EDITogether, първата голяма среща на малки и средни дигитални и иновативни бизнеси в България


Събитието, организирано от дигиталната мрежа EDIT.bg, събра предприемачи и представители на стартъп екосистемата, анализатори и инвеститори. Поводът за EDITogether беше обявяването на резултатите от първото национално проучване на малките и средни дигитални компании в страната InnovationShip Bulgaria|Digital

Резултатите от изследването представи Саша Безуханова, основател на MOVE.BG и инициатор на дигиталното обединение EDIT.bg. Анализът. Изследването е съвместна разработка на MOVE.BG и Brain Workshop institute. 229 са анкетираните компании, 43 % от тях са регистрирани в последните 3 години, а 32% от дигиталните компании в България, регистрирали се за последните три години, вече имат положителен паричен поток. 91 % от анкетираните предвиждат да се разрастват и да наемат нови служители, 46 % са ориентирани към световния пазар, а 21 % от тях вече имат свои представителства в чужбина.

Сред проблемите се отчитат недостигът на финансиране и липсата на подходящи партньорства за реализиране на експортния потенциал на стартиращите компании, както и липсата на подкрепа от страна на правителството за малките и средните дигитални предприятия. „Развитието на дигиталната икономика е основна възможност за разширяване ролята на България и е предпоставка да станем фактор отвъд националните ни граници. EDIT.bg е проект за пазарно осъществяване на тези възможности“, каза при представянето Саша Безуханова.

В последвалата дискусия, с участието на Даниел Томов от Eleven, Светозар Георгиев от Progress, Филип Генов от UniKreditBulbank, Коста Йорданов от Flipps, и Иво Василев от Reloyalty бяха представени тенденциите за развитието на дигиталната икономика у нас.

EDITogether, първата голяма среща на малки и средни дигитални и иновативни бизнеси в България

Изводът, който се налага, предвид иноваторския и икономическия потенциал, които прозират зад данните от изследването, е че развитието на дигиталната екосистема в България е нещо, което безспорно трябва да бъде определено като „национален приоритет”. Отворената мрежа на EDIT.bg може да изиграе съществена роля и да катализира този процес.

Пълният доклад за дигиталните компании в България, може да прочетете тук: http://edit.bg