиране на инвестициите за растеж.

„Българската банка за развитие е институция с водещо значение за българската икономика и развитието на региона“, заяви представителят на Европейската комисия Флорентин Хопмайер, член на Кабинета на вицепрезидента Юрки Катайнен с ресор „Работни места, инвестиции, растеж и конкурентоспособност“. По думите й, участието на насърчителните банки като прилагащи партньори в програмата ще даде възможност за подпомагане на сектори, които до момента не са достатъчно застъпени в инвестиционната политика на ЕК.

Такава например е подкрепата за новосъздадените предприятия и технологичните компании, които се разглеждат като по-рискови. Акцент е финансирането на социални инвестиции, устойчива инфраструктура, научни изследвания, иновации и цифровизация.

1789_02.jpg