Подписа се Меморандум за разбирателство между ИАНМСП и Trade Malta


Меморандумът бе подписан по време на Бизнес форумът и двустранните срещи организирани в рамките на посещението на президента на Малта Мари-Луиз Колейро Прека, която е у нас по покана на президента на Република България Румен Радев.

На форума участие взеха близо 200 представители на деловите среди на България и 50 фирми от Малта от водещи икономически сектори - информационни и комуникационни технологии; строителство; авиация; логистика и транспорт; фармация; недвижими имоти;  горива; туризъм и др., както и търговски, инвестиционни и бизнес агенции и камари.

В своето изказване, министър на икономиката Емил Караниколов посочи, че двустранните отношения между България и Малта се развиват добре, но трябва да се работи още по-усилено за увеличаване на стокообмена, който през 2016 г. е в размер на 58.6 млн. евро, а за първите девет месеца на 2017 г. възлиза на 22.2 млн. евро. Министър Караниколов подчерта, че чрез бизнес форума ще бъде даден стимул за развитието на търговско-икономическите връзки и ще насърчи представителите на бизнеса от двете страни. По думите му, освен в търговията, съществуват възможности за сътрудничество в сферата на туризма, по линия насърчаването на малките и средни предприятия и междуфирменото коопериране и формирането на клъстери, развитие и реализиране на двустранни проекти и инициативи в сфери като енергетиката, инфраструктурата, транспорта, околната среда, телекомуникациите и други.

Подписа се Меморандум за разбирателство между ИАНМСП и  Trade Malta

„Двустранните отношения се развиват сравнително добре, особено след присъединяването на страните към ЕС, но все още съществува неизползван потенциал и липса на достатъчна активност,“ каза Мариета Захариева, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) при подписване на Меморандума. Успоредно с това, значително по-широки са опциите за износ през Малта към арабския свят (предимно Северна Африка) – най-вече към Либия. Интерес би представлявало ангажирането на двете страни в съвместно участие в икономически проекти, които предстои да бъдат одобрени от ЕК, за подпомагане на либийската икономика и изграждане на икономически сектори, предназначени за предоставяне на алтернатива на трафика на хора, подчерта Захариева. Малта пък заявява категоричен интерес към България с оглед на възможностите за съвместен износ към страните от бившия СССР.

В рамките на събитието, бе подписано и Споразумение за сътрудничество между БТПП и Малтийската търговска палата. Председателят на Палатата Цветан Симеонов проведе среща с ръководителя на бизнес делегацията - председателят на Малтийската търговско-промишлена палата – Франк Фаруджия. По време на разговорите бяха обсъдени актуалната икономическа ситуация в България и Малта, членството на двете организации в Асоциацията на Европейските търговски палати (ЕВРОПАЛАТИ) и предстоящи съвместни инициативи.

В събитието участваха и представители на ръководствата на останалите работодателски организации. „Икономическите срещи и връзки са много важни за развитието на икономиката, но бизнесът е това, което дава живот на тези връзки.“ Това заяви заместник-председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Никола Зикатанов, по време на бизнес форума.