Връчиха наградите „Инвеститор на годината“ ‚ 2016


За единадесети път Българската агенция за инвестиции (БАИ) връчи наградите „Инвеститор на годината“ и отличи най-значимите инвестиционни проекти, реализирани в България през изминалата година.Водещи критерии при определянето на победителите са обемът на инвестицията, броят на разкритите работни места, както и районът, в който се разкрива ново производство или се разширява вече съществуващо предприятие.

В срока за участие в конкурса, в БАИ бяха предложени над 60 компании от всички сфери на икономиката, информационните технологии, здравеопазването, номинирани от министерства, областни администрации и общини. Журито допусна до финала 16 компании.

На събитието присъстваха проф. Огнян Герджиков - министър-председател на Република България, вицепремиера Деница Златева, министрите Теодор Седларски, Ирина Костова, Пламен Узунов, зам. министрите Любомир Ганчев, Лъчезар Борисов, Михаил Михайлов, проф. Иван Димов, Румен Брусарски, както и много представители на бизнеса в България. Сред гостите бяха извънредните и пълномощни посланици, както и представители на посолства, много търговски представители, председатели на двустранни търговско-индустриални камари и журналисти.

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев приветства инвеститорите с думите „Благодаря Ви много за това,че имате куража и смелостта да превърнете България в едно по-добро място за бизнес, за живот и за бъдещето поколение. Премиерът проф. Огнян Герджиков връчи голямата награда за „Инвеститор на годината“ 2016 на “Сенсата Технолоджис България” ЕООД на Николае-Даниел Виашу,оперативен мениджър на компанията. Сенсата Технолоджис България ЕООД, заводи в София и Ботевград. През 2016 година открива и завод край с. Царацово, област Пловдив. На българския пазар е от 2011 година. Общ размер на инвестицията над 50 млн. длр.,Нови работни места: над 600 за 2016 г.

Връчиха наградите Инвеститор на годината 2016

Компанията е иноватор в решенията за сензорна техника, електрозащита и контрол и доставя за водещи световни компании в автомобилната индустрия. Новата производствена база в гр. Пловдив, е трета по големина в света. Реализира продукция в цял свят.

Статуетката „Златен бик“, изработена от скулптора Сейфетин Шекеров, получиха още: „ОСРАМ“ ЕООД, "Интегрейтид микроелектроникс България ЕООД, Луфтханза Техник София“ ООД и „България Ер Меинтананс“ ЕАД и „Теклас-България“ ЕАД.

Повече за наградите и наградените на http://www.investbg.government.bg/bg