Първа среща на столиците на страните от ЦИЕ и Китай


В периода 26-28 септември, 2016 г. София е домакин на първата среща на кметове и представители на местната власт от инициативата 16+1 под надслов “София – пресечна точка на нови възможности”.

16+1 е инициатива на правителството на Китай, целяща да поощри сътрудничеството между Китай и шестнадесетте страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ): Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Черна Гора, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения и Република Македония. В международната среща се включиха представители на китайски фирми и на бизнеса от страните от ЦИЕ. Форумът беше открит от Йорданка Фандъкова, кмет на София.

В рамките на 4 панела бяха обсъдени сътрудничеството в областта на иновациите, индустрии 4.0 и съвременният град, транспорта и логистиката, земеделието и туризма.

България може да предложи качествени храни, биопродукти, вина, кисело мляко и сирене на китайския пазар, заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева, по време на панела Агробизнес – предизвикателство пред големите градове.

Накрая на конференцията кметовете на столиците и техните представители приеха Съвместна Декларация за Сътрудничество между Столиците на Централно Източно Европейските Cтрани и Китай и се съгласиха Втората среща на кметовете да се проведе в Подгорица, Черна Гора.

Подробна информация относно програмата и чуждестранните участници може да намерите на следният сайт http://16plus1.info